in ,

Lisede Düzenlenen “Roman Kahramanları Festivali” MEB’e Şikâyet Edildi

Roman Kahramanları Festivali, Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet edildi. Sakarya’da bir lisede düzenlenen edebiyat etkinliği kimi kesimleri rahatsız etti.

Roman Kahramanları Festivali meb şikayet
- Reklam -
- Reklam -

Roman Kahramanları Festivali, Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet edildi. İddiaya göre şikâyette, “Milli Eğitim’in amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir,” ifadesine yer verildi.

Geçen günlerde gerçekleştirilen Roman Kahramanları Festivali büyük ses getirdi. Sakarya’daki Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü büyük bir coşkuyla kutlandı. Okulun düzenlediği edebiyat festivalinde öğrenciler roman kahramanlarını canlandırırken çeşitli yazarlar da söyleşiler için etkinlikteki yerini aldı.

Festivalden renkli kareler uzun süre sosyal medyayı ve ulusal basını güzelleştirirken kimi kesimler etkinlik hakkında olumsuz yorumlarda bulundu. Görünen o ki bu yorumlar yalnızca dijital dünya ile sınırlı kalmadı. Konu hakkında MEB’e bir şikâyette de bulunuldu.

- Reklam -

Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi son 4 yıldır Dünya Roman Kahramanları Günü için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Festivali düzenleyen şair ve edebiyat öğretmeni Ercan Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamada etkinliğin öğrencilerin yalnızca roman kahramanları gibi giyinmesinden ibaret olmadığını, okulun hemen hemen her yerini romanlardaki mekanlar gibi dekore ettiklerini, bir hafta boyunca söyleşi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini de belirtmişti.

Festivalde öğrenciler Raskolnikov, Zebercet, Feride, Hafize Ana, Oblomov, Hayri İrdal ve Willy Wonka gibi kahramanların kostümlerini giyerek görsel bir şölen havası oluşturmuştu.

Öte yandan Arzu Alkan Ateş, Faruk Duman, Mesut Barış Övün, Gamze Güller ve Ethem Baran gibi yazarların katılımlarıyla okulda çeşitli söyleşiler düzenlendi. Ayrıca öğrenciler, edebiyata dair çeşitli sunumlara da katıldı.

Büyük İlgi Gören Roman Kahramanları Festivali Hakkında Şikâyet

Hürriyet gazetesinden İhsan Yılmaz, “Roman Kahramanları Neden Rahatsız Eder?” başlıklı köşe yazısında bu özel etkinlik hakkında MEB’e şikâyet geldiğini aktardı. Yılmaz, roman kahramanları konusunda bile bir ayrışmanın yaşandığını dile getirerek köşesinde şu sözlere yer verdi:

“Kimisi yapılan etkinliği Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet edip “Milli Eğitim’in amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir” diye buyururken, “Lise öğrencisini romanla yetiştirmek çok saçma bir düşünce” diyenler çıktı. Çok büyük destek de geldi Ercan Yılmaz’a. Edebiyat dünyasından pek çok isim tebrik mesajı yayınladı.

Kitap okunmuyor diye şikâyet edilen, dilin fakirleşmesinden dert yanılan bir dönemde öğrencilerin kitap okumasını teşvik eden, daha önemlisi roman kahramanlarıyla empati kurmalarını sağlayan bir festivali eleştirmek akıl alır gibi değil.

Eleştirilere en güzel cevaplardan biri Oscar Wilde’ın ‘Dorian Gray’in Portresi’nden alıntı yapan bir sosyal medya kullanıcısından geldi:

- Reklam -

“Güzel şeylerde çirkin anlamlar bulan kişiler hatalıdır. Güzel şeylerde, güzel anlamlar bulan kişiler kendilerini yetiştirmeye çalışmaktadır. Bunlar için umut vardır. Güzel şeylerde yalnızca güzellik görenler seçkindir.”

Siz bildiğiniz yolda, güzelliklerin peşinde festivalinizi yapmaya devam edin Ercan Hoca.”

roman kahramanlaro festivali şikayet

Festivale Katılan Öğrenciler Mutlu

Okulun öğrencilerinden Ahmet Yusuf Cengiz ise edebiyat ve sanatın insan hayatına olan etkisine değinerek festivalin hayata bakış açıklarını değiştirdiğini kaydetti. Cengiz, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Buradaki bütün etkinlikleri, dekorları ve kostümleri öğrenci arkadaşlarımızla beraber yaptık. 150’ye yakın arkadaşımız kostüm giydi, 15’e yakın roman dekoru yapıldı. Müzikle ilgilenen arkadaşlarımız konserler verdi, resimle ilgilenen arkadaşlarımız sergi açtı. Bunu okul olarak yapıyoruz ve bundan çok gurur duyuyoruz.”

roman kahramanları festivali sakarya

Bir başka öğrenci Berra Dere de edebiyatın kendilerine kattığı empati yeteneğinden bahsetti:

“Katıldığım her etkinlik bana farklı bakış açısı katıyor. Her canlandırdığımız karakter için farklı bakış açısı ve yorum getirmemiz gerekiyor. Bundan dolayı bize kattığı empati duygusu, kitabın içine daldıktan sonra duyduğumuz zevk ve haz duygusu emin olun anlatamam. Her festivalde her kahraman bunu hissediyor.”

Şikâyetin nasıl bir sonuç vereceğine dair şimdilik resmi makamlardan bir açıklama yapılmadı.

Festival hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA, Hürriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

18 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    Ülke hakkında umutlarım azalarak bitiyor. Tek diyeceğim bu.

  2. Avatar for Boneca Boneca dedi ki:

    İyi ve güzel olan her şeyden rahatsız olan bir kesim var böyle gördükçe tüylerim diken diken oluyor. Ağzından kan damlayan canavar gibiler, ruhları çürümüş, içleri kötü.

  3. Avatar for yavanna yavanna dedi ki:

    Ruhları kirlenmiş, pas tutmuş bunların gerçekten. İğreniyorum hepsinden bu zihniyetin.

  4. Avatar for asfgdjh asfgdjh dedi ki:

    Aklıma şu replik geldi:
    images (7)_1

  5. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    …Ama sonra kitap okuma projelerimiz var diye övünülsün. Yazık valla ne diyeyim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

13 cevap daha var.

seinen anime önerileri

Seinen Türünde Gözden Kaçırmamanız Gereken En İyi 30 Anime

cem yılmaz the witcher netflix reklam

Cem Yılmaz, Yeni Gösterisi için Witcher Temalı Reklam Filminde Yer Aldı