in

Naomi Novik’in Ödüllü Fantastik Romanı “Kökler” Sonunda Türkçe

Temeraire Serisi’nin yazarı Naomi Novik’in kaleme aldığı, Nebula ve Locus ödüllü fantastik roman “Kökler” (Uprooted) nihayet bizlerle!

kökler naomi novik
- Reklam -
- Reklam -

Temeraire Serisi’yle tanıyıp sevdiğimiz Naomi Novik‘e hem Nebula hem de Locus ödülü kazandıran, ünlü fantazya romanı Kökler (Uprooted), Pegasus Yayınları tarafından dilimize kazandırıldı.

Yayınlandığı yıl yurt dışında epey ses getiren roman, Ursula Le Guin ve Lev Grossman tarafından övüldüğünde iyice dikkatimizi çekmişti. Akabinde Hugo da dâhil olmak üzere tam 7 ayrı büyük ödüle aday gösterilme başarısı gösterdi. Ve bunlardan üçünü kazandı.

Güzel ve Çirkin masalına farklı bir bakış açısı getiren kitap, anne tarafından Polonyalı olan yazarın bu kültürden ödünç aldığı pek çok kültürel öğe de içeriyor. Epik fantastik türündeki, tek kitaplık eserin arka kapak yazısı şöyle:

- Reklam -

Güzel ve Çirkin masalının bambaşka, çok daha büyülü ve son derece zengin dünyasına açılan sihirli bir kapı…

kokler naomi novik“Vadimizin dışında anlatılan hikâyeler ne söylerse söylesin, bizim ejderhamız aldığı kızları yemezdi. Köyümüzden geçen yolculardan zaman zaman böyle hikâyeler duyardık. Biz insan kurban ediyormuşuz da o da gerçek bir ejderhaymış gibi konuşurlardı. Tabii bu doğru değildi: Bir büyücü ve ölümsüz olabilirdi ancak yine de insandı ve on yılda bir içimizden birini yemek isterse, babalarımız bir araya gelip onu öldürürdü. Bizi Galiz Orman’dan koruyordu ve bunun için ona minnettardık;
ama o kadar da minnettar değildik.”

Agniyeşka vadideki evini, sessiz sakin köyünü, ormanlarını ve ışıl ışıl akan deresini çok sever. Ancak köyün sınırında, gölgesini kızın hayatından eksik etmeyen, kötücül güçlerle dolu tekinsiz Galiz Orman yer almaktadır.

Agniyeşka’nın köylüleri, Ejderha olarak bilinen soğuk, hırslı büyücünün Galiz Orman’ın güçlerini onlardan uzak tutmasına bel bağlamıştır. Ne var ki büyücü, bu isteklerini yerine getirmek için korkunç bir bedel ister: Ona genç bir kız verilecek ve bu genç kız on yıl boyunca ona hizmet edecektir; en az Galiz Orman’a düşmek kadar korkunç bir yazgı.

Bir sonraki seçim zamanı gelmiştir ve Agniyeşka korkunun pençesindedir. O da herkes gibi Ejderha’nın Kasia’yı alacağına inanır. Zarif, cesur, güzeller güzeli ve Agniyeşka’nın olmadığı her şey olan Kasia. Dünyadaki en yakın arkadaşı. Ve onu kurtarmanın hiçbir yolu yoktur.

Ancak Agniyeşka’nın korkusu yersizdir. Çünkü Ejderha geldiğinde, alacağı kişi Kasia olmayacaktır.

2016 Nebula En İyi Roman Ödülü
2016 Locus En İyi Fantastik Roman Ödülü
2016 British Fantasy Society En İyi Roman Ödülü
2016 Hugo En İyi Roman Ödülü Finalisti
2016 World En İyi Fantastik Roman Ödülü Finalisti
John W. Campbell En İyi Yeni Yazar Ödülü
Compton Crook En İyi İlk Roman Ödülü

Kökler’in büyüsü, gerçekçi ahlaki boyutlarıyla o kadar canlı ki sanki oradaki büyüleri yapıvereceksiniz. Ama kitap bunu da sizin için yapıyor.” – Ursula K. Le Guin

- Reklam -

“Acayip, nefes kesici, üstelik son derece ve esrarengiz bir şekilde büyülü.” – Lev Grossman

“Hani bazen, gün ışığına yeni çıkmış bir Grimm masalına denk gelirsiniz ya, işte Kökler tam da böyle bir roman. Büyülü anlatımı hem son derece kendinden emin hem de bir o kadar içten. Şahsen, efsunlu demeyi tercih ederim.” – Gregory Maguire, Yumurta ve Kaşık’ın yazarı

“Naomi Novik’in Kökler’i tam anlamıyla büyülü bir kitap. Kalp kırıklığının ve intikamın amansız köklerine çağıran büyüleyici ve davetkâr bir hikâye.” – Robin Hobb

Naomi Novik 1973 yılında New York’ta doğan ilk kuşak Amerikalıdır. Baba Yaga, Tolkien ve Polonya halk hikâyeleriyle büyümüştür. Temeraire serisinin ilk kitabı ve kendisinin de ilk romanı Majestelerinin Ejderhası 2006 yılında basılmış, yirmi üç farklı dile çevrilmiştir. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin Oscar ödüllü yönetmeni Peter Jackson, Temeraire serisinin film haklarını almıştır.

448 sayfalık romanın çevirisi Bora Serkan Yavuz‘a, editörlüğüyse Selma Altıntaş Bursalıoğlu‘na ait. 6 Mayıs‘tan itibaren dağıtıma çıkacak kitabı internet üzerinden ön siparişle edinmeniz de mümkün.

Arka kapakta da belirtildiği gibi, eserin film hakları bir süre önce Peter Jackson tarafından satın alındı ve önümüzdeki senelerde vizyona girmesi bekleniyor.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Okunacak kitap çok, zamanımız az. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

icerigin pesinde 6 2 fast 2 furious

İçeriğin Peşinde #6: Ne Kadar Hızlı Seversin? | Daha Hızlı Daha Öfkeli

avengers endgame filipin

Avengers: Endgame Filipinler’de Özel Bir Kanalda Korsan Olarak Yayınlandı