in

Fantazya Ustası Michael Ende’nin Kitapları Yeni Baskılar ile Raflarda

Michael Ende kitapları yeni baskılarına kavuşuyor. Yazarın gerçeküstü öykülerini bir araya getiren Özgürlük Hapishanesi ve Ayna İçinde Ayna eserleri raflardaki yerini aldı.

michael ende kitapları yeni baskılar
- Reklam -

Michael Ende kitapları yeni baskılar ile okurların karşısına çıkıyor. Yazarın Özgürlük Hapishanesi ve Ayna İçinde Ayna: Bir Labirent adlı eserleri yeniden raflardaki yerini alıyor. Eserler, Pegasus Yayınları imzası ile yayımlanıyor.

Momo ve Bitmeyecek Öykü kitapları ile edebiyat tarihine adını kazıyan Michael Ende, Türkçede de binlerce okura ulaşmaya devam ediyor. Yazarın daha önce Kabalcı Yayınları etiketiyle yayımlanan eserleri, son dönemlerde Pegasus Yayınları tarafından tekrar basılıyor.

1929 doğumlu Alman yazar Michael Ende, sinemaya da uyarlanan Bitmeyecek Öykü (1979) kitabı ile adını dünya çapında milyonlarca okura ulaştırmayı başarmış bir isim. Yazarın Dilek Şurubu ve Jim Button eserleri çizgi film olarak da izleyici ile buluşmuştu.

- Reklam -

20. yüzyılın en popüler Alman yazarlarından birisi olan Ende, dünya çapında pek çok saygın ödüle layık görülmüş ve çağdaş edebiyatımızın öncüleri arasına adını yazdırmayı başarmıştı.

Yazarın gerçeküstü öykülerini bir araya getiren Özgürlük Hapishanesi ve Ayna İçinde Ayna: Bir Labirent kitapları, bir süredir raflarda bulunamıyordu.

Michael Ende Kitapları: Özgürlük Hapishanesi | Arka Kapak Tanıtımı

Michael Ende Kitapları: Özgürlük Hapishanesi

Bitmek bilmeyen bir hayal gücü, yepyeni dünyalar

Roma’daki gösterişli bir sarayın koridoru kısacıktı ama sonuna asla ulaşamıyordunuz; Nazi Almanya’sında esrarengiz bir villa lüks görünüşüyle bizi içine girmeye davet etse de bir kapıdan girdiğinizde sizi diğer kapıdan dışarı atıyordu; gün ışığının girmediği gölgelerin dünyasında hiçbir şey aslında göründüğü gibi değildi…

Kendine has yazım ve anlatı tarzıyla fantastik edebiyatın büyük ustası Michael Ende, yetişkinlere yönelik bu öykülerde büyü ve sihrin dünyasında ip üstünde yürüyen bir cambazın maharetiyle ilerliyor. Ve yarattığı her bir karakter, mekân ve zaman okura, ilk şaşkınlığı atlattıktan sonra tanıdık ama unuttuğu bir dostuymuş gibi geliyor.

Özgürlük Hapishanesi, eski baskısında olduğu gibi yine Saadet Özkal imzası ile Türkçeye kazandırılıyor. Eser toplamda 256 sayfadan oluşuyor.

- Reklam -

Ayna İçinde Ayna: Bir Labirent – Michael Ende | Arka Kapak Tanıtımı

Ayna İçinde Ayna: Bir Labirent - Michael Ende

“İnsan neyse odur. Özgürlük her zaman için yalnızca gelecekte mevcuttur. Geçmişte bulunamaz. Hiç kimse başka bir geçmiş seçemez kendine. Önemli olan tek şey rüyadan uyanmaktır. Yine de özgürlüğün peşinden koşarız, elimizden başka türlüsü gelmez ama özgürlük bir serap gibi hep bizden bir adım önde gider, hep bir sonraki anda, hep gelecektedir…”

Bir aynayı gösteren bir ayna düşünün, aslında yansıtılan hangisidir? İşte asıl soru bu. İki okur aynı kitabı okusa da aslında okudukları kitap aynı değildir; ikisi de okuduklarına kendi düşünce ve tecrübelerini katar. Kitap aslında okuru yansıtan bir ayna gibidir. Ama aynı zamanda okur da okuduğunu yansıtan bir aynadır. Böylece kitap, okuru kendini keşfetmeye davet eder.

Ayna İçinde Ayna, fantastik öykülerin iç içe geçirilip örülmesiyle oluşan, eşine rastlanmamış ustalıkta bir labirent. Michael Ende’nin “Yetişkinler İçin Bitmeyecek Öykü” olarak tanımladığı bu kitapta okur kendini tuhaf durumların ve gizemli yazgıların yanı sıra sürreal imgeler ve felsefi düşüncelerle örülmüş, tehlikelerle dolu bir anlatı dünyasında buluyor. Bu şaşırtıcı hayallerin ve fantastik öykülerin götürdüğü yeri merak edip kendini bu yola vuranlar, Michael Ende’nin büyülü labirentinden çıktıklarında dünyaya bambaşka gözlerle bakacaklar.

Ayna İçinde Ayna Hakkında

“Bir ustalık eseri.”
Crash

“Bu dünyayla öteki âlem arasından sürrealist imgeler… Mistik öykülerden hoşlanan okurların kesinlikle kaçırmaması gereken bir kitap.” – Thüringer Allgemeine Zeitung
“Michael Ende, ‘rüya içinde rüya’ kavramını başarılı bir şekilde kullanarak okurun rüyalarına musallat olacak sürreal bir dünya yaratmış.” – Radio Tirol

“Bu öykülerin her biri, sonucu olmayan bir bilmece ve kendi deneyimlerinden ve düşüncelerinden yola çıkarak cevabı bulmak sadece okurun elinde.” – Ausburger Allgemeine Zeitung
“Alışık olmadığınız bir Ende kitabı. Bu kitapta hayaller ve rüyalardan örülmüş fantastik bir dünya yerine bir kâbuslar evreni var. Çünkü Ende, rüyalar ve umutlar kadar korkuları da kullanarak okurun kendini kolay kolay kurtaramayacağı, gerçek üstü bir evren yaratıyor.” – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ayna İçinde Ayna okurda, Kafka’nın öyküleri ya da Luis Buñuel’in Özgürlük Hayaleti filmine oldukça benzeyen bir etki bırakıyor.” – The Encyclopedia of Fantasy

Ayna İçinde Ayna: Bir Labirent’in yeni baskısında ise çevirmen koltuğunda önceki baskısından farklı bir ismi, Anıl Alacaoğlu’nu görüyoruz. Kitabın Mayıs 2021 tarihli Pegasus baskısı toplamda 248 sayfadan oluşuyor.

Siz Michael Ende kitaplarını takip ediyor musunuz? Yazarın bilinen eserlerinin yanı sıra, öyküleri hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Wars: War Of The Bounty Hunters

Star Wars: War of the Bounty Hunters Çizgi Romanları Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Özgürlük Fantazisi: Roma ve Random İncelemesi

Özgürlük Fantezisi: Roma ve Random İncelemesi – Özgürlüğü Düşünmek