in

Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası: Susan Orlean Gizemli Yangınların İzini Sürüyor

Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası mercek altına alınıyor. Gazeteci ve yazar Susan Orlean tarihe geçen yangınların ve çok daha fazlasının izini sürüyor.

Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası - Susan Orlean
- Reklam -
- Reklam -

Gazeteci ve yazar Susan Orlean, Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası ile gizemli bir kapıyı aralıyor. Tarih boyunca pek çok kütüphanenin bilinmeyen yanları, kütüphane yangınları, kütüphaneciler ve dahasının konu alındığı tarih/araştırma türündeki eser The Kitap etiketi ile raflara geliyor.

1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gelen Susan Orlean, The New Yorker, Vogue, Rolling Stone, Esquire ve Outside gibi önemli mecralarda yazılar kaleme aldı. En çok bilinen The Orchid Thief (1998) kitabı Adaptation adıyla 2002 yılında sinemaya uyarlandı. Filmde Meryl Streep performansı ile Oscar’a aday oldu.

Susan Orlean’ın ilk olarak 2018 yılında yayımlanan ve orijinal adı The Library Book olan eseri, yayımlandığı dönem Los Angeles Times Book Prize’a aday gösterildi.

- Reklam -

Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası – Susan Orlean | Arka Kapak Tanıtımı

29 Nisan 1986 sabahı Los Angeles Halk Kütüphanesi’nde bir alarm duyuldu. Bir süre sonra binadan kaçan kütüphane çalışanları bunun normal bir yangın alarmı olmadığını fark etti.

Yangın söndürüldüğünde, dört yüz bin kitap kül olmuştu, yedi yüz binden daha fazla kitap ise okunmayacak haldeydi. Olaydan 30 yıl sonra hâlâ aydınlatılamayan bir şey vardı: Biri kasıtlı olarak mı yakmıştı kütüphaneyi?

- Reklam -

Ödüllü New Yorker muhabiri ve New York Times’ın en çok satan yazarı Susan Orlean, kütüphanelerin ve kütüphanecilerin hikâyesini büyüleyici ve benzersiz şekilde anlattığı Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası’nda Los Angeles Halk Kütüphanesi yangınına ve sonrasındaki olaylara odaklanıyor. Ayrıca ülke çapında ve dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerin evrimine değiniyor ve otuz yıl önce söz konusu kütüphaneye ateş açtığından şüphelenilen sarı saçlı aktör Harry Peak’i yeniden inceliyor. Geçmişten günümüze, kütüphane yöneticiliği yapmış birçok ilginç karakterle tanıştırıyor bizi. Orlean’ın zekâ, içgörü, merhamet ve derin araştırma yeteneği ile kaleme aldığı Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası, bu sevilen kurumların kitaplardan daha fazlasını sağladığını, kalbin önemli bir parçası olduğunu ortaya koyan heyecan verici yolculuğudur. Kütüphaneler zihnimizin ve ruhumuzun ülkesidir.
Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası - Susan Orlean

Özlem Özarpacı tarafından Türkçeye çevrilen Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası toplamda 352 sayfadan oluşuyor. Ciltli olarak okurla buluşan eserin editörlüğü ise Selcan Karabulut Tat’a ait.

Kitap Temmuz 2020 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Peki sizin esere dair düşünceleriniz neler? Kütüphaneler üzerine bir araştırma kitabı ilginizi çekiyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Terk Edilmiş Depoyu Kütüphaneye Çevirip Çocuklar İçin Her Gün Isıttı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Kitabın konusu güzele benziyor. Kapağı çok beğendim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

La Casa de Papel 5. Sezon

La Casa de Papel 5. Sezon ile Final Yapıyor

Sinema Tiyatro Opera Müze KDV İndirimi

Sinema, Tiyatro, Opera ve Müze Giriş Ücretlerinde KDV Yüzde 1’e Düşürüldü