in

Kurtadam: Boris Vian’ın Ölümünden Sonra Yayımlanan Öyküleri Raflarda

Günlerin Köpüğü ve Mezarlarınıza Tüküreceğim gibi eserlerin yazarı Boris Vian’ın ölümünden sonra yayımlanan öyküleri “Kurtadam”da bir araya geliyor.

Kurtadam: Boris Vian
- Reklam -
- Reklam -

Fransız yazar, şair ve müzisyen Boris Vian, “Kurtadam” adlı öykü kitabı ile İthaki Modern dizisi kapsamında dilimize konuk oluyor.

1920 Ville-d’Avray, Fransa doğumlu yazar sıklıkla Günlerin Köpüğü, Mezarlarınıza Tüküreceğim ve Yürek Söken gibi kitaplarıyla anılır. Yazarın ölümünden sonra yayımlanan öykülerinin orijinal başlığı Le Loup-garou. Eserin ilk yayım tarihi ise 1970.

Kitap, daha önce Altıkırkbeş Yayınları tarafından 1999 yılında Ayça Sezen tarafından dilimize kazandırılmıştı.

- Reklam -

İthaki Yayınları da Modern dizisi için bu eseri yeni bir çeviri ve edisyonla okurla buluşturuyor.

Kurtadam – Boris Vian | Arka Kapak Tanıtımı

Otuz dokuz yıllık renkli ve verimli yaşamı boyunca romanlar, şiirler, şarkılar yazan, trompetten ve cazdan vazgeçmediği gibi oyunculuk, şarkıcılık, mucitlikten de geri kalmayan ve doğal bir oyunbozan olan Vian’ın meslek hayatında Fransız Standartları Enstitüsü’nü seçmiş olması belki de sanat dünyasının en parlak ironilerinden biridir. Dönemin diğer bazı isimleri gibi doğaçlama yaşayıp eser veren Vian bugün asıl olarak yazar kimliğiyle ve antimilitarist bakış açısıyla tanınıyor.

Raymond Queneau’nun “Boris Vian, bir gün Boris Vian olacaktır,” dediği Vian’ın ölümünden sonra yayımlanan öykü derlemesi Kurtadam’da, insana dönüşen kurtlar, şehre çöken afrodizyak etkili bir sis, şamatacı müzisyenler, direksiyonu yolcusuna bırakan taksiciler ve duygularla tanışan bir yapay zekâ geziniyor.

Boris Vian’ın öykülerinde absürt ile normal arasında bir sınır yok, her an her şey mümkün, mesela bir karakter aniden ördeğe dönüşebilir ve bunun kadar normal başka ne olabilir ki?

- Reklam -

“Onu dinledikten sonra farklı bir şeyler denemeye karar verdim.” – Serge Gainsbourg

“İleride yaşıyordu. Geleceğin eksenindeydi, hâlâ da öyle.” – Noël Arnaud
Kurtadam - Boris Vian

Birsel Uzma tarafından Türkçeleştirilen eserin editörlüğü Alican Saygı Ortanca’ya ait. Eserin redaksiyonunda Emirhan Burak Aydın’ı, kapak tasarımında ise Hamdi Akçay’ı görüyoruz. 152 sayfalık öykü kitabı Haziran 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Kurtadam, İthaki’nin Modern dizisi kapsamında yayımladığı üçüncü Boris Vian kitabı oldu. Yayınevi daha önce Mezarlarınıza Tüküreceğim ve Yürek Söken adlı eserleri seriye dahil etmişti.

İthaki Modern dizisinde yer alan kitapların sırasına buradan ulaşmanız mümkün.

Peki siz Boris Vian eserleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yazarın bu öykü kitabını okumuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Gelenekçi Fransız Romanına 20. Yüzyıldan Bir Darbe: Günlerin Köpüğü

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tenet vizyon tarihi

Tenet Tekrar Ertelendi: Christopher Nolan’ın Yeni Filmi Ağustosa Kaldı

Enola Holmes Film Netflix

Enola Holmes Filmi İlk Görseller: Henry Cavill’lı Sherlock Gözüktü