in

Kurgu Dünyasının Bir İkonu Olan Zombilere Tarihsel Bir Bakış: “Zombiler: Kültürel Bir Tarih”

Kurgu dünyasının pek çok kez ele aldığı, The Walking Dead ile birlikte iyice zirve yapan zombi kavramına bu kez geçmişe giderek tarihsel ve kültürel pencereden bakan Roger Luckhurst ‘un “Zombiler: Kültürel Bir Tarih” kitabı piyasaya çıktı.

Zombiler: Kültürel Bir Tarih - Roger Luckhurst
- Reklam -
- Reklam -

İngiliz edebiyat profesörü Roger Luckhurst, Zombiler: Kültürel Bir Tarih kitabında, zombilerin kendine özgü kültürel geçmişinden, günümüz popüler kültürün içerisine kadar yaptığı yolculuğu anlatıyor. Geçen ay “Vampirin Öpücüğü, Aşığın Kanı” ile popüler kültürdeki vampirlere eğilen Koç Üniversitesi Yayınları, bu ay da zombileri mercek altına alıyor.

Zombiler: Kültürel Bir Tarih – Roger Luckhurst | Arka Kapak Tanıtımı

Başlangıçta aristokrat vampirlerin ve mumyaların çürümekte olan yoksul akrabası, korku filmlerinde ancak çeperde yer bulan bir yaşayan ölüydü. Sıranın kendisine gelmesini zombiler kulturelbeklerken sürekli konak değiştirdi; sonunda küresel bir figüre dönüştü.

Artık zombi kıyameti filmlerine, çizgi romanlarına ve romanlarına, televizyon dizilerine ve bilgisayar oyunlarına rastlamadan adım atmak mümkün değil. “Zombi” sözcüğü standart niteleme sıfatlarından birine dönüştü; zombi bilgisayarlar, zombi bankalar, zombi şirketler, zombi ekonomi, zombi hükümetler, zombi hukuk davaları dünyasında yaşıyoruz. Bunlar zombileşiyor çünkü asıl varoluş hallerine temsil, kontrol veya bilinç kaybı eşlik ediyor; ölüler ama bunu henüz bilmiyorlar, otomatiğe bağlamış halde yaşıyorlar.

- Reklam -

Roger Luckhurst, eşikteki bir gotik canavarın kendine özgü kültürel tarihini ve köleliğin zor ve dilsiz dünyasından kapitalist dünyanın kalbine, hatta küresel popüler kültürün şebekelerine ulaşırken yaptığı yolculuğu anlatıyor.

- Reklam -

Roger Luckhurst, Birkbeck Üniversitesi İngiliz Dili ve İnsani Bilimler Bölümü’nde modern ve günümüz edebiyatı profesörü.

Araştırma – tarih kategorisinde yayımlanan bu kitabın çevirmenliğini ise Begüm Kovulmaz üstlenmiş. Kurgu dünyasında kendine epeyce yer bulan zombilerin tarihsel gelişimini merak edenler için ilgi çekici bir başvuru kitabı gibi görünen Zombiler: Kültürel Bir Tarih, dijital ve fiziki mağazalarda yerini aldı bile.

Özgür Kuru

1988 Ankara doğumluyum. Jules Verne kitaplarıyla geçen gençlik yıllarım, bilimkurgu, doğa ve insanın kendini keşfetmesi gerektiğini idrak etmemle değişmeye başladı.

Profesyonel olarak bilişim sektörünün bir neferi olmakla birlikte motosiklet, bisiklet, kampçılık, olta balıkçılığı gibi hobilerle hayatımı süslemeye çalışıyorum. Stargate'e yetişememiş ve Stargate'ten sonra dizi izleyemeyen bir çeşit izleyiciyim.

Kitaptan uyarlanmış filmleri izlemeden önce mutlaka kitabını okumalıyım gibi bir toteme sahibim. Bu yüzden yıllarca ötelediğim filmler var. İzlememiş olmaktan değil fakat okumamış olmaktan, kitaplara her baktığımda pişmanlık duyduğumu da itiraf edeyim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

son cagri ust

Dünya Fantazi Ödüllü “Son Çağrı” Yayımlandı

yeryuzu muzesi ust

Bir Kitabın Doğuşu: Yeryüzü Müzesi