in

Küçük Prens Sergisi Ankara’da: 78 Yıllık Yayın Serüveni Kitapseverleri Bekliyor

Küçük Prens sergisi Ankara’da başladı. Kült eserin çeşitli dillerden onlarca farklı baskısını bir araya getiren sergi, 3 Şubat’a dek okurları bekliyor.

küçük prens sergisi ankara
- Reklam -
- Reklam -

Küçük Prens sergisi kapılarını aralıyor. Antoine de Saint-Exupery’nin kült eseri için hazırlanan sergi, Ankara’daki edebiyat okurlarını bekliyor.

Fransız yazar, pilot ve şair Antoine de Saint-Exupéry’nin 1943 yılında kaleme aldığı Küçük Prens (Le petit Prince) yazarın en ünlü eseri olarak edebiyat tarihine geçmeyi başardı. Türkçede ilk defa 1953 yılında yayımlanan kitap, 2014’ten sonra yazarın telifinin de serbest kalmasıyla dünya üzerindeki hemen her dile ve birçok lehçeye kazandırıldı.

Kitap ülkemizde de farklı ağızlarla okurun karşısına çıkmıştı. Bunlardan sonuncusu ise 2020’de Denizli ili ağzıyla yayımlanan Güc’cüg Pirens olmuştu.

- Reklam -

Günümüze dek 488 farklı dil ve lehçede yayımlanan Küçük Prens, şimdi çeşitli baskılardan oluşan bir sergiyle Ankara’daki edebiyatseverleri bekliyor.

küçük prens sergisi

Küçük Prens hayranı Yıldıray Lise, Kazım İnal ve Mehmet Sobacı’nın küratörlüğünde hazırlanan sergi, Dünyanın Küçük Prens Kitapları Sergisi adını taşıyor. Sergi, 4 Ocak 2022 tarihinden 3 Şubat 2022’ye kadar Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde ziyarete açık olacak.

Ankara’da Kapılarını Açan Küçük Prens Sergisi, Meşhur Kitabın Yayın Macerasını Gözler Önüne Seriyor

Sergide eserin ilk defa okurla buluştuğu 1943 yılından bugüne 488 farklı dil ve lehçede basılan kitabın, Türkçe dahil dünya dillerindeki yayımlanma serüveni anlatılıyor.

Kitaplar arasında, nadir diller, yok olmuş diller, yapay diller, Star Wars ve Star Trek evrenlerinden farklı dillerde, Mors alfabesinde, görme engelliler için Braille alfabesinde, akılı cep telefonlarındaki T9 numara sistemiyle yazılmış kitaplar, sadece aynadan okunan, 3 boyutlu ve yapboz gibi çeşitli özelliklere sahip nadir bulunan kitaplar bulunuyor.

küçük prens kitapları

Ziyaretçilerini, kitabın yayın serüveninde yolculuğa çıkaran sergide, farklı tasarım ve boyuttaki kitap ve bilgilendirme panolarıyla kitaba dair özel bilgiler de bulunuyor.

Sergide ayrıca “Küçük Prens’in Dil Serüveni (1943-2021)” ve “Küçük Prens’in Türkçe Serüveni (1953-2021)” başlıklı zaman tünelleriyle “Küçük Prens”in dünyada ve Türkiye’deki tüm baskıları yıllara göre görsel olarak ziyaretçilere gösteriliyor.

Küçük Prens Sergisi Kitabın 75 Farklı Edisyonunu Bir Araya Getiriyor

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Sobacı’nın açıklamasına göre sergide fiziki olarak 75 adet eser gösterilecek. Ünlü kitabın farklı kapakları, eserin yayımlandığı dile ait çeşitli bilgiler de ziyaretçilerle paylaşılacak.

Sobacı, 488 farklı dil ve lehçedeki baskılardan yaklaşık 400’üne sahip olduklarını aktarırken dünyanın en büyük Küçük Prens koleksiyonerinin ise Jean-Marc Probst olduğunu kaydetti.

Sobacı, kendi koleksiyonlarını nasıl oluşturduklarını da aktardı. Çoğunlukla yurt dışındaki sitelerden temin ettiklerini belirten Sobacı, zaman zaman koleksiyonerle takas yaptıklarını ya da kendilerine hediye gelen baskılar olduğunu da belirtti.

- Reklam -

sergi küçük prens

İlk defa 1980’li yıllarda Küçük Prens kitaplarını toplamaya başladığnıı aktaran akademisyen sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kitabı ilk kez orta ikinci sınıftayken Türkçe dersinde bir öğretmen okumuştu. Oradan merak sardım. O ateş daha sonra yangına dönüştü ve hayatımın merkezine oturdu.”

“Antarktika Hariç Bütün Kıtalarda Konuşulan Dillerde Yazılmış Bir Eser”

Koleksiyoner Yıldıray Lise ise 2008’den beri Küçük Prens kitaplarını topladığını ifade ederek bu kitapların tamamını Eskişehir Anadolu Lisesi’nde oluşturdukları “Küçük Prens Kitap Müzesi”ne bağışladığını aktardı.

Sergide, müzedeki kitaplar arasından seçtikleri 75 kitabın görülebileceğini kaydeden Lise, ziyaretçilerin, kitabın en sevilen 23. bölümüne ilişkin hazırlanan videoyu da izleyebileceklerini ifade etti.

Lise, şöyle konuştu:

“Müzemizde ve burada Antarktika hariç bütün kıtalarda konuşulan dillerde yazılmış kitaplar var. Yoğunluklu olarak Avrupa’da hemen hemen her şehirde farklı bir lehçe konuşuluyor. Amerika’da da öyle. Amerika yerlilerinden Afrika yerlilerine ya da kuzey kutbuna yakın yaşayan Sami halkının diline kadar farklı farklı dillerde yazılmış kitapları görme şansınız var.”

Lise, ayrıca sergiye gelecek okurların öncelikle kitabı okumaları yönünde bir öneride bulundu. Koleksiyoner, bu şekilde ziyaretçilerin Küçük Prens evrenini daha iyi anlayabileceklerini kaydetti.

Meşhur kitapla Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde okuduğu dönemde tanıştığını kaydeden Lise, dünya genelinde koleksiyonerlerin birbirleriyle olan iletişimi sayesinde bir “Küçük Prens” ağı oluştuğunu da aktardı.

Siz bu koleksiyon hakkında ne düşünüyorsunuz? Küçük Prens’e ve müzeye dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

jk rowling yahudi karşıtlığı tartışması

J.K. Rowling Hakkındaki “Yahudi Karşıtlığı” Tartışmaları Yeniden Gündemde

2022 grammy ödülleri erteleme Omicron

2022 Grammy Ödülleri Omicron Varyantı Nedeniyle Ertelendi