in

İtalyan Edebiyatının Usta Yazarı Luigi Pirandello “Yeni Elbise” ile Türkçede

Nobel Edebiyat Ödüllü İtalyan yazar Luigi Pirandello, öykü kitabı “Yeni Elbise” ile Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Luigi Pirandello - Yeni Elbise
- Reklam -
- Reklam -

1934 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne de layık görülen İtalyan yazar Luigi Pirandello, Türkçe raflarındaki yerini sağlamlaştırıyor. Yazarın Türkçeye “Yeni Elbise” adıyla kazandırılan öykü kitabı kitapçılarda gözükmeye başladı.

Luigi Pirandello’nun eserleri daha önce dilimize pek çok farklı yayınevi tarafından kazandırıldı. Alakarga Sanat Yayınları ise “Aydaki At” ile çıktığı Pirandello yolculuğuna “Yeni Elbise” ile devam ediyor.

Yeni Elbise, okura ölümle karşı karşıya kalınan yürek burkucu hikâyeler sunuyor. Alakarga Sanat Yayınları, “Klasikler” alt başlıklı dizisinde dikkat çeken eserlerle karşımıza çıkmayı sürdürüyor.

- Reklam -

Luigi Pirandello – Yeni Elbise | Arka Kapak

Luigi Pirandello - Yeni Elbise
Hayır, yani ağzını ara sıra açıyordu ama konuşmak için değil. O ağız açma hareketi yanaklarının bir kasılması, daha doğrusu, o sarımsı yüzünün tümünün ara ara kırışıp büzüşmesinin bir sonucuydu ki –dişleri açığa çıkınca- bir yüz buruşturma olarak da algılanabilirdi bu hareket. Ama avukatın kendisiyle böylesine tatlı bir dille konuştuğunu duyarken yüzünün büründüğü bu ifade, hem bir dalga geçmenin hem de bir acı çekişin yansıması..

Klasik İtalyan edebiyatının büyük ustası Pirandello’dan öyküler sunmaya devam ediyoruz. Bu küçük kitaptaki öykülerin çoğu ölüm karşısındaki tutumumuzu anlatıyor. Kiminde iç burkan, kiminde gülümseten unutulmaz öyküler bunlar.
104 sayfadan oluşan bu kısa öykü kitabının Türkçe çevirisi ise Hale Ayiz Pendezzini’ye ait. Kendisi, yazarın aynı yayınevinden çıkan Aydaki At adlı eserini de dilimize kazandırmıştı.

Luigi Pirandello “Biri, Hiçbiri, Binlercesi”, “Çıplak Hayat”, “Güneş ve Gölge”, “Dışlanmış Kadın”, “IV Henri”, “Siyah Şal”, “Gölge Adam” ve “Karımın Kocası” gibi eserlerle Türkçede karşımıza çıktı.

1867 – 1936 yılları arasında yaşayan ve yazdığı oyunlarla adından bol bol söz ettiren İtalyan yazar, kısa öykü ve roman türünde de çalışmalara imza atmayı ihmal etmedi.

- Reklam -

Yazarın eserleri dünya çapında hemen hemen bütün dillere kazandırıldı. En bilinen romanı ise “Uno, nessuno e centomila” (Bir, Hiç kimse ve Yüz Bin) olarak öne çıkıyor.

Peki siz daha önce hiç Pirandello okumuş muydunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Yedi Ulak: Dino Buzzati’nin Dünyasına Hoş Geldiniz

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Corona Virüsü Vulcan Selamı

Corona Virüsü’nden Korunma Yolu: Mr. Spock’ın Vulcan Selamı!

Scooby Doo: Scoob!

Scooby Doo: Scoob! Filminden Yeni Fragman Geldi