in

Nobel Ödüllü İvo Andriç’in “Lanetli Avlu” Romanı Raflarda

Nobel ödüllü yazar İvo Andriç’in hapsedilme deneyimi ve iradenin sınırları üzerine çarpıcı anlatısı olan “Lanetli Avlu”, İletişim Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Lanetli Avlu İvo Andriç
- Reklam -

1961’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ve Balkan edebiyatında çığır açan yazarlardan biri olarak kabul edilen İvo Andriç’in kaleme aldığı, hapsedilme deneyimi ve iradenin sınırları üzerine insanın cezaevinin lanetiyle nasıl baş edebildiğini gösteren eseri Lanetli Avlu, İletişim Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Lanetli Avlu – İvo Andriç | Arka Kapak Tanıtımı

Lanetli Avlu İvo AndriçLanetli Avlu, Balkan edebiyatında çığır açan Nobel ödüllü yazar İvo Andriç’in hapsedilme deneyimi ve iradenin sınırları üzerine çarpıcı anlatısı.

Osmanlı İstanbul’undaki bir hapishanenin “lanetli avlusu”nda toplanan Müslüman, Yahudi, Hıristiyan mahkûmlar cezaevi avlusunun karamsar atmosferine kişiselle tarihseli birleştiren öyküleriyle direnmektedirler. Mahkûmlardan birinin öyküsü Osmanlı şehzadesi Cem Sultan’ın sürgün ve hapis deneyimine açılırken, bir başkasının öyküsü Balkanların çok uluslu mirasından baki kalmış gerçek yaşam sahneleri sunmaktadır. Lanetli Avlu, öykülerine sarılan insanın cezaevinin lanetiyle nasıl baş edebildiğini gösteren bir başyapıt.

- Reklam -

“Andriç, Yugoslavya’nın dünyadaki şöhretine hepimizden çok katkıda bulundu.” – Josıf Broz Tıto
Müge Günay’ın çevirisini üstlendiği kitabın düzeltisini Naci Ozansoy, yayına hazırlığını ise Güneş Akkor ve Barış Özkul birlikte üstlenmişler. Kapak uygulamasını Suat Aysu’nun yaptığı 108 sayfalık kitabı internet üzerinden ve kitapçılardan temin edebilirsiniz.

Nobel Ödüllü Yazar İvo Andriç Kimdir?

9 Ekim 1892’de Bosna-Hersek’te Travnik yakınlarındaki Dolac köyünde, orta sınıf bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta babasını kaybeden Andriç, teyzesinin yanına Vişegrad’a taşındı. İlköğrenimini burada tamamladıktan sonra 1903 yılında annesinin yanına döndü. Ortaöğrenimine Saraybosna’da başlayan Andriç, ilk şiirini on dokuz yaşında yazdı. 1913’te Zagreb Üniversitesi’nden Viyana Üniversitesi’ne geçiş yaptı. 1918’te şiirlerini Ex Ponto adlı kitabında derledi. Bu eserini 1920’de Nemiri (Huzursuzluklar) izledi. Eserlerinde, 20. yüzyılın başlarındaki Bosna’dan yola çıkarak tüm insanlığın sorunlarını işledi. Felsefe lisansının ardından 1924’te Slav kültürü ve edebiyatı alanındaki yüksek lisans öğrenimini tamamladı. “Osmanlı Yönetimindeki Bosna-Hersek’te Kültür Yaşamı” konulu doktora tezini verdi.

İvo Andriç

- Reklam -

Birinci Dünya Savaşı yıllarında ülkesinin özgürlüğü için mücadele etti. Milliyetçi etkinliklerinden dolayı Avusturya-Macaristan yetkilileri tarafından bir süre gözaltında tutuldu. 1924 yılında Yugoslav Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başladı. Budapeşte, Madrid, Cenevre ve Berlin’de dış görevlerde bulundu. 1920-1930 yılları arasında hikâyelerini derlediği kitaplar yayımladı. İlk derlemesiyle Slav Kraliyet Akademisi Ödülü’ne layık görüldü. 1926’da aynı akademiye üye olarak seçildi.

1941’de Nazilerin Yugoslavya’yı işgal etmesiyle başlayan süreçte inzivaya çekildi ve İkinci Dünya Savaşı yıllarını yazarak geçirdi. Bu dönemde Drina Köprüsü, Travnik Günlüğü ve Gospodica’yı (Saraybosnalı Kadın) yazdı. Savaştan sonra Nove pripovetke (Yeni Hikâyeler, 1948) ve Lanetli Avlu (1954) adlı kitapları yayımladı. Bosna’nın tarihini anlattığı romanı Drina Köprüsü ile uluslararası üne kavuştu. 1949 yılında Yugoslavya Federal Meclisi’ne Bosna temsilcisi olarak seçildi ve Yugoslav Yazarlar Birliği’nin başkanlığını yürüttü. 1961’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı ve bu ödül edebiyat dünyasında özel olarak Drina Köprüsü’ne verilmiş gibi kabul edildi. Aynı yıl Yugoslavya’da her sene verilen Hayat Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü. 1975’te Belgrad’da hayatını kaybetti. Ömer Paşa ölümünden sonra, 1977 yılında yayımlandı.


Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Disney

Disney Sadece Yeniden Çevrimlerle Milyar Dolarlar Kazanmayı Başardı

Lucifer 4. Sezon

Lucifer 4. Sezon: Kaldığımız Yerden Değil Daha İyisinden Başlamak!