in

Kurgusal Vampirlerin Folklorik Boyutuna Işık Tutan “Osmanlı Vampirleri” Raflarda

Tarihimizde yer alan vampir olgusunu ele alan “Osmanlı Vampirleri: Söylenceler, Etkiler, Tepkiler” İletişim Yayınları aracılığıyla raflardaki yerini aldı.

osmanli vampirleri ust
- Reklam -
- Reklam -

Osmanlı Vampirleri: Söylenceler, Etkileşimler, Tepkiler raflarda.

Vampirler çoğunlukla film ya da kurgu kitaplara konu olan, çok uzak bir olgu gibi dursa da aslında işin özü ve çıkış yeri bizim topraklara dek dayanıyor desek şaşırır mıydınız?  Bu ilgi çekici konuyla ilgili bir şeyler okumak isterseniz eğer, bu kitap sizi fazlasıyla tatmin edecek demektir.

Sinema-Televizyon ve Tarih-Edebiyat bölümlerinden mezun olan Salim Fikret Kırgi, Budapeşte Orta Avrupa Üniversitesi’nde Osmanlı toplumunda vampir inanışı hakkındaki teziyle yüksek lisans tezi yazmış bir isim. “Osmanlı Vampirleri: Söylenceler, Etkileşimler, Tepkiler” ise kendisinin ilk kitabı olma özelliğini taşıyor.

- Reklam -

Kitabın tanıtım bülteni şu şekilde:

Osmanlı Vampirleri: Söylenceler, Etkileşimler, Tepkiler – Salim Fikret Kırgi | Arka Kapak Tanıtımı

osmanli vampirleriSalim Fikret Kırgi, sinemada, televizyonda, edebiyatta, popüler kültürde adeta bir fenomen olan “kurgusal vampir”in “folklorik” boyutuna bakıyor. Osmanlı Vampirleri “folklorik vampiri” çoğunlukla “Rum Ortodoks Kilisesi’ne bağlı Slav ve Grek toplulukların takip ettiği bir halk inanışı” olarak tanımlayan genel eğilimin göz ardı ettiği bir noktaya eğiliyor: Folklorik vampirin ortaya çıkış yeri olan coğrafyanın büyük bölümünün, fenomenin ilk meydana çıkıp tartışılmaya başlandığı 15.-18. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde olmasına.

Vampirlerle ilgili verilmiş fetvalara, vampirlerle ve doğaüstü varlıklarla ilgili yazılmış eserlere, seyahatnamelere de göz atarak Osmanlı Avrupası içerisindeki dinî-etnik toplulukların birbirleriyle etkileşimleri çerçevesinde vampir mitinin tarihine katkı sunan bir çalışma.

- Reklam -

Hatırlarsanız kısa süre önce Mehmet Berk Yaltırık ve Seçkin Sarpkaya’nın ortak bir çalışması olan “Türk Kültüründe Vampirler Oburlar, Yalmavuzlar ve Diğerleri”ni okuma fırsatı bulmuştuk. Yine benzer bir çalışmayla karşılaşmak bu konu hakkında daha fazla şey öğrenmeye aç olan bizler için bulunmaz bir nimet.

Salim Fikret Kırgi’nin ilk kitabı olan “Osmanlı Vampirleri: Söylenceler, Etkiler, Tepkiler” 128 sayfa olup siz okuyucularını bekliyor.

En iyisi elinize bir kazık alın ve ufaktan tarihin tozlu sayfalarında bir yolculuğa çıkın. Herkese keyifli okumalar dileriz.


Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Mustafa Küçükvar

98 yılından beri dünyalı olan ben, şu anda bir sosyolog adayıyım. Hayatın getirdiği afakanlardan kitaplardaki ejderhalara binip kaçmayı daha uygun gördüm. Daha genç olmama rağmen kendimi bazen Gandalf kadar yaşlı hissettiğim oluyor.
Sıkı bir film ve dizi takipçisi olarak herhalde Into the Wild'daki Chris gibi yaşayacak olsam yanımda erzaktan çok dizi bölümü olurdu.
Fantastik bir evrende hancı olma hayalimi gerçekleştirmek peşindeyim. Bir gün yolunuz kara ormana düşerse orda sıcak ve küçük bir han görürseniz mutlaka uğrayın. Belki oturup bir iki kelam ederiz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Almanya - En Eski Halk Kütüphanesi

Almanya’nın En Eski Halk Kütüphanesi Bulundu

ms marvel niye nesli ust

Ms. Marvel: Niye Nesli