in ,

Kral: Mitler ve Simgeler – Jean-Paul Roux | Haftanın Kitabı #210

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Fransız Türkolog Jean-Paul Roux’nun kral teması etrafında efsaneleri ve tarihi olayları inceleyip tüm bunların simgesel anlamlarını araştırdığı “Kral: Mitler ve Simgeler” var.

Kral: Mitler ve Simgeler - Jean-Paul Roux | Haftanın Kitabı #210
- Reklam -
- Reklam -

Künye

Yazar: Jean-Paul Roux
Kitap: Kral: Mitler ve Simgeler
Çeviri: Nuri Fudayl Kıcıroğlu
Yayınevi: Dergah Yayınları
Orijinal adı: Karalius : mitai ir simboliai
Sayfa sayısı: 438
Çıkış Tarihi: Ekim 2020


Kral: Mitler ve Simgeler – Jean-Paul Roux | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Jean-Paul Roux, bu kitapta kendisine aşina olan okuyucunun karşısına bambaşka bir yönüyle çıkıyor; bir yandan kral teması etrafındaki efsaneleri, tarihi olayları ve nesneleri mercek altına alırken diğer yandan bunların simgesel anlamını ortaya koyuyor. Roux, yeryüzünün dört ikliminde, tarihin farklı dönemlerinde hüküm sürmüş uygarlıklara ait kral tasavvurlarını derleyerek birçok farklılığa rağmen hükümdar tasvirlerinin benzerliklerini ortaya koyuyor.

Roux’nun ifadesiyle bir “arkeolojik çalışma” olan Kral: Mitler ve Simgeler, Çin’deki Yasak Şehir’den İran’daki Yüz Sütun Sarayı’na; Cennetin Krallığı’ndan Orta Asya bozkırlarına uzanan geniş bir alanı, kazı sahası olarak belirler. Tarihsel bir perspektifle ele alınan kral temasına “arkeolojik” bir boyut katan yaklaşım ise Roux’nun sadece tarihsel kişiliklere odaklanmaktan kaçınarak kralların kullandığı nesnelere, toplumun krala atfettiği anlamlara, ruhani temsillerin eşlik ettiği ritüellere yönelmesidir.

- Reklam -

Jean – Paul Roux Kimdir?

29 Haziran 1925’te Paris’te doğdu. Yükseköğrenimini bugün INALCO adıyla bilinen Institut national des langues et civilisations orientales (Yaşayan Doğu Dilleri Okulu) ve sonrasında École du Louvre ile École Pratique des Hautes Études’da tamamladı.

27 yaşında Bilimsel Araştımalar Ulusal Merkezi’ne (CNRS) girdi ve burada araştırma dairesine müdür oldu. Aynı dönemde École du Louvre’da profesörlük yaptı ve İslamî sanatlar hakkında ders verdi. Bu sırada pek çok Doğu dilini öğrendi.

Orta-Doğu ile Asya üzerine ve karşılaştırmalı din tarihi hakkında pek çok kitap yazdı. Onun sayesinde 2003 yılında Louvre Müzesi’nin merkezine bir İslam sanatları bölümü açılmıştır.

- Reklam -

29 Haziran 2009’da hayatını kaybetmiştir.


Kitap hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evrendeki En Küçük Işıklar - Sara Seager

Sara Seager’ın Ötegezegenlerin Peşine Düştüğü Anı Kitabı “Evrendeki En Küçük Işıklar” Türkçede

Francisco Goya eserleri sergileniyor

Francisco Goya’nın Uzun Yıllardır Gözden Uzak Kalan Eserleri Sergileniyor