in

Masallara Eleştirel Bir Yaklaşım: “Peri Masalları ve Yıkma Sanatı” Raflarda

Jack Zipes’ın masal türünün görmezden gelinen, rahatsız edici yanlarını ele aldığı “Peri Masalları ve Yıkma Sanatı,” Alfa Yayınları aracılığıyla bizlerle.

peri masallari ve yikma sanati ust
- Reklam -

Masallar üzerine yapılan akademik çalışmalarda günümüzün en önemli uzmanlarından birisi olarak gösterilen Jack Zipes’ın “Peri Masalları ve Yıkma Sanatı’’ isimli kitabı, artık Türkçede.

Minnesota Üniversitesi’nde dilbilimi ve folklor üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Jack Zipes, bu eserinde masallar ile toplumsal davranış biçimleri arasındaki ilişkiyi inceliyor. Yazar şimdiye dek daha çok olumlu tarafıyla incelenen masal türünün görmezden gelinen ve rahatsız edici yanlarını ele almayı tercih ediyor. Grimm Kardeşler’den Disney’e dek alanın tarihindeki pek çok önemli ismi içeren kitapta, ayrıca masal türünün zaman içerisindeki değişimine dair ayrıntılı bir değerlendirme de yer almakta.

Kitabın tanıtım bülteni ise şu şekilde:

- Reklam -

Peri Masalları ve Yıkma Sanatı – Jack Zipes | Arka Kapak Tanıtımı

Peri Masalları ve Yıkma Sanatı - Jack Zipes

“Peri masalı söylemi üzerinden türün toplumsal tarihine bir bakışla açılan kitap ardından bu türün köklerine dönüyor. Önce Straparola ve Basile’nin yazdıklarını inceleyerek İtalya’daki köklerine, ardından da Perrault, Grimm Kardeşler, Hans Christian Andersen, Oscar Wilde, George MacDonald ve Frank Baum’a dek uzanan geniş bir ustalar yelpazesi açılıyor önümüze.

- Reklam -

Geçen zaman içinde peri masallarının nasıl değiştiği Nazi Almanyası ve Walt Disney örneği üzerinden anlatılıyor. Peri masalı üretiminde kadın yazarların yıkıcı rolüne ve bu masallar aracılığıyla uygarlık standartlarının nasıl belirlendiği konusu da derin bir çözümlemeden geçiriliyor. Çağdaş peri masalları da unutulmuyor elbette.

Dokuz ana bölümden oluşan bu kitap peri masallarının veya aslında hiçbir masalın göründüğü gibi olmadığını, sadece masal olmadıklarını anlamak isteyenler için mücevher niteliğinde kusursuz bir çalışma.”

Zeynep Çiftçi Kanburoğlu tarafından çevrilen eser, Alfa Yayınları tarafından yayımlandı. Bu tür çalışmalara meraklı olanlara duyurulur.

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Yazarın iki önemli çalışmasının peş peşe çıkmasına sevindim. Benim gibi Mitoloji-Masal-Bizi Biz Yapan Hikâyeler ilişkisine merak duyanlar için, bu gibi çalışmaların dilimize kazandırılması sevindirici.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

zaman oyun ust

altZine’in Yaz 2018 Sayısı “Zaman ∞ Oyun” Temasıyla Yayınlandı

haftanin kitabi 93 kedi besigi

Haftanın Kitabı #93 – Kedi Beşiği