Genji’nin Hikâyesi’nden; Rabelais, Dante ve Cervantes’ten gelen romanın edebiyatımızda yer edinmesiyle ilk örnekleri ve gelişiminin; Reşat Nuri Güntekin, Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Adalet Ağaoğlu ve daha nicelerine kadar uzanan roman tarihinin detaylıca anlatıldığı kitap 40 Soruda Türk Romanı edebiyat tutkunlarıyla buluşuyor.
Prof. Dr. Mehmet Narlı’nın yayına hazırladığı 40 Soruda Türk Romanı’nda Türk romanının kuruluşu ve gelişimi, Türk romanı etrafında yapılan kuramsal tartışmalar, Türk romanında terimler ve teknikler, türler, tipler, karakterler, Türk romanının tarihsel seyri alanının en önemli yazar ve akademisyenleri tarafından incelenip okura sunuluyor.
Kitabın tanıtım bülteni ise şöyle:
Roman, on sekizinci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yeni bir tür olarak edebiyatımıza girmiş ve yüz elli yıla yaklaşan varlığı ile edebiyatımızda oldukça etkili bir yer edinmiştir.
40 Soruda Türk Romanı adlı bu çalışma, oluşum sürecini tamamlayan, anlattıkları ve anlatım teknikleri ile dünya romanın paralelinde bir gelişme gösteren, belirli ölçülerde kendine özgü nitelikler de kazanan romanımızı, kuruluş ve gelişim süreci, teorik tartışmaları, türleri, anlatma teknikleri, tipleri ve karakterleri, anlatılan problemleri ve yeni anlatma biçimleri açısından özetlemeye çalışmaktadır.
Çalışma, lise ve üniversite düzeyinde örgün edebiyat eğitimi görenlere ve daha geniş çerçevede edebiyatla okur/yazar olarak ilgilenenlere, roman tarihimiz, romanımızın özellikleri ve nitelikleri hakkında etkili ve tutarlı bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çünkü roman, edebiyat türleri içinde toplumsal ve bireysel yapının sosyal, siyasal, ekonomik, psikolojik özelliklerini en geniş anlamda temsil edebilecek türdür.
256 sayfalık kitap Ketebe Yayınları etiketiyle çıktı.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!