in ,

Malcolm X’in Hapishane Hücresi Kütüphaneye Dönüştürüldü

Malcolm X’in kaldığı hapishane hücresi kütüphane oldu. ABD’li sivil haklar liderinin tutulduğu hücre, “1.000 Özgürlük Kütüphanesi” kapsamında dönüşüm geçiriyor.

Malcolm X hapishane kütüphane
- Reklam -
- Reklam -

Malcolm X’in kaldığı hapishane hücresi kütüphaneye dönüştürüldü.

Tarihin en önemli şahsiyetlerinden olan ABD’li sivil haklar lideri Malcolm X’in 1940’lı yıllarda tutulduğu, Massachusetts’teki Norfolk Hapishanesi’nde önemli bir projeye adım atıldı. Malcolm X’in hücresi kütüphaneye dönüştürüldü.

İnsan hakları aktivisti, avukat ve şair Reginald Dwayne Betts’in çalışmaları ile Malcolm X’in bir zamanlar kaldığı hücre, başka hayatların da kitapla değişmesi adına kütüphaneye dönüştürüldü. Malcolm X’in hücresi, Betts’in planladığı 1.000 Özgürlük Kütüphanesi projesi kapsamında kurulan ilk kütüphane oldu.

- Reklam -

MacArthur ödüllü Betts, 16 yaşındayken bir arkadaşı ile araba gasp etmekten yargılanmış ve hapishane cezası almıştı. Hapishanede geçirdiği 9 yılda her gün yazıp okuduğunu ve hücrede kapalı kaldığı o vakitte onu, kelimelerin kurtardığını ifade etmişti.

Betts şimdi Amerika Birleşik Devletlerindeki hapishanelerde bir proje yürütüyor. 1.000 mini kütüphane projesiyle hapishanelerde okuma alışkanlığının artması için katkı sağlıyor.

Malcolm X Kütüphanesi Kapsamlı Bir Projenin Parçası Olacak

The Freedom Library (Özgürlük Kütüphanesi) adını verdiği projenin ilk kütüphanesi, 1940’larda Malcolm X’in kaldığı Norfolk Hapishanesi’nde bir hücrede açıldı.

Betts, Malcolm X hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Malcolm X’e göre hayatını değiştirmek için gereken ön şartlardan biri ‘suçlu’ olmanın ne demek olduğunu anlamak. Bu da, o şeyden daha fazlası olmayı istemek anlamına geliyor. Kitaplar ise bunun için bir kapı aralıyor. Bu yüzden bu fırsat, insanların iç keşiflerine bir adım daha atmaları adına var.”

- Reklam -

Malcolm X hapishane kütüphane

Bu yeni kütüphane Malcolm X’in otobiyografisinden, Charles Dickens ve John Steinbeck’e kadar, kurgu ve kurgu dışı birçok türden kitabı bünyesinde barındırıyor.

Malcolm X’in tutulduğu hücreyi kütüphane yapma fikri, hapishanenin müdürü Nelson Alves tarafından ortaya atıldı. Alves, 25 yıl boyunca hapishanelerde çalıştığını ve hiç güzel bir şey görmediğini söyledi. Bunun üzerinde Betts, güzel bir şey kurduklarından bahsederek şu ifadelerde bulundu:

“Böylece biz de içinde bilginin olduğu bu güzel şeyi umutla ve herkese yarar sağlayacağı beklentisiyle kurduk. Malcolm X buradan, insanların eğitimin ve bilginin değerini bildiği yer olarak olarak bahsediyor. O buralardan çıkarak, entelektüel bir topluluğun lideri oldu. O zaman böyle bir proje için daha iyi bir yer olabilir miydi?”

Malcolm X hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce kütüphane projesi karşılığını bulabilecek mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian 

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sözler ve Sözcükler: Türkçe Kelimeler ve Anlamları

Sözler ve Sözcükler Bize Ne Anlatıyor?

RTÜK, Konuşanlar Hasan Can Kaya İnceleme

RTÜK, Hasan Can Kaya’nın Komedi Programı Konuşanlar Hakkında İnceleme Başlattı