in

Milan Kundera, Yıllar Sonra Vatandaşlığını Geri Kazandı

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından Milan Kundera, 1970’te elinden alınan Çekya vatandaşlığına 40 sene sonra kavuştu.

Milan Kundera
- Reklam -
- Reklam -

1929 tarihinde Çekoslovakya’nın Brno kentinde doğan Çek-Fransız asıllı Milan Kundera, tam 40 yıl sonra vatandaşlığına geri kavuştu. 20. yüzyılın en önemli yazarları arasında gösterilen, Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Kimlik, Yavaşlık, Gülüşün ve Unutuşun Kitabı gibi eserleriyle bilinen yazar yıllar sonra yeniden Çekya vatandaşı.

Şimdilerde 90 yaşında olan Milan Kundera, Çek Cumhuriyeti (Çekya) vatandaşlığından 1979 yılında çıkartılmıştı. Sebebi ise anti komünist faaliyetler yürütmesi olarak gösterilmişti. 1950’de Komünist Parti’den atılan yazar, ülke genelinde nefret edilen bir isim haline gelmiş ve o zamanlar Çekoslovakya olarak anılan ülkesini 1975’te terk edip Fransa’ya yerleşmişti. Takvimler 1979’u gösterdiğinde yazar Gülüşün ve Unutuşun Kitabı’nı yayımladı. Dönemin hûkümeti de yazarın Çek vatandaşlığını elinden aldı. 1981 senesinde ise Kundera Fransız vatanaşı olmuştu.

Milan Kundera’ya Vatandaşlığının Geri Verilmesi Sürecini Çekya Başbakanı Yönetti

Kundera’nın vatandaşlığını geri almasını sağlayan süreç, yazarı Paris’te ziyaret eden Çekya Başbakanı Andrej Babis’in teklifi ile başlatılmıştı. Paris’teki Çekya büyükelçisi Petr Drulak, Milan Kundera’nın ve eşi Vera’nın vatandaşlık belgelerinin 28 Kasım 2019 tarihinde teslim edildiğini bildirdi.

- Reklam -

milan kundera cekya prag

Çek Cumhuriyeti’nin Provo gazetesi tarafından duyurulan haberde, Petr Drulak’ın açıklaması şu şekilde yer aldı:
“Gerçekten çok mutlu oldular. Bunun hayatlarını değiştirecek bir an olmadığının farkındalar ama kesinlikle sembolizmini hissettiler, ki onlar için bu çok önemliydi.”
Böylece yıllar süren bu tatsız süreç de noktalanmış oldu. Yazarın en çok bilinen eserlerinden olan Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği romanı, 1980’lerin sonlarına kadar yazarın anavatanında yasaklı olarak kalmıştı.

1980’de, Gabriel Garcia Marquez’in de layık görüldüğü Commonwealth Ödülü’nü, hemen bir yıl sonra Tennessee Williams’la birlikte paylaştı. 1983’te Michigan Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanını aldı, 1985’te Kudüs Ödülü’nü kazandı.

milan kundera prag esi
Milan Kundera ve eşinin 14 Ekim 1973 tarihli fotoğrafı. Yazar ülkesini terk etmeden önce Prag’ta çekilmiş.

Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, ’88’de Philip Kaufman’ın ellerinde beyaz perdeye uyarlandı.

- Reklam -

Yazarın kitapları ülkemizde şu sıralar Can Yayınları tarafından dilimize kazandırılıyor.

Yıllar sonra gelen bu iade hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Milan Kundera eserlerini sever misiniz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Olga Tokarczuk, Edebiyat Vakfı Kuruyor

* İsveç Akademisi, Peter Handke’nin Nobel’ini Savundu

Kaynak: Sputnik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Game of Thrones

Game of Thrones Final Sezonundan Kesilen Ölüm Sahnesi

The Irishman - Netflix Filmi

The Irishman Filmini DİZİ GİBİ İzleme Rehberi