in

Mısırlı Kadın Hakları Savunucusu ve Yazar Nawal El Saadawi Yaşamını Yitirdi

Nawal El Saadawi hayatını kaybetti. Mısırlı yazar, kadın hakları savunucusu ve doktor Nevâl es-Sâdevî 89 yaşında aramızdan ayrıldı.

Nawal El Saadawi
- Reklam -
- Reklam -

Dünya edebiyatında dikkat çekici eserleriyle tanınan Mısırlı yazar Nawal El Saadawi (Nevâl es-Sâdevî), 89 yaşında Kahire’de hayatını kaybetti.

Türkçede 2019 yılında Ayrıntı Yayınları tarafından basılan Havva’nın Saklı Yüzü (çev. Ayşecan Ay), Metis Yayınları tarafından basılan yayımlanan Sıfır Noktasındaki Kadın (çev. Selma Demiröz), Belge Yayınları tarafından basılan Tanrı Nil Kıyısında Öldü (çev. Nesrin Oral) kitaplarıyla tanınan Nawal El Saadawi yaşamını yitirdi.

Kadın hakları savunucusu, doktor, aktivist ve yazar kimlikleri ile bilinen El Saadawi aramızdan ayrıldı. Mısır’ın en yaygın günlük gazetesi Al-Ahram, yazarın 21 Mart 2021 tarihinde başkent Kahire’de hayatını yitirdiğini duyurdu. Nawal El Saadawi aramızdan ayrıldığında 89 yaşındaydı. Bir süredir yerel medyada hasta olduğuna dair haberlerin çıktığı yazarın ölüm sebebi net olarak açıklanmadı.

- Reklam -

Nawal El Saadawi Arap Dünyasında Kadın Hakları Mücadelesinin Simge İsimlerinden Birisiydi

Kadın hakları konusunda karanlık günler yaşayan Arap coğrafyasında, kadın hakları mücadelesinin simge isimlerinden birisi olan yazar, Arap Kadınları Dayanışma Derneği’nin de kurucusu ve başkanıydı.

Nawal El Saadawi

Makaleleri ve açıkladığı fikirleri nedeniyle eski Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat tarafından hapse atılan, farklı kesimlerce pek çok defa tehditlere maruz kalan El Saadawi, 2011 yılında verdiği bir söyleşide şu sözleri ifade etmişti:

“Sınıflı bir toplumda veya erkek egemen ataerkil bir toplumda kadınlar özgürleştirilemez. Bu yüzden kurtulmalıyız, sınıf baskısına, cinsiyet baskısına ve dini baskıya karşı savaşmalıyız. Kadın olmadan devrimden söz edemeyiz.”

- Reklam -

1931 senesinde Kahire’nin bir köyünde dünyaya gelen El Saadawi, ilk romanı olan Diary of a Child Called Souad’ı 13 yaşındayken kaleme alarak yazarlık kariyerine erkenden başladı. Psikiyatri üzerine aldığı eğitimi ile 1955’te Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İki yıl sreyle tıp doktoru olarak çalışmalarda bulundu. 1972 senesinde politik baskı nedeniyle görevinden ayrıldı. Kurucusu olarak emek verdiği Health adlı dergisi kapatıldı.

1973 – 1978 seneleri arasında Fen Edebiyat Yüksek Enstitüsü’nde Arap kadınları üzerindeki tahakküme dair çalışmalar yaptı.

Eserleriyle uluslararası alanda tanınan yazar, dünya çapında pek çok üniversiteden fahri doktoralar almış, sayısız ödüle layık görülmüş, kitapları 40’tan fazla dile çevrilmiş bir isim.

Yazarın eserleri ve kendisi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü? fragmanı netflix türkiye

Yılmaz Erdoğan’ın Netflix Filmi “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü?”den Fragman

Mars Koloni Edebiyat

Mars’ta Koloni Kurmak Edebiyatı Nasıl Etkileyecek? | Soruşturma