ABD’de bir baba, henüz ilkokul yıllarındayken kütüphaneden ödünç aldığı kitabı 40 sene sonra iade etti. Baba, iade sürecinde yaşananları anlattı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortabatı bölgesinde bulunan Michigan eyaletindeki Pier Fazzalari adlı bir adam, yakın zamanda kızlarına kitap okurken bir detayı fark etti. Kitabın üzerinde Dresden İlkokulu yazılı bir mühür basılmıştı.
Utica Community Schools’a konuşan Fazzalari, şimdilerde çocuklarının eğitim aldığı Dresden İlkokulu’nda yaklaşık 40 yıl önce ödünç aldığı kitabı, işte bu mühür sayesinde hatırladığını açıkladı.
Kütüphaneden Aldığı Kitabı Yıllar Sonra Depoda Buldu
Fazzalari şunları söyledi:
“Eski kitabı çıkardım ve, ’Ben bunu hatırlıyorum,’ diye düşündüm. Kitabı açtığımda ’Dresden İlkokulu’ mührü basılıydı.
“Kendi kendime, ’Neden böyle yazıyor ki?’ diye sordum. Ve sonra kitabı muhtemelen ikinci sınıftayken alıp bir daha asla geri vermediğimi fark ettim.
“Ardından muhtemelen okula götürsem iyi olur diye düşündüm.”
Fazzalari’ye göre William Kirtley Durr imzalı Cloverleaf kitabı aslında son 40 yıldır ebeveyninin bodrumundaki bir kutuda saklı kalmıştı. Fazzalari, henüz anaokulu öğrencisi olan Adriana ve ikinci sınıf öğrencisi Alexandria’ya okuyabileceği kitaplar bulabileceğini düşünerek kutuyu kısa zaman önce tekrar gün yüzüne çıkardığını kaydetti.
Cloverleaf kitabını gördüğü anda, bu kitabı hatırlıyorum, bunu çocukken okumuştum diye düşündüğünü aktaran Fazzalari’nin kapaktaki mührü fark etmesi ise zaman aldı. Sonrasında okul müdürü Bradley Suggs’a kitaptan bahseden babaya Suggs’ın cevabı esprili oldu.
Suggs, kitabın bunca yıllık gecikmesinin nasıl bir para cezasına çarptırılması gerektiğini bilemediğini ifade etti. Suggs, önce çok şaşırdığını ardından da oldukça keyiflendiğini açıkladı.
“Önce dilim tutuldu, sonra ikimiz de gülmeye başladık.
“Ona 40 yıllık bir kitabın para cezasının ne kadar olacağını bilemediğimi ifade ettim. Şakayla bunu hesaplamam gerektiğini söyledim.”
40 Yıllık Gecikmenin Cevabı Kütüphane Çalışanlarına Kurabiye Almak Oldu
Fazzalari’nin cezası ise “korkulduğu” kadar yüklü olmadı. Okul müdürü, eski mezunlarına verdikleri cezayı şu sözlerle açıkladı:
“Daha sonra vadesi [bu kadar] geçmiş bir kitabın cezasının sadece çalışanlar için kurabiye alırsa geri ödenebileceğine karar verdik ve ona bunu belirten bir günü geçmiş kitap ihtarı gönderdik.”
Suggs, ne denli gecikmiş olursa olsun eserin yeniden okula geri dönmesinin takdirle karşılandığını ifade etti:
“Bence bunca senenin sonunda kitabı yine de geri vermeyi düşünmesi çok saygıdeğer bir davranış.”
“Bir eğitimci olarak yoğun günlerinde çocuklarına kitap okumak için zaman ayırması beni çok heyecanlandırdı.”
Olay hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Independent
Okul müdürü Bradley Suggs, en güzel yorumu yapmış zaten:
“Bence bunca senenin sonunda, kitabı yine de geri vermeyi düşünmesi çok saygıdeğer bir davranış.”
Bu kendi adıma ironik oldu. Bende de Ankara Atatürk Lisesi’nin kütüphanesinden alınmış bir Arthur C. Clarke kitabı var, ortalama 19 yıldır bende. Henüz geçenlerde elime gelmişti, bu hala bende mi demiştim… Geri götürsem, kapıdaki bekçi okula bile almaz herhalde “ne diyon lan, haydi uzatma, uzaklaş” der.