in

Bilimkurgu, Fantazi ve Korku Türlerini Melodilerle Buluşturan “Moya” Raflarda

Aytaç Özge imzalı “Moya” okurların beğenisine sunuldu. Beethoven, Platon ve Caravaggio’ya uzanan macera, edebiyatseverleri farklı melodilerle dolu bir yolculuğa çağırıyor.

Moya - Atyaç Özge
- Reklam -
- Reklam -

Yazar Aytaç Özge’nin Moya kitabı okurla buluşuyor. Ange Yayınları etiketiyle yayımlanan eser, bilimkurgu, fantazi ve korku öğelerini buluşturan üç ayrı öyküden oluşuyor.

1981 senesinde İstanbul’da dünyaya gelen Aytaç Özge, üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümünde tamamladı. Matbu ve dijital yayınlarda muhabir ve editör olmasının yanında dijital ajansta içerik pazarlama departmanında görev aldı.

Hayatının bir dönemini Japonya’da geçiren Aytaç Özge, Japon kültürü hakkında içerikler üretti. Korku ve bilimkurgu sineması başta olmak üzere müzik ve yapay zekâ dahil birçok alana ilgi duydu ve bu alanlarda yazılar kaleme aldı.

- Reklam -

Sinema ve Müzikle Harmanlanmış Bir Kitap: “Moya”

Aytaç Özge’nin yayımlanan ilk kitabı olma özelliğini taşıyan Moya; sinema ve müzikle harmanlanan dokusuyla dikkat çekiyor. Özge’nin ilham kaynakları arasında ise pek çok yazar ve müzisyen yer alıyor.

Başlangıçta Platon’un Devlet eserinden yola çıkan yazar; serüveni boyunca Ursula K. Le Guin, Mary Shelley, Philip K. Dick, Chuck Palahniuk gibi klasik isimlerden etkilendiğini vurguluyor.

Moya - Atyaç Özge

Eserin doğmasına eşlik eden bir diğer kaynak ise melodiler. Aytaç Özge, Moya’nın yaratılış sürecine katkı sağlayan sanatçıları Beethoven, Godspeed You!, Black Emperor, Thee Silver Mt. Zion, Joy Division, The Cure, Blur, Tool ve Sonic Youth şeklinde sıralıyor.

Bilimkurgu Türünün Ağır Bastığı “Moya” Üç Bölümden Oluşuyor

Fantazi ve korkunun yanında ağırlıklı olarak bilimkurgu öğelerini barındıran Moya’da üç ana başlık bulunuyor: Koza, Yasak Bölge ve İlk Temas.

Koza

“Ben bir akıl hastanesiyim.”

Koza adlı akıl hastanesinin dilinden anlatılan sıra dışı öykü, çamaşır makinesi sesleriyle rüyaya dalan bir hastanenin başından geçenleri aktarır. Bu alışılmışın dışındaki akıl hastanesi, içindeki hastalara göz kulak olur ancak bir gün sıra dışı bir ölümle karşılaşır ve cinayeti araştırmaya başlar. Ölümler artıkça hem kendi varlığını hem de hastaların ölümlerini sorgular. Duvarların arasında sıkışmış gibi hisseden Koza, hastaneye yeni gelen ve değişik yaratıklardan oluşan özel serinin, ani ölümler üzerindeki etkisinden şüphelenip bu hastaların odalarına sızmaya karar verir. Bu odalardan birinde karşılaştığı kendi gibi sıkışıp kalmış sırtından hamile kadınla olan iletişimi, Koza’yı varlığının ve kimliğinin derinliklerine götürecektir.

Yasak Bölge

- Reklam -

“Sana yalan söyleyeceğim. Var olmamış bir yer ile yok olmuş bir insanın göbek bağını anlatmaya hazırım artık. Sana yalan söyleyeceğim. Olmamış demiş miydim, yoksa var mıydı? Işık yok, zaman yok, damar tünelinde sürünerek ilerliyorsun. Keskin kan kokusunu alıyor musun?”

Nora, sıradan yaşamına kendi hâlinde devam ederken bir gün vücudunda ve ruhunda türlü değişimlere tanık olmaya başlar. Vücudu ve ruhu çürümeye başlamış gibidir. Aynı zamanlarda denizin ortasında kendiliğinden ortaya çıkan bir adanın gizemi ve adadan yayın yapan Muhabir’in anlattıkları ilgisini çeker. Böylece Nora vücudundaki değişimler ile adanın içinde olan olaylar arasında bağlantı kurmaya başlar. Muhabir ise bu adanın derin gizemlerini çözmek için farklı maceralara adım atar.

“İnsanların fikirleri değişiyor, mekânları niye değişmesin?”

İlk Temas

“Kentlerin en güçlüsü Oz; kendi başına denizde özgürce yüzen, şekli dik duran bir ispermeçet balinasına benzeyen kuyruklu bir kıta gibiydi.”

Platon’un Devlet kitabıyla yönetilen Oz adlı ana kentte yaşayan Psikiyatr Goo, çocukların beyinlerine yerleştirilen kafa kayıtları ile erken yaşta yaşanan travmalara çözüm bulan bir doktordur. Sevdiği arkadaşı, dedektif görevi gören suç uzmanı Ali bir cinayeti aydınlatmak üzere elinde bozuk bir kafa kaydıyla onun yanına gelir. Bundan sonra çözülemeyen cinayetlerden Oz kentinin sırlarına kadar uzanacak zorlu bir serüven başlar.

Moya - Atyaç Özge

Moya – Aytaç Özge | Arka Kapak Tanıtımı

Bilimkurgu ve fantastik öğelerle dolu, üç farklı hikâyeden oluşan bir serüven. Eskiden Japonya’nın Kyoto prefektörlüğu olan Kyo’da Huzurlu Ejderha Tapınağı olarak bilinen Ryoan-ji Tapınağı diye bir yer vardır. Huzur veren Zen bahçesinde on beş adet kaya bulunur, ancak bahçedeyken nereden bakarsan bak, sadece on dört tanesini sayabilirsin. İnanışa göre eğer aydınlanmaya ulaşırsan yükselirsin ve hepsini birden görebilirsin. Şimdi bu bahçeyi hafızan, birbirinden farklı anılarını ve düşüncelerini saklayan kendi zihnin olarak düşün. Bugün burada senin zihninde aydınlanmak için birlikte gezinmeyi planlıyoruz.


Toplamda 260 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Elif Doruk Budak, yayıma hazırlığını Ahmet Budak üstleniyor. Eser, aralık ayının son haftalarında okurların beğenisine sunuldu.

Bu bir advertorial içeriktir.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dexter: New Blood 2 Sezon İptal - Yeni Dizi

“Dexter: New Blood”ın 2. Sezonu İptal Edildi: Dexter’ın Gençliğini Anlatacak Yeni Dizi Yolda

The Power Fragmanı - Prime Video

Prime Video’nun Feminist Distopyası “The Power”dan Fragman Yayınlandı