in

Patrick Rothfuss’un Yeni Kralkatili Güncesi Romanı “The Doors of Stone”un Giriş Bölümü Türkçede

Kralkatili Güncesi 3. kitap giriş bölümü Türkçe olarak sizlerle. Patrick Rothfuss, canlı yayında “The Doors of Stone”un önsözünü okudu ve kitaba dair soruları yanıtladı.

Kralkatili Güncesi 3. kitap The Doors of Stone Giriş Bölümü - Patrick Rothfuss
- Reklam -
- Reklam -

Kralkatili Güncesi 3. kitap “The Doors of Stone”un giriş bölümü Türkçede! Patrick Rothfuss merakla beklenen serinin final kitabının ilk kısmını canlı yayında okudu. Sizler için Türkçeleştirdiğimiz bu bölümün yanı sıra, Rothfuss’un serinin geleceğine dair verdiği bazı ipuçları da bu içerikte sizleri bekliyor.

Uzun yıllardır yolu gözlenen ancak bir türlü okurla buluşmayan Kralkatili Güncesi’nin 3. ve son kitabı The Doors of Stone için hayranlar bekleyişe devam ediyor. Beklentinin ne kadar yüksek olduğu, Rofthuss’un geçenlerde yaptığı bir yayın sonrasında daha net şekilde ortaya çıktı.

Yazar, WorldBuilders hayır kurumu için belirli bir miktar para toplaması hâlinde, merakla beklenen yeni romanı Taş Kapılar’ın önsözünü canlı yayında okuyacağına söz verdi. İddiası ise şuydu: Minecraft oyununda Ender Dragon’u yenmeden önce hayranların 100 bin dolar bağış yapması. İddiayı kaybettiği takdirde, hayranların beklediği şeyi yapacaktı. Öyle de oldu.

- Reklam -

Beklenen önsöz, romana dair pek bir şey paylaşmasa da, en azından yıllar sonra böyle küçük bir parçanın alınması bile hayranları heyecanlandırmaya yetti. Tıpkı önceki iki romanı Rüzgârın Adı ve Bilge Adamın Korkusu’nda olduğu gibi “Üç Kısımlı Sessizlik” başlığıyla gelen önsözü hemen aşağıdan dinleyebilir veya Türkçe olarak okuyabilirsiniz.

Kralkatili Güncesi 3. Kitap: The Doors of Stone | Giriş Bölümü / Önsöz

YouTube video

Giriş: Üç Kısımlı Sessizlik

Newarre’ın ortasında, durgun geceydi. Yoltaşı Hanı sessizlik içindeydi ve bu üç kısımlı bir sessizlikti.

En belirgin kısım etrafta bir şeylerin eksikliğinden kaynaklanan, engin, yankılı bir sükûnetti. Eğer ufukta ufak bir mavi öpücüğü olsaydı, kasaba canlanırdı. Çıralar çıtırdar, lapa veya çay için hazırlanan su kaynardı. Eğer yeni uyanmış insanların çimler üzerinde yavaş yürüyüşü olsaydı, sessizliği huş bir süpürgenin dalgın düzenlilikte darbeleri gibi süpürürdü. Eğer Newarre bekçilere gerek olacak kadar büyük olsaydı homurtuları ve voltaları sessizliği istenmeyen bir misafir gibi kovardı. Eğer müzik olsaydı… ama hayır, müzik falan yoktu elbette. Aslında bu şeylerin hiçbiri yoktu ve o yüzden sessizlik yerini koruyordu.

Yoltaşı’nın bodrumu kömür ve dağlama demiri kokuyordu. Her yerde acele yapılmış işin kanıtları vardı. Aletler etrafa dağılmış, şişeler dağınık bırakılmıştı. Geniş, taştan bir kâsenin kenarından damlayan asit sessizce tısladı. Yakındaki küçük fırını oluşturan tuğlalar soğurken küçük, tatlı sesler çıkardı. Bu küçük, unutulmuş sesler; daha büyük ve yankılı olan sessizliğe ekleniyordu. İki sessizlik birbirine pirinç ipliklerden örülmüş dikişler gibi bağlıydı. Şarkıya eşlik eden alçak davul darbeleri gibi.

Üçüncü sessizliği fark etmek kolay değildi. Yeterince dinlerseniz onu Yoltaşı’nın geceyi uzak tutmak için sıkıca çevrilmiş bakır kilidinde hissedebilirdiniz. Bu sessizlik kapının kalın kerestelerinde bekliyor, binaların gri temel taşlarında yuvalanıyordu. Ve bu sessizlik sert, dar bir yatağın yanında yavaşça soyunan adamın ellerindeydi.

Adamın ateş kadar kızıl saçları vardı. Gözleri koyu renkli ve dalgındı. Yaralı, yorgun ya da yaşadığı yıllardan daha yaşlı bir adamın dikkatiyle, yavaş hareket ediyordu. Yoltaşı onundu, tıpkı üçüncü sessizliğin de onun olduğu gibi. Bu da münasipti zira bu sessizlik en büyüğüydü ve diğer ikisini içinde tutuyordu. Güz sonu kadar derin ve genişti. Üzerinden nehirlerin aktığı kocaman bir kaya kadar ağırdı. Ölmeyi bekleyen bir adamın sabırlı, sapı kesilen bir çiçeğinkine benzer sesiydi.

