in

Kültür ve Emperyalizm: Edward W. Said’in Disiplinlerarası Ünlü Çalışması Yeniden Raflarda

Edward W. Said’in Batı kültürünün emperyalizm ile olan ilişkisini işlediği Kültür ve Emperyalizm kitabı yeniden raflarda.

Kültür ve Emperyalizm - Edward W. Said
- Reklam -
- Reklam -

Edward W. Said tarafından kaleme alınan Kültür ve Emperyalizm yeniden raflarda. Uzun süredir baskısı bulunmayan eser Metis Yayınları etiketiyle bir kez daha Türkçede.

Daha önce Hil Yayınları tarafından basılan ancak uzun süredir baskısı bulunmayan eser yeniden okurla buluşuyor.

Karşılaştırmalı edebiyatın yanına emperyalizm, dünya siyaseti ve kimlik politikaları gibi kavramları da ekleyen eser, Kudüs doğumlu Edward W. Said’in imzasını taşıyor.

- Reklam -

1935 ve 2003 yılları arasında yaşayan Edward W. Said, Columbia, Harvard, Stanford gibi üniversitelerde dersler verdi. New York’taki Dış İlişkiler Konseyi, Amerikan Sanatlar Akademisi ve PEN yönetim kuruluna üye olarak dahil oldu. 1994 yılında Lionel Trilling Ödülü’ne layık görüldü.

Entelektüel, Paralellikler ve Paradokslar, Sürgün Üzerine Düşünceler, Kültür ve Direniş, Geç Dönem Üslubu gibi kitapların da yazarı olan Edward W. Said; Türkçede de derinlikli bir külliyata sahip.

Yazarın, odağına Batı kültürünün emperyalizm ile olan ilişkisini aldığı kitabı Kültür ve Emperyalizm ilk olarak 1993 yılında Culture and Imperialism adı ile yayımlanmıştı.

Örtüşen Topraklar, İç İçe Girmiş Tarihler, Perçinlenen Anlayış, Direniş ve Muhalefet ve Gelecekte Tahakkümden Kurtulmak adlı dört ana başlıktan oluşan kitap raflardaki yerini aldı.

Kültür ve Emperyalizm – Edward W. Said | Arka Kapak Tanıtımı

Kültür ve Emperyalizm - Edward W. Said

- Reklam -

Kültür ve Emperyalizm, Edward W. Said’in Şarkiyatçılık’la başladığı tasarının bir parçası: Bir yandan kültürün, Batı “yüksek kültürü”nün emperyalizmle ilişkisini sorguluyor, bu ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışıyor; bir yandan da maruz kalanların, sömürgeleştirilenlerin emperyalizme düşünsel ve edebi direnişlerini inceliyor.

Kitaptaki incelemeler Batı romanı ve müziğine; Joseph Conrad, Jane Austen, Charles Dickens, Rudyard Kipling, Albert Camus, André Gide gibi yazarların yanı sıra Verdi’nin Aida’sına yoğunlaşıyor. Ele alınan yapıtların emperyalizme (varsa) neler borçlu olduğunu, içinde yer aldıkları emperyal dünyayı, sömürgeleri, sömüren ile sömürülen arasındaki ilişkileri ne ölçüde ve nasıl yansıttıklarını, yansıtmadıkları takdirde neleri görmezden geldiklerini gösteriyor, romanı (ve sanatı) “dünya”ya bağlayan hatları vurguluyor. Bunu yaparken de yapıtların estetik değerini küçültmemeye özellikle özen gösteriyor.

Öte yandan İngiliz ve Fransız emperyalizmine maruz kalmış eski sömürgelerde gelişen kurtuluş ve bağımsızlık mücadelelerine eşlik etmiş antiemperyalist düşüncelerin, kuramsal ve edebi tepkilerin içeriklerini araştırıyor ve ulusçuluk, yerlicilik gibi ideolojilerin zaaflarını ve sömürgelikten çıkmış ülkelerdeki “iktidar patolojileri”nin sonuçlarını ele alıyor. Said, her iki dünyaya mensup ama ikisine de tam ait olmayan biri olarak, bir yanda tahakkümün öbür yanda “içine kapanma”nın alternatifi üstüne düşünüyor.

Karşılaştırmalı edebiyatın yanı sıra emperyalizm, dünya siyaseti ve kimlik politikalarına kafa yoranlar için.

Toplamda 464 sayfadan oluşan eserin çevirmen koltuğunda Necmiye Alpay oturuyor. Alpay, daha önceki baskıda da çeviriyi üstlenen isim olmuştu. Kitabın editörlüğü ise Savaş Kılıç’a ait. Eser geçen haftalarda okurla buluşmaya başladı.

Edward W. Said eserleri ve Kültür ve Emperyalizm kitabı hakkındaki görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Listeye bir kitap daha eklendi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Eden fragman netflix anime

Eden’den Yeni Fragman: Netflix’in İlk Japon Yapımı Animesi Yaklaşıyor

Somnus Marvel Comics

Marvel Evreninin Yeni Üyesine Merhaba Deyin: “Somnus”