in

Yeni Bir Tolkien Kitabı Raflarda: Kullervo’nun Hikayesi

Yüzüklerin Efendisi’nin yaratıcısı J.R.R. Tolkien’in “Kullervo’nun Hikayesi” isimli eseri, Çiğdem Erkal İpek çevirisiyle raflarda!

kullervo nun hikayesi ust
- Reklam -
- Reklam -

Uzun bir aradan sonra yeni bir Tolkien kitabı daha İthaki Yayınları etiketiyle Türkçeye kazandırılıyor. İlk olarak 1914 yılında basılan Kullervo’nun Hikayesi (The Story of Kullervo), 2 yıl önce bir Tolkien uzmanı olan Verlyn Flieger‘ın notlarıyla zenginleştirilerek yurt dışında yeniden yayımlanmıştı. İşte o eser artık biz Türk okurlarla da buluşuyor.

Ünlü Kalevela Destanı’na kendi yorumunu katan Tolkien’in bu kitabı Orta-Dünya hayranlarının beklentilerini karşılayamasa da, raflarda yeni bir Tolkien kitabı görecek olma düşüncesi heyecanı üst seviyede tutuyor.

Silmarillion‘a giden yolda en sağlam adım olarak görülen bu yapıt aynı zamanda Hurin’in Çocukları isimli romanın önemli karakterlerinden Turin Turambar‘ın da atası olarak adlandırılan Kullervo’ya ev sahipliği yapıyor.

- Reklam -

Tıpkı “Arthur’un Düşüşü” ve Orta-Dünya ile alakalı bazı kitapları gibi tam olarak tamamlanamayan bu kitabın tanıtım metni ise şöyle:

kullervo nun hikayesiKalervo’nun oğlu Kullervo, Tolkien’in yarattığı onlarca karakter arasından belki de en karanlık ve trajik olanı. Zira Tolkien’in deyişiyle “Bahtsız Kullervo”, doğaüstü güçlere ve hüzünlü bir kadere sahip talihsiz bir yetim.

Babasını öldüren, annesini kaçıran, daha küçük bir çocukken canına üç kez kasteden karanlık büyücü Untamo’nun yanında yetişen Kullervo’nun ikiz kız kardeşi Wanona’ya olan sevgisi ve onu kollayan, büyülü siyah köpek Musti dışında hiçbir şeyi yoktur. Bir köle olarak satıldıktan sonra büyücüden öç almaya yemin eden Kullervo, intikam anında bile en zalim felaketten kaçış olamayacağını öğrenecektir.

- Reklam -

Kullervo’nun Hikâyesi, Tolkien’in izlediği yolda uyarlamadan yaratıcılığa doğru atılan ve “Silmarillion” ile sonuçlanan temel adım. Tolkien, Kullervo’nun Hikâyesi için “kendi efsanelerimi yazma teşebbüsümdeki çıkış noktam,” derken “İlk Çağ efsanelerinin temeli,” olduğunu da söyleyerek Húrin’in Çocukları’nın başkahramanı Túrin Turambar’ın atasının bu metin olduğuna dikkat çekmiştir.

Etkileyici bir hikâye olmasının yanında ilk kez yayımlanan taslaklar, notlar, makaleler ve yarattığı dünyaların çıkış noktalarından olan Kalevala destanıyla ilgili Tolkien’in yazdığı ek metinler de kendine bu kitapta yer buluyor.

Yüzüklerin Efendisi üçlemesindeki başarılı çevirisiyle herkesin beğenisini kazanmış olan büyük usta Çiğdem Erkal‘ı bu kitapta da görmek Tolkien okurlarını ekstra memnun eden detayların başında geliyor.

Kullervo’nun Hikayesi dün itibariyle (3 Kasım) raflardaki yerini aldı. Yarım kalmış olsa da, Verlyn Flieger’ın emekleriyle yeniden yayıma hazırlanan bu kitabın ardından umarız Tolkien’in Orta-Dünya tarihi ile alakalı kitapları da yine İthaki Yayınları tarafından dilimize kazandırılır.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fantastik Canavarlar Nelerdir Nerede Bulunurlar Kitap

“Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?” Resimli Özel Baskısıyla Türkçede

sefer ust

Sefer: Zorbalık Karşısında Cesaretle Bezeli Destansı Bir Mücadele