in

Harold Bloom “Nasıl ve Neden Okumalıyız?” Sorusunu Yanıtlıyor

Amerikalı akademisyen ve eleştirmen Harold Bloom, “Nasıl ve Neden Okumalıyız?” sorusuna yanıt arıyor. Eser, Ketebe Yayınları’nın Exlibris Dizisi kapsamında dilimize kazandırılıyor.

Nasıl ve Neden Okumalıyız? – Harold Bloom
- Reklam -
- Reklam -

Harold Bloom, Nasıl ve Neden Okumalıyız? adlı eseri ile Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Ketebe Yayınları tarafından dilimize kazandırılıyor.

Ketebe Yayınları, Exlibris Dizisi ile edebiyatın kuramsal tarafını irdelemeye devam ediyor. Okuru düşünceye ve yazıya çağıran, yazma eyleminin kendisine ve dünya edebiyatının başyapıtları hakkındaki okumalara odaklanan dizi şimdi de Harold Bloom’u külliyatına katıyor.

Günter Grass, Helen Gardner, Octavio Paz ve Jorge Luis Borges gibi isimlerden sonra dizinin diğer yazarı Amerikalı akademisyen ve kuramcı Harold Bloom oldu. 1930 doğumlu Bloom, J’nin Kitabı, Batı Kanonu ve Shakespeare: İnsanın İcadı gibi çalışmalarıyla tanınıyor. Yazarı daha önce Türkçede Batı Kanonu ve Etkinlenme Endişesi & Bir Şiir Teorisi kitapları ile okuma fırsatı bulduk.

- Reklam -

Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi tarafından 1999 senesinde eleştiri alanındaki çalışmalarından dolayı Altın Madalya ödülüne layık görülen Blomm, orijinal adı How to Read and Why olan ve ilk defa 2001 yılında yayımlanan kitabında birikimlerini ve okuma deneyimlerini paylaşıyor.

Nasıl ve Neden Okumalıyız? kitabı; öyküler, şiirler, romanlar ve piyesler başlıkları altında dünya edebiyatının öne çıkan yazarlarını ve Bloom’a göre bu yazarların en iyi işlerini değerlendiriyor.

Harold Bloom kitap hakkında şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu seçki okunacak hususi bir liste olarak görülmemeli, neden okumamız gerektiğini gösteren örnek bir liste olarak değerlendirilmeli. Okuma meselesini başarıyla yürütmek için insan kendi başına okumalıdır. Tam tamına kendini öğrendikten sonra kendi yöntemi dışında daha iyi bir yöntem yoktur.”

- Reklam -

Nasıl ve Neden Okumalıyız? – Harold Bloom | Arka Kapak Tanıtımı

Nasıl ve Neden Okumalıyız? – Harold Bloom

“Yalnızlığın sağladığı büyük zevklerden biri de iyi okuyabilmektir. Bu da benim tecrübeme göre en sadra şifa zevklerden biridir. Okuma sizi öteki kılar. Bunu içinizde, arkadaşlarınızda veya arkadaşınız olabileceklerde bu şekilde yapabilir. Hayalden beslenen edebiyat öteki olmaktır ve böylece yalnızlığı da yükseltir. Sadece yeterince insan tanıyamayacağız diye değil, aynı zamanda dostlukların etkiye açık olması, azalmaya veya yok olmaya temayül etmesi, zaman, mekân ve kusurlu sempatilere yenilmesi ve ailevi veya tutkulu hayatın kederleriyle dolması ihtimalinden dolayı da okuruz.”

Harold Bloom, elli yılı aşkın okuma tecrübesi ışığında edebi metinleri okumanın işlevlerini ve faydalarını, kitapların nasıl okunması gerektiğini sade bir dille anlatıyor. Nasıl ve Neden Okumalıyız?, okuma eylemi üzerine rehber bir kitap.

Toplamda 408 sayfadan oluşan eseri dilimize Ahmet Ölmez kazandırıyor. Kitap Kasım 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

Harold Bloom eserleri ve Exlibris Dizisi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

netflix top 10

Netflix En Çok İzlenen Dizi ve Filmlerini Gösteren Yeni Sitesini Duyurdu

Hasan Dağı Volkanı harekete geçti deprem

Türkiye’nin En Büyük İkinci Volkanı Hasan Dağı Harekete Geçti