in ,

Pulitzer Ödüllü Grafik Roman “Maus” Bazı ABD Okullarında Yasaklandı

Maus adlı grafik roman bazı ABD okullarında yasaklandı. Art Spiegelman imzalı eser, alanında Pulitzer Ödülü alan ilk yapıt olarak tarihe geçmişti.

maus yasaklandi
- Reklam -
- Reklam -

Maus: Hayatta Kalanın Öyküsü adlı grafik roman “yetişkinlere yönelik” olduğu iddiasıyla bazı ABD okullarında yasaklandı. Art Spiegelman’ın Pulitzer ödüllü eseri, soykırıma getirdiği çarpıcı bakış açısıyla övgü toplamıştı.

Art Spiegelman’ın grafik romanı Maus: A Survivor’s Tale, ABD’de bulunan Tennessee Okulu tarafından yasaklandı. Okulun bu kararı, sosyal medyada tepkilere neden oldu ve yaratıcısı Spiegelman tarafından kınandı.

Yahudi soykırımını konu alan ödüllü grafik roman Maus: Hayatta Kalanın Öyküsü içeriği dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Tennessee Eyaleti’nde yer alan bazı okullar tarafından, belirli yaş gruplarının müfredatından kaldırıldı.

- Reklam -

1980-1992 yılları arasında yayımlanan Maus, Pulitzer ödülü alan ilk grafik roman olma özelliği taşıyor. Yazar romanında, Polonyalı bir Yahudi olarak soykırımdan kurtulan babasının hikâyesini fare ve kedi tasvirleri aracılığıyla anlatıyor.

Eserde yer alan bu çizimlerin ve anlatımın, bazı okulların heyetlerince “yetişkinlere yönelik” olduğu ifade edildi.

Tennessee Okulu’nun yanında, bu harekete katılan bir diğer okul da yine aynı eyalette bulunan McMinn County oldu. Okul kurulunda ismi verilmeyen 10 kişi, romanın içeriğinde yer alan küfür ve uygun olmayan kadın çizimlerini işaret ederek, romanın 8. sınıf müfredatından kaldırılması için onay verdi.

Maus - Hayatta Kalanın Öyküsü Art Spiegelman

Sosyal medyada aldıkları olumsuz tepkiler üzerine okul, romanın, “gereksiz küfürlü konuşmalar ve çıplaklık,” içerdiğini, şiddet ve intihar tasvirlerinin 13-14 yaşındaki çocuklar için çok fazla olduğunu söyledi. Okulun ifadelerine göre roman, “çok fazla yetişkinlere yönelik,” olarak tanımlanıyor.

Bunların yanında kurul, romanın edebiyattaki etkili ve anlamlı yerini küçük görmediklerini, soykırım gerçeğini ve bunun tarihteki öneminin öğretilmesinde herhangi bir ihtilaf yaşamadıklarını belirtti.

Yine de genç nesillere soykırımın ne olduğu öğretilirken, yaşlarına uygun bir dil kullanılması gerektiğini savunan okul, romanın öğrencileri için uygun olmadığına inanıyor.

- Reklam -

Art Spiegelman, Maus Kitabına Getirilen Yasağı “Orwellvari” Olarak Tanımladı

Diğer yandan romanın yazarı 73 yaşındaki Art Spiegelman, CNBC’ye verdiği röportajda, bu karar üzerine şaşırdığını ve bu yasağı George Orwell’in distopyalarına atıfla “Orwellvari” olarak tanımladığını ifade etti:

“‘Ne?’ diyerek ağzım açık bir şekilde kaldım. Kitabımdan bir şeyler öğrenen birçok gençle tanıştım. Açıkça görülüyor ki Tennessee delirmiş. Orada gerçekten doğru gitmeyen bir şeyler var.”

Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyada edebiyat haberlerine konu olan yasağa tepkiler devam ederken roman, Amazon’da çok satanlar listesine girdi ve bazı kitapçılar yasağa karşı kampanyalar başlattı.

Art Spiegelman Maus

Grafik roman türü için ayrı bir önem teşkil eden Maus: Hayatta Kalanın Öyküsü, Ali Cevat Akkoyunlu’nun çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmıştı. Esere dair sitemizde yayımlanan incelemeyi buradan okuyabilirsiniz.

Sizler bu yasak hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz

Kaynak: The Independent

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Çizgi romanda şiddet ve çıplaklık olduğu sebebiyle yasaklandığı bence yalan. Popüler Amerikan neşriyatlarının yanında Maus pembe masal kalır.
    Bence asıl sebep, çizerin soykırımdan kurtulan babasını mükemmel şefkatli yahudi yaşlısı gibi tasvir etmemesinden kaynaklı. Okuyanlar dediğimi daha iyi anlayacaktır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Agatha Christie Eserleri Oyun Microids

Agatha Christie Eserleri Oyun Oluyor: Microids, Ünlü Polisiye Yazardan İlhamla İki Yapım Hazırlayacak

maske kimsin sen? yayından kaldırılıyor fox

“Maske Kimsin Sen?” Programının Yayından Kaldırılacağı İddia Edildi: RTÜK Harekete Geçmişti