in

Inklings Üyesi Charles Williams’ın Sembollerle Örülü Fantastik Romanı “Mutlak Aslan” Türkçede

Tolkien ve Lewis gibi yazarların parçası olduğu Inklings topluluğunun üyesi Charles Williams’ın Mutlak Aslan romanı ilk defa Türkçede.

Mutlak Aslan - Charles Williams
- Reklam -
- Reklam -

Charles Williams imzalı Mutlak Aslan raflardaki yerini alıyor. Eser, Ketebe Yayınları imzasıyla okurun karşısına çıkıyor.

Ketebe Klasik dizisi yola yeni halkası Mutlak Aslan ile devam ediyor. Serinin yeni kitabı, Oxford Üniversitesi’nde kurulan ve aralarında J.R.R. Tolkien (Yüzüklerin Efendisi) ile C.S. Lewis (Narnia Günlükleri) gibi yazarların da bulunduğu The Inklings olarak bilinen topluluğun bir diğer önemli ismi Charles Williams’ın elinden çıkıyor.

Romancı tarafının yanında bir teolog ve eleştirmen olan Williams, mistik ve sezgisel eserleriyle tanınıyor.

- Reklam -

Ekipteki diğer arkadaşları gibi fantazi sosunu eserlerinden eksik etmeyen Williams, daha önce yine aynı diziden Ölüm Ülkesinin Fethi kitabı ile karşımıza çıkmıştı. Orijinal adı The Place of the Lion olan bu eser ise ilk olarak 1931 yılında yayımlandı. Fantastik edebiyatın erken örnekleri arasında yer alan kitap sembolik bir anlatıma sahip.

Rüya ile gerçek, bu dünya ile öteki alem, hakikat ile bilim, din ile felsefe arasında mekik dokuyan Mutlak Aslan kitabı, iki yakın arkadaşın yaşadıkları kasabada bir aslanla karşılaşasıyla başlıyor. Farklı âlemlerden gelen canlıların ruhları kasabayı yavaş yavaş ele geçirirken kasabanın da dünyayla ilişiği kesiliyor.

Mutlak Aslan – Charles Williams | Arka Kapak Tanıtımı

Mutlak Aslan - Charles Williams

Oxford Üniversitesi’nin, üyeleri arasında J.R .R. Tolkien, C. S. Lewis ve Owen Barfield gibi isimlerin de bulunduğu Inklings topluluğunun bir diğer önemli üyesi Charles Williams, Mutlak Aslan’da görünenin arkasındaki dünyayı anlatıyor. Platonik ideaların hayatımızdaki ve gündelik yaşantımızdaki yerinin zannettiğimizden büyük olduğunu, dünyanın idealler etrafında döndüğünü, elle tutulur somut dünyanın arkasında bir prensipler âlemi bulunduğunu dile getiriyor.

- Reklam -

T. S. Eliot’ın deyişiyle eserlerine “hem anlık heyecanlar hem de kalıcı mesajlar” katan Williams, Mutlak Aslan’da da heyecanı mesaja feda etmiyor ve okurunu sürükleyici bir maceranın içine alıyor. Öyle ki günün birinde, her şey yolunda gözükürken, idealar ve prensipler tecessüm etmeye ve mana âlemi, madde âlemini içine almaya başladığında, biz de karakterler gibi şaşırıyor ve kendimizi kıyamet adım adım yaklaşırken ne yapmamız gerektiğini düşünür buluyoruz…

“Düşündüklerinin tümü doğruydu; güzellikleri ve çirkinlikleri, arada sırada insanı bulan dertleri, alışılmış zevkleriyle, bilinen dünyanın ömrü nihayete ermişti.”

“Mutlak Aslan”dan Tadımlık Bir Parça

“Hikâyeye göre Âdem, ondan evvel var edilen Gökseller’in tümünü isimlendirmişti. İsimlerine gelince… Anthony bu isimleri nasıl bilebilirdi; Aslan’a ya da Yılan’a hangi unvan ile sesleneceğini seçebilir miydi? Buna rağmen, Anthony Durrant’in de içinde Âdem’in özü yatıyordu, Âdem’in içinde kusursuz bir denge vardı var olmasına, peki ya Anthony’nin?”

Toplamda 248 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Kerem Topçu üstleniyor.

Siz Charles Williams eserleri ve Mutlak Aslan hakkında ne düşünüyorsunuz? The Inklings ekibinin çalışmalarını takip ediyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Spider-Man: No Way Home Sandman Lizard

Spider-Man: No Way Home’da Lizard ve Sandman de Yer Alacak

Masters of the Universe: Revelation 2. sezon fragman

Masters of the Universe: Revelation 2. Sezon Fragmanı: Vahşi Bir He-Man’e Hazır Olun!