in

Müstehcenlik Gerekçesiyle Çocuk Kitapları Muzır Bulundu

Aralarında Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler’in de bulunduğu 4 çocuk kitabı, müstehcenlik gerekçesiyle muzır ilan edildi.

Muzır
- Reklam -
- Reklam -

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu 4 çocuk kitabını, çocukların maneviyatına zarar vereceği gerekçesiyle muzır ilan etti. Yayıncılar Birliği’nin konuyla ilgili ilk değerlendirmesi ise ’yayımlama özgürlüğüne saldırı yapıldığı’ yönünde oldu.

4 kitaptan ikisi aynı yazar ve yayınevinden: Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, Elisabeth Brami imzalı Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları. Zararlı bulunan bir diğer kitap ise Francesca Cavallo ve Elena Favilli ikilisinin elinden çıkan ve hep kitap etiketli Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler Olağanüstü 100 Hikâye. Muzır ilan edilen son kitap ise Cinius Yayınları’ndan (yazar adına ulaşamadığımız) Sünnetçi Kız oldu.

4 kitap hakkındaki muzır ilanı 27 Eylül tarihinde Resmi Gazete’de yer aldı. Kitaplar hakkında on sekiz yaşından küçük bireylerin maneviyatına zararlı etki yapacak nitelik taşıdıkları ileri sürüldü.

- Reklam -

Türkiye Yayıncılar Birliği ise ilgili karara dair açıklama yayınladı.

Kitaplar Müstehcenlik Gerekçesiyle Muzır İlan Edilmiş

Anayasa tarafından korunan, eserlerin özgürce açıklanıp yayımlanması hakkının ihlal edildiğini ve bu demokratik hakkın toplum için önemli olduğunun altı çizildi.

Birlik, eserlerin pedagoglar tarafından değil de Aile Bakanlığı’nın atadığı birim tarafından yapılmasını da eleştirdi.

Kararı genel ve soyut bulan Yayıncılar Birliği, demokratik toplum ilkesinin tehdit altında olduğunu da ifade etti.

- Reklam -

Eserlerin müstehcenlik gerekçe gösterilerek zararlı ilan edildiği söyleniyor. Yayıncılar Birliği ise edebi bir eseri böyle bir gerekçeyle tek başına muzır ilan etmenin mümkün olamayacağı kanaatinde.

Temel hakların ve özgürlüğün adaletle bağdaşmayacak bir yolla sınırlayan Koruma Kurulu’nun bir an önce içtihatlara uygun bir yapıya büründürülmesi; bu tip müdahalelerden ise zorunlu olmadıkça kaçınılması salık verildi.

Birliğin açıklamasının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.


* Indianapolis’te Bir Kurt Vonnegut Müzesi Açıldı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Hassas bir konu o nedenle bir şey biliyor gibi davranıp “atıp tutmayacağım” ancak yayıncılar birliğinin pedagoglar tarafından değerlendirilmeli görüşlerine katılıyorum.

  2. Avatar for dikomerro dikomerro dedi ki:

    Bahsedilen kitapları okumadım ancak pedagogların, bu kitapların yasaklanlanmalarını desteklemeyeceklerine eminim :

    ‘‘Yeni Akit gazetesi, 10 Eylül’de yayımladığı “Koç’un kitaplarını çocuklardan uzak tutun” başlıklı haberde Yapı Kredi Yayınlarından çıkan “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” ve “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi” kitaplarını hedef göstermişti. Kitapta yer alan çocukların “İstedikleri kişiyi sevme hakkı vardır: Kız ya da erkek” ifadelerinin “ahlaki değerleri yıkıp geçtiği” ve “eş cinselliğe özendirdiği”ni iddia etmiş Bakanlığı göreve çağırmıştı.’’

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları, bakanlık kararıyla toplatılıp imha edilmiş. Çevirmen Burcu Uğuz hakkında da dava açılmış.

  4. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Çevirmenler Meslek Birliği’nin, çevirmen Burcu Uğuz’a açılan dava hakkındaki kamuaoyu açıklaması:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Guillermo del Toro

Del Toro’nun Nightmare Alley Kadrosu Genişliyor

Sonoya Mizuno

Sonoya Mizuno, HBO Max Dizisine Katıldı