in

Meksika Edebiyatının Çağdaş Yazarlarından Jorge Comensal’in “Mutasyonlar” Kitabı Türkçede

Jorge Comensal imzalı “Mutasyonlar” romanı Türkçe raflarında. Trajikomik bir hikâyeyi konu alan eser, Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlanıyor.

Mutasyonlar - Jorge Comensal
- Reklam -
- Reklam -

Jorge Comensal’in ilk kitabı Mutasyonlar, Nergis Gürcihan tercümesiyle Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Roman, Bilgi Yayınevi tarafından okurlara sunuluyor.

Meksika edebiyatından yeni yazarlar Türkçeye kazandırılmaya devam ediyor. Jorge Comensal de ilk defa dilimize çevrilen yazarlar arasında yer alıyor. 1987 yılında Meksika’nın başkenti Meksiko’da doğan Comensal, yazar ve editör kimlikleriyle tanınıyor.

Letras Libres, Este País, Nexos, Revista de la Universidad de México ve The Literary Review gibi dergilerde makaleleriyle yer alan yazar, The University of Mexico dergisinin de yayın kurulunda yer alıyor.

- Reklam -

Comensal, Mutasyonlar adlı romanı dışında okuma alışkanlıkları üzerine yazdığı Yonquis de las letras (Madrid, La Huerta Grande, 2017) adlı deneme kitabı ve biyolog Isaac Ochoterena’nın hayatını ele aldığı bir kitabı da bulunuyor. Yazar aynı zamanda Entre frondosos árboles plantada (Meksika, Kültür Bakanlığı, 2018) İspanyol şiiri antolojisinde de editör olarak görev almış bir isim.

Orijinal adı Las Mutaciones olan ve toplam 10 dile çevrilen Mutasyonlar, kendi dilinde ilk defa 2016 yılında yayımlandı. Roman, konuşma yetisini kaybeden bir karakterin şifa arayışı sırasında başına gelen trajikomik olayları konu alıyor.

Mutasyonlar – Jorge Comensal | Arka Kapak Tanıtımı

Mutasyonlar - Jorge Comensal

Ramón Martínez başarılı bir avukat, bir ateist ve aile babasıdır. Evde eşi Carmela, ergenlik çağındaki iki çocuğu Paulina’yla Mateo, batıl inançlara sahip yardımcıları Eloida ve çatı katında marihuana yetiştiren psikanalisti Teresa’yla birlikte yaşamaktadır. Ancak geçirdiği ameliyattan sonra her şey onun için bambaşka olacaktır.

- Reklam -

Ameliyattan sonra dilini –ve konuşma yetisini– kaybeden Ramón’un hayatında trajikomik bir sessizlik başlar. Ramón’un içine düştüğü çaresizlikle birlikte ev sakinleriyle aralarında yeni bir iletişim şekli kurulurken Eloida mucizevi bir şifa arayışına düşer ve nesli tükenme tehlikesinde bir papağan olan Benito da aileye katılır.

Yer yer kara, yer yer tatlı bir mizah anlayışıyla anlatılan bu trajikomedi bize günlük sorunlarla, kimi zaman sevgi ve kahkahayla, kimi zaman da tıpkı yaşamda olduğu gibi, kötü şans ve gözyaşıyla dolu hikâyeler sunuyor.

“Mutasyonlar muhteşem bir roman, trajik olduğu kadar da komik, çağdaş olduğu kadar da klasik ve hepsinin ötesinde unutulması imkânsız. Okuduktan sonra Jorge Comensal’ın okuyacağım başka romanları da olsa keşke diyeceksiniz; ama bu ilk romanı olduğundan sıradaki muhteşem kitabı tamamlanana kadar sabırla bekleyeceğiz artık.” – Alejandro Zambra

Toplamda 160 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Brenda Lozano ve Roque Larraquy’i de Türkçeye tercüme etmiş olan Nergis Gürcihan üstleniyor. Kitabın çeviri editörlüğü Volkan Ersoy, genel editörlüğü Merve Gülşah Akgün, düzeltisi Bekir Tekkaya imzalarını taşıyor. Roman, Aralık 2022 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Mutasyonlar kitabı ve Meksika edebiyatı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hans Zimmer, YouTuber MrBeast'in Videosuna Beste Yaptı

Oscarlı Besteci Hans Zimmer, Ünlü YouTuber MrBeast’in Yeni Videosunun Müziklerini Yaptı

Death Stranding, Epic Games Store'da Ücretsiz Oldu

Epic Store, Hideo Kojima İmzalı 329 TL’lik “Death Stranding” Oyununu Ücretsiz Veriyor