in

Kültür Bakanlığı’ndan İlk Eserlerini Yazacak Edebiyatçılara Destek!

Resmi Gazete’de yayınlanan bir yönetmelikle yeni yazarlara ilk eserleri için maddi destek verileceği açıkladı.

yeni yazarlar
- Reklam -
- Reklam -

Yazar olmak isteyenler için güzel bir haberimiz var. Geçtiğimiz cumartesi (26 Ağustos) günü Resmi Gazete’de edebiyatımızı geliştirmek ve yeni yazarları desteklemek için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında” adlı bir yönetmelik yayınlandı.

İlk maddesine göre bu yönetmeliğin amacı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesine, yayımlanmasına, yeni yazarların desteklenmesine yönelik maddi destek sağlamak. Eskisinden farklı olarak yeni yönetmeliğin tanımlar kısmına, “Destek başvurusunda bulunan ve desteğe esas olan eseri yayımlayacak olan kurumu veya kişiyi ifade eder,” olarak açıklanan ‘yayımcı’ ifadesi de eklendi. Bu yönetmelikle birlikte destek için yapılan başvurular yazarlarca değil, yayınevleri tarafından gerçekleştirilecek.

Destek Alabilmek İçin Eserin Basılı Halde Hazır Olması Lazım

Maddi destek eserlerin bütün yükümlülükler yayımcı tarafından yerine getirildikten, eserin basım ve teslim süreçleri tamamlandıktan sonra ve taraflarca imzalanacak destek sözleşmesine dayanılarak ilgili saymanlar aracılığıyla ödenecek.

- Reklam -

Yönetmelikte belirlenene göre maddi destek Türk Lirası cinsinden sağlanacak olup, destekler için ayrılacak kaynaklar, bütçe imkânları ve serbest bırakma oranları çerçevesinde, o yılın bütçesinde bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak.

Yayın desteği tutarı, destek konusu eserin basım maliyeti ve niteliği dikkate alınarak, 276.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından elde edilecek miktarı geçmemek üzere kurul tarafından belirlenecek.

İlk Eserleri İçin Edebiyatçılara Destek

Yeni yönetmelikle Bakanlık, yazarların ilk eserlerine destek sağlayacak. Yeni yazarların daha fazla desteklenmesinin önünü açacak bu düzenleme daha önceki yönetmelikte yer almıyordu.

Destek başvurusunda bulunacak yayıncıların, Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği veya Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği üyesi olması gerekiyor. Bununla birlikte başvuru şartlarında; eserin dilinin Türkçe olması, üretilecek eserin edebiyat üretimini artırması ve edebiyata yeni boyutlar kazandırması (yönetmelikte böyle ucu açık madde olmaması gerekli), özgünlük taşıması, yurt içinde veya yurt dışında daha önce hiçbir şekilde basılmamış, yayımlanmamış, başvuru öncesinde veya proje uygulama süresince herhangi bir fondan destek almamış ve yazarın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor.

Destek İçin Yılda İki Kez Başvuru Yapılabilecek

Eskiden yılda bir kez başvuru yapılabiliyorken, her yıl şubat ve ağustos aylarında olmak üzere yılda iki defaya çıkarıldı. Başvuru, eserin bütün aşamalardan geçmiş son haliyle, baskıya hazır çıktısıyla yapılacak.

- Reklam -

Peki Denetleyen Kurul?

Destek başvurularını değerlendirmek, desteklenecek projeleri ve destek miktarını belirlemek ve destek sağlanan eserlerin kabulünü gerçekleştirmek üzere, yazarlık ve yayımcılık alanında tecrübe ve birikim sahibi kişiler arasından belirlenecek 5 kişi olmak üzere toplam 7 üyeden oluşan Kurul oluşturulacak.

Edebi Eserleri Destekleme ve Değerlendirme Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıl olacak ve bu üyeler öngörülen destekten faydalanmak için başvuramayacaklar.

Yazarlara Verilen Destek?

Destek başvurusu olumlu sonuçlanan yayımcılar; desteği amacına uygun kullanmak, destek için başvurduğu eserin konu ve içeriğinde herhangi bir değişiklik yapmamak, eseri hiçbir şartla kısmen veya tamamen başkalarına devretmemek gibi sorumlulukları taşıyacak.

Aynı zamanda, yayımcılar başvuru yapacakları ay içerisinde en fazla üç eser için müracaat edebilecek ve olumlu sonuçlanması durumunda sağlanan desteğin %35’ini yazara ödeyecek. Yazarın sözleşme hükümlerine göre elde edeceği diğer gelirler bu tutarın dışında olacak.

Edebiyat için yapılan her türlü destek artışı çok değerli. Bunun gibi yeni yazarlara teşvik yapılması güzel bir haber ve edebiyatın gelişiminin artması temennimiz.

Kaynak: NTV

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

maderzad palas erbug kaya

Yazarının Kaleminden: Maderzad Palas

Game of Thrones 7. Sezon Finali

Game of Thrones’un Sezon Finali En Çok İzlenen Dizi Bölümü Oldu