in

Beat Kuşağı’nın Efsane Şairi Lawrence Ferlinghetti Yaşamını Yitirdi

Lawrence Ferlinghetti 101 yaşında hayatını kaybetti. Beat Kuşağı’nın kurucuları arasında yer alan efsane şair aramızdan ayrıldı.

Lawrence Ferlinghetti - Beat Kuşağı
- Reklam -
- Reklam -

Beat Kuşağı’nın yaşayan en önemli isimlerinden Lawrence Ferlinghetti yaşamını yitirdi. Şiiri bir tür isyan sanatı olarak gören, şair, yayıncı ve San Francisco’nun ünlü kitabevi City Lights’ın sahibi Ferlinghetti 101 yaşında aramızdan ayrıldı.

1919 yılında doğan Amerikalı şair, ressam, yayıncı ve kitapçı Lawrence Ferling (asıl adı), Beat Kuşağı’nın kurucuları arasında yer alıyordu. New York’ta bir grup Amerikalı şair ve yazarın başlattığı hareket 1950’li yılların sanat ve edebiyat dünyasında hayli etki uyandırmıştı. Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William S. Burroughs gibi yazarların parçası olduğu kuşak; önemli bir temsilcisini kaybetti.

22 Şubat 2021 tarihinde aramızdan ayrılan şair, öldüğünde 101 yaşındaydı. Şairin kızı Julie Sasser, ölüm nedenini akciğer hastalığı olarak açıkladı.

- Reklam -

1953 yılında kurulan City Light kitapçısıyla şehrin “edebi buluşma yeri”ni yaratan şair, 1956’da Ginsberg’in ünlü şiiri “Howl”u yayımlayarak Beat Kuşağı’nın önemli eserlerinden birisini görünür kıldı. Ferlinghetti, bu eser yüzünden kasıtlı şekilde ahlaka aykırı basım suçlamasıyla tutuklandı. Bu olay 2010 yılında Rob Epstein ve Jeffrey Friedman tarafından Howl adlı filmle beyaz perdeye de taşındı. Allen Ginsberg’i James Franco, Jack Kerouac’ı Todd Rotondi, Lawrence Ferlinghetti’yi Andrew Rogers canlandırdı.

Kimi eleştirmenler ve bazı şairler kendisini Beat şairi olarak tanımlamaktan imtina etti. Ferlinghetti de kendisini çoğu zaman öyle düşünmedi. 2006 yılında The Guardian’a verdiği söyleşide, “İlk Beat’lerden birisi olmak yerine, bohemlerin sonuncusuyum,” ifadesini kullandı.

Beat Kuşağı Temsilcisi Lawrence Ferlinghetti Aramızdan Ayrıldı

Lawrence Ferlinghetti ismini Türkçede sık sık görme fırsatı bulduk. Amerika, Şiirin O İnce Küllerini Toplayanlar, Yitik Dünyadan Resimler ve Küçük Çocuk, şairin dilimizde yayımlanan eserleri arasında.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans ve Sorbonne’da doktora yapan şair, 1950’li yıllardan beri şiire emek vermeye devam etti.

Lawrence Ferlinghetti - Beat Kuşağı

- Reklam -

Şiir anlayışı, resimleri, insanları bir araya getiren yanı, kitapçısı ve yayınevi ile Lawrence Ferlinghetti geride unutulmaz bir yaşam bıraktı.

William S. Burroughs 1997’de, Jack Kerouac 1969’da, Allen Ginsberg 1997’de, Richard Brautigan 1984’te aramızdan ayrılmıştı. Şimdi ise Ferlinghetti’ye veda zamanı.

San Francisco’da, şairin doğum günü olan 24 Mart Lawrence Ferlinghetti Günü olarak kutlanıyor. Şairin aramızdan ayrılmasından sonra, kurucusu olduğu City Light kitabevi, Ferlinghetti’nin hatırasının yaşatılacağı ve kitapçının faaliyetlerine aynı şekilde devam edeceğini vurguladı.

Peki siz şair hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The New York Times

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Viking takıları man adası

Man Adası’nda 1.000 Yıllık Viking Takıları Ortaya Çıkartıldı

2020 British Fantasy Awards Kazananları

2020 British Fantasy Awards Kazananları Belli Oldu