in

Nâzım Hikmet Biyografisi “Anlamı Örgütleyen Ozan” Çıktı

Gerekli Kitaplar biyografi serisine devam ediyor. Nâzım Hikmet Ran adına kapsamlı bir anlatı olan “Nâzım Hikmet: Anlamı Örgütleyen Ozan” raflardaki yerini aldı.

Nazım Hikmet
- Reklam -
- Reklam -

Gerekli Kitaplar Yayınevi, dikkat çeken biyografi kitaplarıyla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Yayınevinin yeni kitabı, edebiyatımızın usta şairlerinden birisinin hayatına odaklanıyor: “Nâzım Hikmet: Anlamı Örgütleyen Ozan” raflardaki yerini aldı bile.

Edebiyatımızın hem ulusal hem de uluslararası mecralarda en çok bilinen şairlerinin başında gelen 1902 doğumlu Nâzım Hikmet Ran, çalkalantılı hayatıyla da dikkat çeken bir isim.

Büyük sanatçının çocukluk yıllarını, ilk gençliğini, edebiyat serüvenini ve Sovyetler’deki günlerini mercek altına alan eser; yazar Onur Akyıl tarafından kaleme alındı.

- Reklam -

“Nâzım Hikmet: Anlamı Örgütleyen Ozan” Arka Kapağı

“Ben bir insannazim hikmet anlami orgutleyen ozan onur akyil
Bir Türk şairi Nâzım Hikmet
Ben tepeden tırnağa insan
Tepeden tırnağa kavga, hasret ve ümitten ibaret…”

Nâzım bu dünyadan geçmemiştir, bu dünyada kalmıştır. Tıpkı “büyük”lüğün öznenin yerini alışı, onun adına anılışı gibi, Nâzım da birçok şeyin yerini alan, onlar yerine anılan başka bir şey olarak başarmıştır bunu.

“Hayatı bir direniş biçimi olarak” yaşayan Nâzım Hikmet’in çocukluğuna, ilk gençliğine, Resimli Ay dergisiyle başlayan serüvenine ve dostu Vâlâ’yla “iyi bir komünist olmak için” gittiği Sovyetler’deki hayatına doğru yolculuğa çıkacaksınız.

Nâzım’ın nasıl Nâzım olduğunun hikâyesi…

- Reklam -

Nazım Hikmet

Yazar Onur Akyıl’ın Eserin Sunuşu İçin Yazdığı Bölümden

(…) Biyografi çalışmalarında genel olarak ele alınan, üzerine çalışılan ismin hayatından, yaşamının önemli noktalarından ya da ayrıntılarından bahsedilirken yaşamayan bir şey çıkar ortaya; yaşanmamış gibi duran bir hayat. Kuru bilgiler, seçilmekte ve istiflenmekte zorlanılmış ayrıntılar, durup dururken üzerine gidilen ve neredeyse ele alınan ismin hayatıyla yakından uzaktan ilgisi olmayan başka başka meseleler… Kısacası, gerçekten de biyografi en zor çalışma türlerinden biridir hele ki söz konusu Nâzım gibi bir isim olduğunda.

Nâzım açık bir yara gibidir bu anlamda… Yaranın üzerine sineklerin üşüşmesi, yaranın mikrop kapması ve dahası, tedirgin edici bir hal alır. Bir komünistten bahsetmek ya da bir şairden bahsetmek başlı başına sıkıntılı bir süreçken komünist bir şair üzerine yazmak, onun hayatında
dolaşmak ve her şeyden çok bir geleceğe taşıma çabası olarak bu işe kalkışmak tıpkı ele alınan ismi gibi çalışmayı yapanı da açık bir yara haline getirir.

Bu anlamda bu çalışmanın elbette “eksikleri olmakla birlikte”, bir sürekliliği sağlamak adına atılan bir adım olduğunun altını daha işin başında çizmek gerekir. Ve elbette her şeye rağmen böyle bir çalışmada tarafsızlık mümkün değildir.
Baran Güzel’in yayın yönetmenliğini üstlendiği Gerekli Kitaplar tarafından basılan eser, Utku Yıldırım tarafından yayına hazırlandı. Kitabın kapak illüstrasyonu ise Berkay Dağlar’a ait.

Komün, King, Dün Gece Çok Gençtim, İmparator ve Kösebek, Proleterler İçin Patafizik Dersleri gibi eserlerle karşımıza çıkan Onur Akyıl’ın kaleme aldığı kitap 112 sayfa.

Ursula K. Le Guin, J.D. Salinger, Stefan Zweig, Yaşar Kemal gibi yazarların hayatlarına odaklanan eserlerle karşımıza çıkan Gerekli Kitaplar, yayın macerasına devam ediyor.

Yazar ve kitap hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Nâzım Hikmet’in İlk Defa Yayınlanan Görüntüleri

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Game of Thrones

Game of Thrones Dizisine Alternatif Final Bekleyenleri Heyecanlandıran Gelişme

steve rogers captain america avengers

Avengers: Endgame Finalinde Captain America’nın Sonu Yıllar Önceden Belirlenmiş