in ,

Bankacılığın ve Sanatın Patronları Medici Ailesi ile Tanışma Zamanı: Tim Parks’tan Dikkat Çeken Araştırma

Tim Parks, bankacılığın ve sanatın patronları Medici Ailesi hakkında kaleme aldığı araştırma kitabıyla Türkçe raflarında.

Medici Ailesi - Tim Parks
- Reklam -
- Reklam -

Tim Parks imzalı Medici Ailesi kitabı raflardaki yerini aldı. Eser, Kronik Kitap imzasıyla Türkçeye kazandırılıyor.

İngiliz romancı, çevirmen ve edebiyat profesörü Tim Parks okuru Avrupa tarihinin önemli basamaklarından birisine davet ediyor. 14. ve 17. yüzyıllar arasında İtalya, Floransa’da yaşamış Mediciler; üç papa, çok sayıda Floransa hükümdarı ve Fransa kraliyet mensubu yetiştirmişti. Ayrıca Rönesans’ı da ciddi şekilde etkilemişlerdi. Hem sosyal hem de kültürel hayata etkileri bunlarla sınırlı kalmayan Medici Ailesi, aynı zamanda bankacılık, siyaset ve sanat konularında önemli atılımlara imza atmışlardı.

1954 yılında İngiltere’nin Manchester kentinde dünyaya gelen Tim Parks eğitimini Cambridge ve Harvard’da tamamladı. 1981 yılında İtalya’ya taşındı. IULM University of Milan’da dersler verdi. Daha önce Türkçeye de kazandırılan Yargıç Savage, Sevgili Mimi, Kader, Ben Buradan Okuyorum, Europa ve Ölümü Resmetmek gibi eserlere imza attı.

- Reklam -

Orijinal adı Medici Money: Banking, Metaphysics, and Art in Fifteenth-Century Florence olan eser ilk olarak 2006 yılında yayımlandı.

Medici Ailesi – Tim Parks | Arka Kapak Tanıtımı

Medici Ailesi - Tim Parks

BANKACILIĞIN VE SANATIN
BÜYÜK PATRONLARI…

Bir asır. Beş nesil. İki ehil idareci sayesinde önce iktisadi sonra da siyasi baş döndürücü bir yükseliş. Yatalak ve asabi bir adam döneminde yaşanan duraklama. Sonra da süratle ortadan kalkacak bir servete dayalı yirmi beş senelik siyasi tırmanış. Akabinde de ani ve kesin bir çöküş. Kutsal emanetlerden merasim zırhlarına, el yazmalarından mücevherlere ve kabartmalara dek tamamı koleksiyoncu olan, dolayısıyla bankacılıkta da sanatta da derin izler bırakmış tarihi bir topluluk: Medici ailesi…

Onlar, kendilerinden sonra gelen dünyayı birçok yönden değiştirdiler. Leonardo da Vinci, Donatello, Michelangelo, Boticelli ve Galileo’nun hamileri oldular; çek kullanımı, çift defter tutma ve şube bankacılığıyla modern bankacılığın temellerini attılar; Vatikan’ın Bankası olarak anıldılar. Aile temellerinin özünü oluşturan ticaret, din ve siyaset üçlüsünde eşine zor rastlanır bir ilişki kurdular.

- Reklam -

İngiliz romancı, çevirmen, yazar ve edebiyat profesörü Tim Parks bu çalışmasında Medici ailesinin parlayıp söndüğü 15. yüzyıldaki icraatlarına yoğunlaşıyor: bankaları; siyasi faaliyetleri, evlilikleri, köleleri ve metresleri; atlattıkları komplolar, inşa ettikleri evler ve sahip çıktıları sanatçılar. Onların hikâyesinden yola çıkarak günümüzde kültürle kredi kartları arasında var olan ilişkiyi anlamaya gayret edip uluslararası finans ve onun din ve siyasetle olan ilişkisine dair şüphelerimiz hakkında bize neler söyleyebileceğini anlatıyor.

Medici Ailesi: Rönesans Çağı’nda Bankacılık, Siyaset ve Sanat entrikaları, hırsları, başarıları, yetersizlikleri, ihtişamları ve gözden düşüşleri ile büyük bir ailenin olağanüstü hikâyesini oldukça canlı bir üslupla meraklı okurlara sunuyor.

Toplamda 240 sayfadan oluşan kitabın Türkçe tercümesini Cem Demirkan, kapak tasarımını Kutan Ural üstleniyor. Eser, Eylül 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Tim Parks eserleri ve Medici Ailesi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Anlaşıldı. Kronik Kitap çok güzel kitaplar basarak bizi borç batağına sürüklemeye kararlı.

  2. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Beklediğim bir kitaptı. Sevindim yayınlanmasına.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Great 2. Sezon

The Great 2. Sezon Görselleri: Elle Fanning ve Nicholas Hoult’lu Yeni Sezona İlk Bakış

Biz Beş Kişiyiz - Mehmet Emin Baş | Çevirmenin Çemberi

Biz Beş Kişiyiz – Mehmet Emin Baş | Çevirmenin Çemberi