Önsöz Çevirisi: Mehmet Çakıcı

Yazar, yayında önsözü okuduğu sırada yaklaşık 10 bin kişilik bir canlı yayın izleyici kitlesi tarafından takip ediliyordu. Okumayı bitirdikten sonra, “Bu hiç de fena değil,” şeklinde kaleme almış olduğu önsöze dair ilk yorumunu da yapmış oldu. Belli ki kendisi için olan bile standartları oldukça yüksek.

Patrick Rothfuss, “The Doors of Stone” Bölümü Sonrası Okurların Sorularını da Yanıtladı

Patrick Rothfuss The Doors of Stone soru cevap

- Reklam -

Hayranların yazardan aldığı tek söz bu önsöz ile bitmedi. Rothfuss aynı zamanda yine hayranların WorldBuilders hayır kurumu için 333 bin dolar bağışta bulunmaları neticesinde The Doors of Stone’un bir başka bölümünü yayımlayacağına dair söz verdi. Hayranlar, yazarın istediğini yaptılar ve söylenen rakamı toplamayı başardılar.

Patrick Rothfuss, net bir tarih vermese de bölümü yakında yayımlayacağını onayladı. Hatta belki de sesli kitap versiyonuyla geleceğini de sözlerine ekledi.

Serinin yazarı, anlaşılması zor gözüken önsözü okuduktan sonra, yine söz verdiği üzere, hayranlardan gelen bazı soruları da yanıtladı. Bazı okurlar, son kitap da raflardaki yerini aldıktan sonra her üç kitabın açıklamalı bir versiyonunun gelip gelmeyeceğini merak etti. Rothfuss’un bu soruya cevabı da şöyle oldu:

“Üçüncü kitap yayımlandıktan ve bu üçleme tamamlandıktan sonra, fanatik ve aşırı meraklı okurlar için serinin gerçekten detaylarına inen bir versiyonunu yayımlamak istiyorum. Ve böyle bir durumda tüm notlarım dipnot olarak bu kitaplardaki yerini almış olur.”

Rothfuss Canlı Yayında Kralkatili Hikâyesi Yazacak

Rothfuss ayrıca Kingkiller dünyasının dünyasında geçen bir hikâyeyi yayınlarından birinde canlı olarak yazmayı düşünüyor.

“Yeterince para kazanırsak, bu dünyada geçen bir hikâyeyi canlı yayında yazacağım. Temerant’tan bir hikâye. Modeg’de yaşayan, Tanrıları yaratan bir kızın hikâyesi için harika bir fikrim var. Yıllardır kafamda ilk satır dolaşıp duruyor.”

Patrick Rothfuss kralkatili çizgi roman

Yazar son olarak yıldönümü geçmiş olmasına rağmen, serinin ikinci kitabı olan Bilge Adamın Korkusu’nun 10. yıl özel baskısının da yolda olduğunu açıkladı. Koronavirüs salgını nedeniyle, tıpkı diğer geciken her şeyde olduğu gibi bunun da geciktiğini belirten yazar, “Sonuç olarak gelecek. Geç olsun, güç olmasın!” diyerek hayranlarına bir başka söz daha vermiş oldu.

Kingkiller Çizgi Romanı Yolda

Underthing Imprints adlı bir yayınevi açacağını, ve kısa süre önce paylaştığı Kralkatili çizgi romanının da bu yayınevinden çıkacağını belirten Rothfuss, böylece yayını tamamladı.

Sizler yayınlanan önsözü ve yeni projeleri nasıl buldunuz? Kralkatili Güncesi 3. kitap için beklentileriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Winter is Coming

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

12 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Jon.Snow Jon.Snow dedi ki:

    E bu adam ciddi ciddi kitapları yazıyor :star_struck:

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Darısı GoT 'un başına diyelim. Gör Martin gör.

  3. Avatar for cosmoseed cosmoseed dedi ki:

    İyi şimdi kitapları bi daha okumak için güzel bi bahanem oldu.

  4. Avatar for Auri_n_the_lettuce Auri_n_the_lettuce dedi ki:

    İngilizcesini okuyunca kafamda çoğu şey netleşmişti. Üzerinden nehirler akan koca taş zamanında Denna ile tanışıp sohbet ettikleri bir nehrin yanındaki düz büyük yoltaşı ile aynı olsa gerek ayrıca hanı Kvothe’nin dizayn ettiğinin de üstüne basıyor. Kvothe bilerek hanı bir yoltaşının üstüne yapmış ve tabi bu kitapta da öğreneceğiz ki o taşlar birer kapı… En çok Auri’nin verdiği Ay’ı açan anahtar için heyecanlıyım.

  5. Avatar for Sedi Sedi dedi ki:

    Anladığım kitabın bir on yıl daha çıkmayacak olması. Adam ilgi hastası olmuş. 3. Kitab çıktığında bu ilginin azalacağını, ya da biteceyini düşündüğü için sürekli erteliyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

7 cevap daha var.

Doctor Strange 2 Fragmanı

Doctor Strange 2 Fragmanı: Çoklu Evrenlerdeki Deliliğe Hazırlanın

batgirl batman michael keaton

Michael Keaton Batgirl’ün Kadrosuna Büyük İhtimalle Batman Rolüyle Dahil Oldu