in

Leonora Carrington Bütün Öyküleri: Sürrealist Ressamın İmgelerle Dolu Hikâyeleri İlk Kez Bir Arada

Yazar ve sürrealist ressam Leonora Carrington’ın bütün öyküleri, Notos Kitap tarafından toplu halde basılıyor. “Korku Evi – Yedinci At” başlıklı eser raflardaki yerini aldı.

Korku Evi – Yedinci At (Bütün Öyküleri) - Leonora Carrington
- Reklam -
- Reklam -

Leonora Carrington imzalı öyküler ilk defa toplu olarak bir araya geliyor. Notos Kitap, yazar ve ressam Carrington’ın öykülerini Korku Evi – Yedinci At (Bütün Öyküleri) üst başlığı altında dilimize kazandırıyor.

1917 ve 2011 yılları arasında yaşayan, sürrealizm akımına mensup ressam Leonora Carrington, aynı zamanda öyküleriyle de biliniyordu. Londra, Paris, Madrid, Lizbon, New York ve Meksiko’ya uzanan serüvenlerle dolu yaşamı, beraberinde getirdiği tecrübeleri öykülere dökerken Carrington’a oldukça yardımcı oldu.

Ressam, yaşam öyküsü ile de bir mit haline gelmişti. 1930’lu yıllarda başlayan öykü kariyeri, 1970’li yıllara kadar uzanıyor. Leonora Carrington’ın ilk defa 2017 senesinde toplu halde basılan hikâyeleri, şimdi Notos Kitap etiketiyle Türkçeye geliyor.

- Reklam -

Carrington’ın öyküleri, tıpkı tablolarında olduğu gibi gerçek dışı imgeler ve fantastik bir atmosfer barındırıyor.

Leonora Carrington
Leonora Carrington

İngiliz bir babadan ve İrlandalı bir anneden dünyaya gelen Carrington, sanat eğitimine 1935 yılında Chelsea School of Arts’ta başladı. İlk kitabı Korku Evi, 1938 yılında yayımlandı. Cemiyete Takdim Edilen Kız adlı hikâyesi ile 1940 yılında André Breton’un Kara Mizah Antolojisi’nde yer buldu. 1976 senesinde ilk romanı The Hearing Trumpet (Türkçeye Sırdaş Trompet adı ile Everest Yayınları tarafından kazandırıldı) yayımlandı.

94 yaşında hayatını kaybetti. Öyküleri ise 2007’de (yazarın doğumunun 100. yıldönümünde) İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olarak toplu halde yayımlandı.

Korku Evi – Yedinci At (Bütün Öyküleri) – Leonora Carrington | Arka Kapak Tanıtımı

Sürrealist ressam ve yazar Leonora Carrington (1917-2011) öldüğünde son sürrealist olarak anılıyordu. Uzun ve verimli sanat yaşamı, sürrealist sanatçılarla kurduğu yakınlıklar kadar Londra’dan Paris’e, Madrid’den Lizbon’a, oradan da New York ve Meksiko’ya uzanan maceralar ve acı tecrübelerle dolu hayat hikâyesiyle de efsane haline geldi.

- Reklam -

1930’lardan 1970’lere uzanan, 2017’de ilk kez toplu olarak yayımlanan öykülerinde yaşamından izler ile hayal dünyasındaki olağanüstü yaratılar iç içe geçiyor. Carrington resimlerindekine benzer fantastik atmosfer ve imgeleri bu kez sözcüklerle yaratıyor.

Öykülerinde eksantrik tipler, musallat hayvanlar, olağanüstü varlıklar, sosyetikler ve sofular, meraklı ve asi kızlar başrollerde. İnsanların normal ve rasyonel görünen düzenlerinin ne kadar abes ve gülünç olduğunu masalsı hikâyelerle, ironi ve kara mizah dolu bir anlatımla gösteriyor Carrington.

Korku Evi – Yedinci At (Bütün Öyküleri) - Leonora Carrington

Öyküleri İngilizce aslından dilimize Begüm Kovulmaz kazandırdı. Eserin editörlüğü ise Oğuz Tecimen’e ait. Toplamda 189 sayfadan oluşan kitap raflardaki yerini aldı.

Peki siz yazar ve ressam hakkında neler biliyorsunuz? Yayımlanan toplu öyküleri ilginizi çekti mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Umbrella Academy 3. Sezon Netflix

The Umbrella Academy 3. Sezon Sonunda Onaylandı

Yılmaz Özdil

Yılmaz Özdil Hapis Cezasına Çarptırıldı