in ,

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın ‘Yükselişini’ Anlatan Kitap, Truss 45 Günde İstifa Edince Tekrar Elden Geçirildi

Liz Truss, İngiltere’nin yeni başbakanı olurken Truss’ın başarı öyküsü de kitaplaştırılıyordu. Ancak başbakanın erken istifası, eserin akıbetini de şekillendirdi.

liz truss kitap istifa
- Reklam -
- Reklam -

Liz Truss, İngiltere başbakanı olarak yalnızca 45 gün görev yapabildi. Truss’ın yükseliş hikâyesini anlatan kitap ise istifa sonrası yeniden “tasarlanmak” zorunda kaldı.

İlk etapta Out of the Blue: The Inside Story of Liz Truss and Her Explosive Rise to Power (Beklenmedik Bir Anda: Liz Truss’ın Bilinmeyen Hikâyesi ve Aniden Güce Yükselişi) adını taşıması planlanan kitap, şimdi Unexpected Rise and Rapid Fall (Beklenmedik Yükselişi ve Düşüşü) alt başlığıyla yeniden tasarlandı.

Bir yükseliş öyküsü olması gereken eser, artık dramatik bir düşüş bölümünü de içeriyor. Liz Truss’ın başbakan olarak geçirdiği ilk 50 günü anlatması planlanan kitap, 45. günde gelen istifanın ardından bir kez daha gözden geçirilmek durumunda kaldı.

- Reklam -

Yaşananların ardından, kitabın yayın tarihi de erkene alındı. Out of the Blue: The Inside Story of the Unexpected Rise and Rapid Fall of Liz Truss 1 Kasım’da e-kitap, 24 Kasım’da ise sesli kitap ve basılı olarak ulaşılabilir olacak.

liz truss kitap

Harry Cole ve James Heale’ın ortak çalışması olan eser için işler planlandığı gibi gitseydi belirlenen çıkış tarihi 8 Aralık olacaktı.

Liz Truss’ın Beklenmedik İstifası Kitaba Yeni Bölümler Olarak Geri Döndü

Cole ve Heale, Truss’ın başbakanlıktan istifasının ardından kitabın bazı bölümlerini yeniden yazmak ve sonuna bir bölüm daha eklemek zorunda kaldı.

Yazarlar, çalışmalarını ekim ayında tamamlamışlardı ancak Westminster’da süregelen kriz ortamı planlarında değişikliklere yol açmıştı. Truss’ın başbakan olarak sorular son kez yanıtladığı toplantıda Sir Keir Starmer ona şöyle bir soru yöneltmişti:

“Başbakanın çalışma süresiyle ilgili bir kitap yazılıyor. Görünüşe göre Noel’e kadar da çıkacak. Çıkış tarihi Noel mi olacak?”

Ancak Liz Truss, Heale’ın, “Yeniden yazmaya dönüş,” tweet’inden yalnızca bir gün sonra istifa etti.

liz truss kitap istifa haberi

- Reklam -

Yayımcı Harper Collins’ın gerçekleştirdiği bir basın açıklamasında kitabın, Truss’ın düşüşünü belgelemeden önce, Brexit’çilerin kraliçesine dönüşen çalışkan genç Liberal Demokrat’ın yükselişini ele aldığını kaydetmişti.

Yazarların kitapla ilgili görüşleri ise şu şekilde:

“Yükselişi ve düşüşü, şaşırtıcı bir hızla şekil değiştirebilme yeteneği üzerine inşa edilmiş bir politikacı hakkındaki biyografi çalışmamızın, şimdi ona ayak uydurmak adına yıldırım hızına ihtiyaç duyuyor olması bizim için oldukça ironik.

“Kitabın son sözünü yazıyorken şunu anlamıştık: Kitapta Truss’ın yaşamına ve kariyerine dair o kadar çok anı ve hayatının içinden gözlemler vardı ki, bunun nasıl sonlanacağını ön görebilmeyi sağlıyordu.

“Bu nedenle, aldığı kararlar ve yaptığı hatalarla İngiliz siyasetinin geleceğini şekillendirecek olan, tüm zamanların en gizemli ve tartışmalı başbakanlarından birinin tarihe geçecek hikâyesini eksiksiz bir biçimde ve mümkün olan en kısa sürede okuyuculara sunuyor olmaktan heyecan duyuyoruz.”

YouTube video

Politikacıların hayatlarını anlatan kitapların, kritik yayın takvimlerinde yayımlanması sık rastlanan bir durum. Daha önce, Eski ABD Başkanı’nın eşi Michelle Obama’nın Beyaz Saray’a vedasından hemen önce yayımlanan Benim Hikâyem adlı kitabı okurla buluşmuş ve çoksatar olmuştu.

Kitabın bu talihsiz akıbetine dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Standart

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

disney doctor who yaratıcı içerik

Doctor Who’nun Uluslararası Yayıncılığını Üstlenen Disney+, Aynı Zamanda Dizi İçeriğinde de Söz Sahibi Olacak

the witcher 4 sezon Henry Cavill - Liam Hemsworth

Henry Cavill, The Witcher’ın 4. Sezonunda Geralt Rolünü Liam Hemsworth’e Bırakacak