in ,

Microsoft Başkanı: “George Orwell’in 1984 Romanı Yakında Gerçek Olabilir”

Microsoft Başkanı, Çin’deki yapay zekâ teknolojisi konusunda tedirgin. Brad Smith, önlem alınmazsa George Orwell’in 1984’te tasvir ettiği geleceğin yakında gerçekleşebileceğini söyledi.

Microsoft George Orwell 1984
- Reklam -
- Reklam -

Microsoft Başkanı Brad Smith yaşanan son gelişmeler sonrası George Orwell’in ünlü distopya romanı “1984”ün yakında gerçekleşebileceğini söyledi. Çin’deki yapay zekâ çalışmalarını işaret eden Smith, böyle bir karanlık gelecek tasarısının 2024 yılında gerçekleşebileceğini ifade etti.

Koronavirüs pandemisi, totaliterleşen rejimler, iç savaşlar, doğal felaketler derken filmlerde gördüğümüz “gelecek” artık gelmiş durumda. Özellikle Covid-19 yasakları kapsamında sosyal medyada da sık sık distopik roman ve filmler anılıyor. George Orwell’in meşhur 1984 romanı da onlardan birisi.

Şimdi ise bir başka açıklama teknolojik gelişmelerin göbeğinden geldi. Microsoft Başkanı Brad Smith, yaptığı açıklama ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

- Reklam -

BBC Panaroma’ya konuşan Brad Smith, “hızla gelişen teknolojiye yetişmenin zor” olacağını söyledi. Microsoft Başkanı, yasaların ve hükûmetin halkı yapay zekâya karşı koruması adına gerekli düzenlemeleri yapmadığı takdirde, George Orwell’in 1984’te tasvir edildiği distpoik dünyanın 2024 yılında hayata geçebileceği uyarısında bulundu.

Çin’in kameralar konusunda geldiği son nokta ve yapay zekânın gittikçe gelişmesi, kitlesel yüz tanıma teknolojilerinin de önü alınamaz bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Çin’in hedefinin 2030’a kadar yapay zekâ konusunda dünya lideri olmak olduğu biliniyor. Ayrıca bu tarz öncük teknolojik değerlerini ihraç etmek istemediği de söyleniyor. Şu an yapılan araştırmalar neticesinde bu anlamda yeteneklerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerden çok ileride olduğu biliniyor.

Microsoft Başkanı Dışında İsimler de Çin’in Teknolojideki İlerlemeleri Konusunda Tedirgin

Microsoft Çin Yapay Zekâ Teknoloji

2019 yılında Çin’in yapay zekâ teknolojikeri konusunda inovasyon için akademik kurumlar tarafından güvence altına alınan patent sayısında ABD’yi yendi. Comparitech’in araştırmasına göre, dünyadaki 770 milyon CCTV kamerasının %54’ü Çin’de bulunuyor.

- Reklam -

Şu anda ABD Ulusal Yapay Zekâ Komisyonu başkanı olan eski Google CEO’su Eric Schmidt, Çin’i bu alanda yenmenin zorunlu olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Demokrasilerin yapay zekâda da kazanmaması, başka değerlerin empoze edileceği bir geleceğe bakıyor olmamız anlamına gelebileceğini söyledi.

Batı her ne kadar Çin’in bu konuda hızla gelişiyor olmasına tedirginlikle yaklaşıyor olsa da, belli ki tartışmaların odağında olan ülke aynı şeyi düşünmüyor. Çin Hükûmetine danışmanlık yapan Dr Lan Xue, “büyük bir kaza” olması durumunda yüz tanıma teknolojisinin, kitlesel toplantılarda insanları tanımlamada “son derece yararlı” olabileceğini söyledi. Çin’in teknoloji geliştirme konusunda katettiği muazzam ilerlemeye de değinen Xue, ABD’nin bunu bir tehdit olduğunu düşünse de, onların soğuk savaşı yine teknoloji yardımıyla başlatmak istediklerinin de altını çizdi.

Teknoloji anlamında ilerlemeler kaydeden ülkelerin, tüm dünyayı özellikle George Orwell’in tasvir ettiği bir distopik geleceğe sürüklemesi ve hatta yeni savaşlar başlatması büyük şirketleri de korkutuyor. Peki ya siz ileride neler olacağını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hayao Miyazaki Demon Slayer

Hayao Miyazaki, Demon Slayer Animesini Rakip Olarak Görüyor

Army of the Dead 2 Zack Snyder

Army of the Dead 2 Yolda Olabilir: Hikâyesi Şimdiden Belli