in

Mavi Bilet: Sophie Mackintosh, Distopya Geleneğini Genişletmeye Geliyor

Su Kürü ile Man Booker’a aday olan Sophie Mackintosh yeni romanı Mavi Bilet raflarda. Distopya türündeki eser Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Mavi Bilet - Sophie Mackintosh
- Reklam -
- Reklam -

Su Kürü’nün yazarı Sophie Mackintosh’tan bir roman daha Türkçede. Mavi Bilet, Can Yayınları etiketiyle okurların karşısına çıkıyor.

1988 Güney Galler doğumlu Sophie Mackintosh, öykü, deneme ve şiirleriyle Granta ve The New York Times gibi mecralarda okurun karşısına çıktı. Öyküleri çeşitli ödüller aldı. Yazarın ilk romanı olma özelliğini taşıyan Su Kürü (The Water Cure) 2018’de yayımlandı. Yazar, bu eseriyle 2018 Man Booker Ödülü’ne aday oldu.

Sophie Mackintosh’un orijinal adı Blue Ticket olan ve ana dilinde henüz geçen haziran ayında yayımlanan eseri, bu ay itibarıyla Türkçede.

- Reklam -

Nasıl bir “kadın olacağınıza” önceden karar verilen bir dünyada geçen roman, beyaz biletle evlilik ve çocuk; mavi biletle ise kariyer ve özgürlük vadediyor. Sophie Mackintosh yine çok konuşulacak bir roman ile okurun karşısına çıkıyor.

Mavi Bilet – Sophie Mackintosh | Arka Kapak Tanıtımı

Mavi Bilet - Sophie Mackintosh
Calla kura sisteminin nasıl işlediğini biliyor. Herkes gibi… İlk kanamanda bunu kura merkezine bildirip nasıl bir kadın olacağını öğreniyorsun. Beyaz bilet sana evlilik ve çocuk kazandırıyor. Mavi biletse kariyer ve özgürlük… Böylece seçme yükümlülüğünden kurtulmuş oluyorsun. Ve bir kez biletin kesildi mi, artık geri dönemiyorsun. Ancak ya sana uygun görülen yanlış bir hayatsa?

Mavi biletli Calla kaderini sorgulamaya başladığında kaçıp gitmek zorunda kalır. Ancak hayatta kalması kura merkezinin ve sistemin toplum dışına attığı kadınlardaki nitelikleri benimsemesine bağlı olacaktır. Karnında büyümekte olan bebeğiyle umutsuzluk içinde kaçan Calla, bir yandan da merkezdekilerin onu kendisinden daha iyi tanıyıp tanımadığı düşüncesiyle mücadele edip tehlike içinde anneliğe hazırlanmaktadır.

- Reklam -

Özgür irade, toplumsal beklentiler ve tek başına anneliğe adım atmanın yol açtığı endişeler gibi hayati konuları işleyen Mavi Bilet, şiddetli arzuları en saf haliyle betimlemesi ve günümüzde her yerde egemenlik kuran eril tahakküme çarpıcı bir yorum getirmesiyle hayranlık uyandıran bir roman.

“Mackintosh’un duru ve keskin yazımı, bilgelik ve içgörü anlarıyla ilerleyip mükemmel bir sonda bitiyor… Mavi Bilet Orwell’ın 1984’ü ya da Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü tarafından belirlenmiş distopya geleneğine yeni bir şey ekliyor.” The New York Times Book Review
Can Yayınları’nın Çağdaş dizisi kapsamında yayımlanan eser toplamda 248 sayfadan oluşuyor. Romanın Türkçe tercümesini ise Begüm Kovulmaz üstleniyor. Editörlüğünü Emrah Serdan’ın gerçekleştirdiği kitabın düzeltisi ise Melis Oflas’a ait.

Can Yayınları Çağdaş Serisi’nden yayımlanan diğer kitaplara buradan göz atabilirsiniz.

Yazara ve esere dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Ekofeminist Edebiyat Nedir? Düalizm Yıkılınca Doğan Ekofeminizm Hakkında Her Şey

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Geçenlerde @BiblofilYouTube ile konuşurken YKY sessiz sedasız çok iyi kitaplar basıyor demiştim, “Can yayınları da öyle” demişti. Bu kitap da onlardan birisi gibi duruyor.

  2. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Evet. İyi kitap seçimleri, muazzam bir editörlük ve düzelti. Hatasız kitaplar basıyorlar yıllardır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

epic games cadılar bayramı Blair Witch Ghostbusters The Video Game Remastered

Epic Games, Cadılar Bayramı’nda 2 Korku ve Fantazi Oyununu Ücretsiz Yaptı

black moon inceleme

Black Moon İncelemesi: Fransız Yeni Dalgası’nın Fantastik Yüzü