in

Middlemarch: İngiliz Edebiyatının Başyapıtı Tek Ciltte Toplandı

George Eliot’ın kült yapıtı Middlemarch, yeni çevirisiyle raflara geliyor. Tek cilt olarak yayımlanan eser YKY etiketiyle çıkıyor.

Middlemarch
- Reklam -

Asıl adı Mary Ann Evans olan ancak George Eliot müstear adıyla eserlerini kaleme alan yazarın, İngiliz klasikleri arasında gösterilen eseri yeniden Türkçede. Middlemarch artık Yapı Kredi Yayınları’nın Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi kapsamında raflarda olacak.

Daha önce Nora Kitap tarafından iki cilt halinde basılmış ve Cihat Taşçıoğlu çevirisiyle bizlerle buluşturulmuş Middlemarch; artık tek ciltte ve yeni bir çeviriyle karşımızda.

1819 İngiltere, Warwickshire doğumlu Mary Ann Evans, annesini küçük yaşta kaybetti. Babasının da ölümü sonrası Avrupa’yı gezdi e sonunda Londra’da yaşamaya karar verdi. 1851 yılında Westminster Review yazarı oldu, ardından aynı yayında editörlük görevine başladı. Aynı camiadan George Henry Lewes ile evlendi.

- Reklam -

İçinde yaşadığı çağda, kadın yazarların yalnızca romantik romanlarla bilinmesinden rahatsızlık duyan yazar; George Eliot adını kullanarak eserler üretti. İlk öykülerini Blackwood’s Magazine’de yayınlayan yazar, ilk romanı Adam Bede ile büyük yankı uyandırdı. “Kıyıdaki Değirmen”, “Silas Marner”, “Romola” ve “Daniel Deronda” adlı kitapları yayımladı. Eliot’ın Middlemarch kitabı, yazarın başyapıtı olarak gösterilmekte.

Middlemarch çevirisinin yeni baskısında çevirmen koltuğuna Ünal Aytür oturuyor. Kendisini Henry James ve William (Cuthbert) Faulkner gibi kült yazarların çevirilerinden hatırlıyoruz.

- Reklam -

Middlemarch – George Eliot | Arka Kapak

George Eliot - Middlemarch
Kendi döneminde kadınların hapsolmaya zorlandığı fantazi dünyası yerine sıradan insan hayatının karmaşasını gözler önüne seren George Eliot, İngiliz edebiyatının başyapıtlarından biri olan Middlemarch’ta bireysel trajediler, küçük başarısızlıklar, küçük zaferler, sıkıntılı evlilikler ve seçimlerin önemi gibi meselelerle aslında sadece bir kasabanın sakinlerine değil, tüm insanlığa ışık tutuyor.

Umutsuz bir evlilik yapan Dorothea, yanlış seçimlerinin bedelini ödeyen genç doktor Lydgate, kimsenin sevmediği Bulstrode, hayal kırıklıklarıyla savaşan Fred Vincy ve daha nicesi. İdealizmin, hayal kırıklıklarının, aldatılmanın, sadakatin, engelleri aşmaya çalışan evliliklerin klasikleşen romanı Middlemarch’ı Ünal Aytür’ün özenli çevirisiyle yayımlıyoruz.
952 sayfadan oluşan ve Kâzım Taşkent Klasik Yapıtlar dizisi kapsamında yayımlanan Middlemarch, şu sıralar ön siparişte. 7 Şubat 2020 itibarıyla da raflarda olacak. Eserin editörlüğü ise Ümran Özbalcı’ya ait.

Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi’nin diğer kitaplarına buradan göz atabilirsiniz.

Middlemarch 1994 senesinde Robert Hardy’nin de dahil olduğu dikkat çekici bir oyuncu kadrosuyla televizyon dizisine de uyarlanmıştı.

Yazara ve esere dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


İngiliz Edebiyatının En Önemli Yazar ve Şairleri

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Heyecanlandıran bir eser olmuş ne yalan söyleyeyim

  2. Avatar for subrose subrose dedi ki:

    bir de 75 lira olmasaymış :slight_smile:

    Bir de bazı durumlarda ciltleri birleştirmek dezavantajlı oluyor okumak açısından. Yazılar bit kadar oluyor, kitap ağır oluyor. Kayıp zamanın izinde’de yaşadım bu problemi mesela.

  3. Avatar for dickens dickens dedi ki:

    Amazon depoya talepte bulundum ancak geldiği gibi 80 liraya vurdu. Şu an en ucuzu Kitapyurdu’nda. O da şansımıza 50 liranın biraz altında. Yani kargoyu bedava kılmak için ek bir alım yapmak zorunda bırakılıyoruz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Amerikan İç Savaşı - Cadı Şişesi

Amerikan İç Savaşı Zamanından Kalma “Cadı Şişesi” Bulundu

Jim Carrey - The Truman Show 2

Jim Carrey, Yeni Bir The Truman Show Filmi İstiyor