in

“Küçük Özgür Adamlar” Yeni Kapağıyla Tekrar Basıldı!

Patrick Rothfuss’un en sevdiği Diskdünya kitabı, yeni kapağıyla sonunda bizlerle!

kucuk ozgur adamlar
- Reklam -
- Reklam -

Diskdünya‘nın bazılarınca en sevilen alt serisi olan Tiffany Sızı, daha önce Tudem Yayınları etiketiyle raflardaydı. En son Diskdünya #41: Çobanın Tacı ile Tiffany Sızı alt serisi 5. kitabına kavuşarak nihai halini almıştı. Şimdiyse, daha önce de duyurduğumuz gibi, bu alt seri tek tek yeni kapaklarına kavuşmaya başladı! İlk durak serinin ilk kitabı Küçük Özgür Adamlar oldu. Ayrıca artık Tudem Yayın Grubu‘nun bir diğer markası olan ve Diskdünya kitaplarını çatısı altında toplayan Delidolu‘ndan çıkacaklar.

Elinde tavası, koltuğunun altında Koyun Hastalıkları kitabı ve İskoç öfkesiyle kiltlerini kuşanmış mavi Küçük Özgür Adamlarıyla Tiffany geri döndü! O yepyeni kapağıyla aynı inatçı, pratik zeka, Tebeşir’in koruyucu cadısı ve hala daha bir çiftlik kızı. Ayrıca, Küçük Özgür Adamlar tüm o küfürbaz ağızları ve en ufak şeyde kavgaya tutuşmalarıyla onun izinde.

Biz böyle diyoruz, bol bol övüyoruz da başkaları ne diyor? Neden böyle heyecanlanıyoruz?

- Reklam -

Küçük Özgür Adamlar‘ın bu dünyadaki en büyük hayranlarından biri olan usta yazar Patrick Rothfuss‘a kulak verelim o zaman. Bakın bu kitap için ne diyor:

“Hiçbir zaman bunun kadar güzel bir kitap yazamayacağım.kucuk_ozgur_adamlar

Onu tekrar okumayı yeni bitirdim. Muhtemelen üçüncü ya da dördüncü okuyuşum.

Bu, bence, onun [Terry Pratchett] en iyi işi. Ve onu birçok neden için seviyorum. Diğer göz kamaştırıcı elmaslar (ama muhtemelen daha az) içinde değeri daha fazla eden bir elmas.

Bir yanım size ondan alıntılar yapmak istiyor. Ama yapmayacağım. Kapsamı dışında onların ağırlarını hissedemezsiniz.

Ana karakteri seviyorum. Zeki, güçlü, kuşkulu ve gururlu küçük bir kız.

Keşke bir kızım olsaydı da bu kitabı ona verebilseydim.

Keşke bu kitabın birer kopyasını dünyadaki bütün küçük kızlara verebilseydim. Tiffany ile tanışmalarını istiyorum. Ve eğer Tiffany gibi olmak istemeseler bile, onun var olduğunu bilmelerini isterdim. Onun [Tiffany’nin] mümkün olduğunu.

Keşke bu kitabın birer kopyasını dünyadaki bütün küçük oğlanlara da verebilseydim. Tiffany ile tanışmalarını istiyorum. Ve eğer Tiffany gibi olmak istemeseler bile, onun var olduğunu bilmelerini isterdim. Onun [Tiffany’nin] mümkün olduğunu.

Bunu küçük oğluma okumak isterdim. Ama o henüz beş yaşında ve kitabın bir kısmı onu korkutabilir; diğer kısımlarınıysa anlayamayabilir. Belki bir sene içinde hazır olacak.

- Reklam -

Bu kitabı henüz okumadıysanız, okumalısınız. Eğer Pratchett’ın yapıtına aşinaysanız bundan biraz daha zevk alacaksınız, ama gerekli de değil.

Ben büyüdüğümde Tiffany Sızı olmak istiyorum.”

Duygularımıza bu derece tercüman olduğu için Patrick Rothfuss‘a sonsuz teşekkürler! Yorumun orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi gelelim artık Delidolu etiketiyle çıkan ve yeni kapağına kavuşmuş Küçük Özgür Adamlar’a. Tanıtım metni şöyle:

“Yapabilenler, yapamayanlar için yapmalıdır. Sesleri olmayanlar için, biri sesini yükseltmelidir.”

Kolay kolay unutamayacağınız bir ders öğrenmeye hazır mısınız?..

Yakın geçmişte, sonsuzluğun büyülü evrenine uğurladığımız Sör Terry Pratchett’ın, dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan 41 kitaplık, kültleşmiş “DiskDünya” dizisinin beş kitaptan oluşan muhteşem ve eğlenceli “Tiffany Sızı” alt serisinin ilk kitabı Küçük Özgür Adamlar, büyüleyici bir maceranın ateşini fişekliyor. Daha önceki yıllarda üç ayrı baskı yapan ve beğeniyle okunan bu matrak dizinin, Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesiyle, Delidolu Yayınları tarafından yeniden gözden geçirilen baskısında, Yuva Çiftliği’nin başına büyük bir çorap örülüyor. Tepelerden inen kabusların her yeri sarması yetmezmiş gibi, dokuz yaşındaki çaylak cadı adayı Tiffany Sızı’nın küçük kardeşi, kötü kraliçe tarafından kaçırılıyor. Neyse ki, Tiffany’nin bir tavası var, (evet, yanlış okumadınız, bir tava) ve kardeşini kurtarabilmek için tavayı kullanmaktan asla kaçınmaz! Ha bir de, büyükannesinin büyü kitabı (yani şey, Koyun Hastalıkları) ve pek sevgili mavi derili küçük dostları, Küçük Özgür Adamlar var… Tiffany Sızı’nın boyuna posuna bakıp aldanmayın sakın. DiskDünya’nın amansız kaderi onu cadılık yoluna itmeye başladı bile. Küçük kardeşinin kaçırılması, Tiffany’yi hem öfkelendiriyor hem de yeteneklerini kazandırıp kötülükle mücadeleye başlamasını sağlıyor. Tabii bu yolda Küçük Özgür Adamların yardımı yadsınamaz… Mavi dostlarının telaffuzları pek iyi olmayabilir, ancak sahip oldukları cesaret koca bir sözlüğe bedel! Hiçbir şeyden korkmamaları da cabası! Yani… avukatlar ve bürokrasi dışında. Dillerinden düşmeyen hayat görüşleri ise şu: “Kral yok! Kralça yok! Bey yok! Efendi yok! Bi daa kimse onları aldatamıycak!”

DiskDünya serisi, hayal gücünün sınırlarını zorlayan kurgusunun yanı sıra kuantum fiziğinden sanayi devrimine, popüler kültür klişelerinden edebiyat ve sinema klasiklerine uzanan değişik kültür unsurlarına saygı duruşunda bulunarak gerçek dünyadaki pek çok konuyla dalga geçmeyi bilen, göz kamaştırıcı bir edebiyat harikası…

Çevirmen koltuğunda Niran Elçi, editör koltuğundaysa Ümit Mutlu var. Bir de düzeltmeni var bu kitabın: Sinan Çam. Düzeltmeni olan kitapları daha bir seviyoruz. Kitap daha bir özenilmiş geliyor bize.

E hadi, ne bekliyoruz? Çalsın gaydalar, oynasın tavalar, çıksın kavgalar!

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

china mieville elcilik kenti

China Miéville’in Beklenen Kitabı “Elçilik Kenti” Artık Türkçe!

arcturus a yolculuk ust

Arcturus’a Yolculuk: Ah, O Müthiş Düş Makinesi Yok mu?