in

Türk Edebiyatının Usta Yazarlarından Memduh Şevket Esendal’ın Telif Hakları Serbest Kalıyor

Memduh Şevket Esendal telifi serbest kalan yazarlar arasına katılıyor. “Ayaşlı ile Kiracıları” ile tanınan Esendal’ın kitapları artık her yayıncı tarafından özgürce basılabilecek.

Memduh Şevket Esendal Telif Hakları
- Reklam -
- Reklam -

Memduh Şevket Esendal kitapları üzerindeki telif koruması, Ocak 2023 itibarıyla kalkıyor. Öykü ve roman türünde verdiği eserlerle Türk edebiyatında unutulmaz bir yer edinen yazarın kitapları; artık farklı yayıncılar tarafından serbest bir şekilde basılabilecek.

5846 Numaralı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Türkiye’deki yazarların fikri mülklerinin yazarın ölümünün ardından 70 yıl süreyle korunabilmesini sağlıyor. 16 Mayıs 1952’de yaşamını yitiren Memduh Şevket Esendal da, 1 Ocak 2023 tarihinde kitaplarıyla kamuya açılacak. Bu da dileyen her yayıncının Esendal’ın kitaplarını istediği edisyonla herhangi bir mirasçıya telif ödemeden yayımlayabileceği anlamına geliyor.

Türkiye’de telifi serbest kalan yazarların yeni baskıları en çok 2014’ün sonunda telifi serbest kalan Antoine de Saint-Exupéry’nin Küçük Prens kitabıyla hissedilmişti. Daha yakın geçmişte 2019’da Sabahattin Ali’nin telifi serbest kalmış, 2020’de George Orwell, 2021’de ise şair Orhan Veli kamunun olmuştu.

- Reklam -

Şimdi ise uzun yıllardır Bilgi Yayınevi tarafından yayımlanan Memduh Şevket Esendal kitapları için aynı durum söz konusu.

Mehduh Şevket Esendal Kitapları Ocak 2023 İtibarıyla Telifsiz Olacak

1883 yılında Çorlu’da dünyaya gelen Memduh Şevket Esendal; yazar, diplomat ve siyasetçi kimlikleriyle tanınıyor. Milli Mücadele’ye katılan, ardından 1921’de millî hükûmetin ilk yurt dışı temsilciliğini açtığı Bakü elçiliğine atanan Esendal; gazetecilik, elçilik ve milletvekilliği gibi görevlerde de bulundu.

Memduh Şevket Esendal

Kaleme aldığı öyküleri Sanat ve Edebiyat, Seçilmiş Hikâyeler, Ulus, Ülkü, Hisar, Pazar Postası, Türk Dili gibi gazete ve dergilerde yayımlayan yazarın en çok bilinen eseri ise 1934 yılında yayımlanan Ayaşlı ile Kiracıları adlı romanı oldu.

- Reklam -

Türk öykücülüğünün öncü isimleri arasında yer alan yazar, bir dönem Çehov tarzı öyküleri nedeniyle Yerli Çehov olarak da adlandırılmıştı.

Öte yandan, bir yazarın telifinin serbest kalması yalnızca edebiyat dünyasını değil; sinema ve TV projelerini de etkiliyor. Winnie the Pooh’nun yazarı A.A. Milne’in de telifi bu yıl serbest kalmış ve çocuk kitabı olarak bilinen Ayı Winnie için slasher türü bir korku filmi uyarlaması çekilmişti.

Eski Kitaplar

Yakın Gelecekte Telifi Serbest Kalacak Türk Yazarlar

  • Sait Faik Abasıyanık – 2024
  • Reşat Nuri Güntekin – 2026
  • Asaf Halet Çelebi – 2028
  • Peyami Safa – 2031
  • Ahmet Hamdi Tanpınar – 2032
  • Nazım Hikmet – 2033
  • Halide Edip Adıvar – 2034
  • Refik Halit Karay – 2035

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Telif hakları ve Memduh Şevket Esendal eserleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden daha sıkı takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Merakla yeni baskıları bekliyorum.

    Tek cilt Toplu Öyküler basan yayınevi favori yayınevim olur. :slight_smile:

    YKY Delta baskısı umayım da belki bakarsınız bir Delta baskısı yaparlar. :slight_smile:

  2. Avatar for fortknoxt fortknoxt dedi ki:

    Piyasada yine bol bol kitap basılacak. Sabahattin Ali gibi boğmasalar bari. Ben bir kaç yayınevini takip edeceğim bakalım hangi yayınevi daha iyi baskı yapacak. Favorilerim İş Kültür ve Yapı Kredi (Özellikle Delta)

  3. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Durum öykücüsü Çehov’un tüm eserlerini basan Alfa Memduh abimizin de tüm eserlerini basar bence.

    Yine de F/p açısından ben İş Kültür tercih edeceğim. Açıkçası 20 yıl sonra tekrar Ayaşlı ile Kiracıları okumak güzel olacaktır iş kültür baskısıyla.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hamamböceği Spermi - Fosil Bulundu

30 Milyon Yıllık Kehribarda, İyi Şekilde Korunmuş Hamamböceği Spermi Bulundu

Tom Cruise, "Top Gun: Maverick" İzleyicisine Teşekkür Etti

Tom Cruise, Gişe Canavarı “Top Gun: Maverick” Filmini İzleyenlere ‘Helikopterden Atlarken’ Teşekkür Etti