in

İtalyan Edebiyatının Çağdaş Kalemi Luigi Ballerini’den Yeni Bir Distopya: “Mira Her Şeyi Bilir”

Luigi Ballerini imzalı “Mira Her Şeyi Bilir” raflardaki yerini almaya başladı. Distopya türündeki eser, On8 Kitap tarafından yayımlanıyor.

Mira Her Şeyi Bilir - Luigi Ballerini
- Reklam -
- Reklam -

Luigi Ballerini tarafından kaleme alınan yapay zekâ temalı distopya romanı Mira Her Şeyi Bilir okurla buluşmaya başladı. Eser, On8 Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Türkçede daha önce Adı Sıfır, Doğaya Fısıldayan Çocuklar ve Parlak Fikirler Pastası kitapları ile yer bulan Luigi Ballerini, yeni bir kitabıyla daha raflardaki yerini alıyor.

1963 İtalya doğumlu yazar, psikanalist ve doktor Luigi Ballerini, çoğunlukla yazdığı çocuk ve gençlik kitaplarıyla tanınıyor. White Raven, Andersen ve Bancarellino gibi ödüllerin sahibi olan yazar; çağdaş İtalyan edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alıyor.

- Reklam -

Yazar, daha önce Sıfır Bir’de işlediği distopya temasına yeni kitabı Mira Her Şeyi Bilir’de de yer veriyor. Ballerini bu defa yapay zekâ, hür irade ve özgürlük kavramlarını işliyor.

Orijinal adı Myra sa tutto olan eser ana dilinde ilk olarak 2020’de yayımlandı. Mira Her Şeyi Bilir kitabı, kendilerine dayatılan sanal rejime karşı çıkmak için edebiyata sığınan bir grup gencin hikâyesini konu alıyor.

Mira Her Şeyi Bilir – Luigi Ballerini | Arka Kapak Tanıtımı

Mira Her Şeyi Bilir - Luigi Ballerini

Kapımızdaki distopya: Yapay zekâ!

- Reklam -

Yaşam; gözetleyen, izleyen, her sorunu çözen, her soruyu cevaplayan bir yapay zekânın, Mira’nın kontrolünde! Dijital ağlarla örülü “mükemmel” topluma ayak uydurmakta zorlanan dört gencin arkadaşlığı, aşkı sorgulayışları, onları özgürlüğe kavuşturacak bir başkaldırının kıvılcımını yakıyor. Kendilerine dayatılan sanal Rejim’e karşı çıkanlarla birlikte onlar da edebiyatın, kitapların gücüne tutunuyor… Çağdaş İtalyan edebiyatının ödüllü yazarlarından Luigi Ballerini, distopik romanında okuru, teknolojiyle biçimlenen karanlık bir yolculuğa çıkarıyor. Teknolojinin sınırlarını sorgulatan, hür irade ve özgürlük gibi kavramları çarpıcı örneklerle işleyen Ballerini, geleceğin dünyasından bir soru soruyor: Distopya ne kadar uzakta?

Vera bu duyguyu biliyordu, bir yalanı keşfedersin ama bir an için tekrar inanmak istersin. Çünkü daha rahattır, çünkü daha acısızdır, çünkü seni huzur içinde uyuduğuna inandırır; oysaki yalnızca uyuşturulmuşsundur. Gözler kapalı, ama rüya yoktur. Mesajı tekrar okudu, sonra gönülsüzce küçücük parçalara bölerek limonatanın içine attı. Ale’nin mesajını saklamayı ne kadar isterdi ama çok riskli olurdu. İz bırakamazlardı. Protokol gereği matarayı salladı ve iki numaralı kâğıdı aldı.

Toplamda 244 sayfadan oluşan eserin tercümesini, yazarın diğer kitaplarını da Türkçeye kazandıran Tülin Sadıkoğlu üstleniyor. Kitabın editörlüğü Merve Çanak’a, son okuması Hande Demirtaş’a ve kapak tasarımı Axel Scheffler’a ait.

Luigi Ballerini eserleri ve yazarın Türkçede yayımlanan yeni kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

prey incelemesi

Prey İncelemesi: Tam Oldu Derken Bir Çuval İnciri Berbat Etmek

joker folie a deux butcesi

Joker: Folie à Deux’un Bütçesi Belli Oldu: İlk Filmin Tam Üç Katı