in

Müderris ve Virtüöz: Selçuk Orhan’dan 19. Yüzyıl Romanı Tadında Bir Dönem Anlatısı

Selçuk Orhan imzalı “Müderris ve Virtüöz” raflarda. 19. yüzyılın ortasından iki hikâyenin anlatıldığı eser, romantizmle gerçekçiliği birleştiriyor.

Müderris ve Virtüöz - Selçuk Orhan
- Reklam -
- Reklam -

Selçuk Orhan yeni kitabı Müderris ve Virtüöz ile raflardaki yerini aldı. Doğan Kitap etiketiyle çıkan eser, tarihi kurgusuyla dikkat çekiyor. Yazar daha önce denemediği bir tür ile okurlarının karşısına çıkıyor.

Özellikle yazdığı öyküler ile adından söz ettiren, sonrasında eleştiri ve çeşitli denemeleriyle de karşımıza çıkan Selçuk Orhan’ın Kansızlık adlı ilk öykü kitabı 2000 yılında yayımlandı. Ardından Taş Kayık, 40 Hadis, Aranmayan Özellikler ve Başkalarının Buradaları gibi roman ve öykü kitaplarıyla okurlarla buluştu. Yazarın eleştiri türündeki son eseri 100 Soruda Oğuz Atay ise 2018 yılında yayımlandı.

2021 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri jürisinde de yer alan yazar, üç yıllık bir aradan sonra yeni romanı ile okurlarının karşısına çıkıyor. Tarihte yaşamış gerçek karakterlerin de yer aldığı ve 19. yüzyılın ortasından iki hikâyeyi, romantizmle gerçekçiliği birleştirerek iç içe sunduğu Müderris ve Virtüöz raflardaki yerini alıyor. Romanın tanıtım yazısı ise şu şekilde:

- Reklam -

Müderris ve Virtüöz – Selçuk Orhan | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Müderris ve Virtüöz - Selçuk Orhan

“Şimdilik gördüğü iki Doğu’yu da içine sindirememişti. Biri, sarayları bile ahşap barakalar gibi kuruveren, kanaatkâr olmaktan çok, aceleci bir Doğu’ydu; bir diğeri, aynı acelecilikle kayıp tarihi yakalama telaşına düşmüş, müsrif ve gösterişçi bir Doğu.”

“Hiç açığa çıkmamış duyguların kentiydi İstanbul Liszt’in gözünde; hiçbir aralıktan sızmayacak, uluorta konuşulamayacak düşlerin ambarıydı. En azından, yorgun hamalların umutsuzlukla kendilerini seyrettiği tozlu sokaklara –o gün için– katlanabilmesinin yolu böyle bir olasılığı kabullenmesiydi.”

1847’nin haziran ayında dünyaca ünlü piyano virtüözü Franz Liszt bir dizi konser vermek üzere İstanbul’a gelir. Sarayda, konsolosluklarda ve seçkin konaklarda çalar. Gittiği her yerde el üstündedir. Ancak ünlü piyanist, yolculuğun başında gemide tanıştığı ve “Erlkönig” adını taktığı tuhaf bir yabancının oyunlarına kapılıp kendini bir komplonun ortasında bulacaktır.

Aynı günlerde genç bir müderris, Ahmet Cevdet, velinimeti saydığı Reşit Paşa’nın, görünüşte önemsiz bir meseleden ötürü kendisine darıldığını öğrenir. Paşa’nın gönlünü kazanmak için kayıp bir müsveddenin peşine düşer. Arayışı Ahmet Cevdet’i siyasetin kanlı sokaklarına sürükleyecektir.

- Reklam -

Müderris ve Virtüöz, 19. yüzyılın ortasından iki hikâyeyi, romantizmle gerçekçiliği birleştirerek iç içe sunuyor. Doğu ile Batı’nın ezeli ayrılığı, Avrupa’yı sarsan ilk devrimler, finans-kapital çekişmeleri, aşkın anlamı, geçmişle geleceğin savaşı, iktidarın çürüyen yüzü, kölelik ve gizli örgütler gibi katmanlarda bugüne seslenen bir tarih kurgusuyla, 19. yüzyıl romanı tadında bir dönem anlatısı.

Yazar, kaleme aldığı yeni romanı için Spotify üzerinden bir çalma listesi de oluşturmuş. Ayrıca kitapla ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinden şu cümleleri kurdu:

“Şu kitabı yazdığıma göre biraz keyfini çıkarabilirim. Öyle değil mi? Müderris ve Virtüöz, riskli bir işti. Altından kalktığımı sanıyorum. Tarihi nasıl tahayyül ettiğimi ortaya koydum diye düşünüyorum.”

Editörlüğünü Aslı Güneş’in üstlendiği 544 sayfalık romanın kapak tasarımı ise Geray Gençer’e ait. Müderris ve Virtüöz, Eylül 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı. Ayrıca romanın ilk sayfalarını içeren ÖN OKUMAsı için buraya tıklayabilirsiniz.

Selçuk Orhan’ın daha önce kaleme aldığı eserleri okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yazarın dilini nasıl buluyorsunuz? Yeni kitabının konusu ilginizi çekti mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Denis Villeneuve Marvel Sinematik Evreni Eleştiri

Denis Villeneuve Marvel Filmlerini Eleştirdi: “Kopyala Yapıştırdan Öteye Geçemiyor”

Çizgi Roman Önerileri ve Tavsiyeleri

Çizgi Roman Okumaya Yeni Başlayanlar için 7 Öneri