in

2010’lu Yılların Romanları Üzerine Yazıları Bir Araya Getiren “Mesafeyi Aramak” Çıktı

Jale Özata Dirlikyapan’ın yayıma hazırladığı Mesafeyi Aramak, Metis Yayınları tarafından okurla buluşturuldu. Eser, “2010’lu Yılların Romanları Üzerine Yazılar” alt başlığını taşıyor.

Mesafeyi Aramak - Jale Özata Dirlikyapan
- Reklam -
- Reklam -

Jale Özata Dirlikyapan’ın hazırladığı Mesafeyi Aramak kitabı raflardaki yerini almaya başladı. 2010’lu yılların romanına odaklanan eser, kolektif bir emeğin ürünü. Kitap Metis Yayınları etiketiyle okurların karşısına çıkıyor.

Edebiyat ve iletişim, çağdaş roman, edebiyat kuramları üzerine çalışmalarıyla tanınan, edebiyatçı ve akademisyen Jale Özata Dirlikyapan, daha önce 1950 Kuşağı öykücülerine odaklandığı Kabuğunu Kıran Hikâye kitabını hazırlamıştı. 2010 yılında yayımlanan eser Memet Fuat Eleştiri Ödülü’ne de layık bulunmuştu.

Dirlikyapan’ın yeni çalışması ise 2010’lu Yılların Romanları Üzerine Yazılar alt başlığını taşıyor.

- Reklam -

Mesafeyi Aramak kitabına yazılarıyla katkıda bulunan isimler şu şekilde: Aksu Bora, Asuman Susam, Bahadır Sürelli, Bengü Vahapoğlu, Deniz Gündoğan İbrişim, Emel Uzun Avci, Erol Köroğlu, Fatih Altuğ, Göze Orhon, Jale Özata Dirlikyapan, Leyla Burcu Dündar, Mehmet Fatih Uslu, Murat Cankara, Yalçın Armağan ve Zeynep Uysal.

Mesafeyi Aramak – Kolektif (Haz. Jale Özata Dirlikyapan) | Arka Kapak Tanıtımı

Mesafeyi Aramak - Jale Özata Dirlikyapan

Bazı durumlarda eleştirmen ile metin arasındaki ideal mesafenin belirlenmesi için, öncelikle okuma sürecinin bir deneyime dönüşmesine, metinle özdeşleşmeye izin verilmesi gerekir. Fazla yaklaşmak ile fazla uzaklaşmak arasındaki skalada, risk, metnin toplumsal bağlamdaki anlamını ıskalamak ile metni toplumsala gömmek arasında değişen yoğunluklarda kendisini gösterir. Romanlar üzerine yazmanın zorluğu çoğu zaman bundan kaynaklanır. Kendi dilini arzulamak, metni kendi diline boğmak, onu görünmez kılmak değildir elbette. Tersine, belli bir etki alanı oluşturmuş edebi eleştirilerin çoğu, edebi metni daha da görünür kılmak üzere onun kendine özgü biçim-içerik formülasyonlarını araştırmışlardır. Metni çok yakından tanıyacak kadar içerden okuyarak ve yapıtın dilinden (dünyasından) çıkıp toplumsal bağlamdaki yerini tespit edebilecek kadar dışardan değerlendirerek.

- Reklam -

Bu derlemede on beş roman üzerine farklı kuramsal yaklaşımlarla, farklı bakış açıları ve mesafelenme tercihleriyle yazılmış on beş yazı yer alıyor. Yayımlanmalarından itibaren eleştirmenlerin dikkatini çeken bu romanların büyük kısmının önemli bir ortak noktası var: Anımsama ve travmatik bir geçmişle hesaplaşma. — Jale Özata Dirlikyapan

Toplamda 328 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Müge Gürsoy Sökmen’e ait. Mart 2022’de raflardaki yerini alan kitabın kapak deseni ise Emine Bora imzasını taşıyor.

Mesafeyi Aramak üzerine görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Büyük Portre Büyük Sır - Dino Buzzati İtalyan Edebiyatı ilk Bilimkurgu

Büyük Portre Büyük Sır: Dino Buzzati İmzalı İtalyan Edebiyatının İlk Bilimkurgusu Türkçede

uysallar yeni fragman netflix dizisi

Onur Saylak ve Hakan Günday Ortaklığıyla Çekilen “Uysallar”dan Yeni Fragman