in

Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız: Katherine Rundell, Hayal Gücü Fitilini Nasıl Ateşlediğini Anlatıyor

Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız sorusuna ödüllü yazar Katherine Rundell çocuk edebiyatının cüretkâr tavrını öne çıkartarak cevap veriyor.

Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız - Katherine Rundell
- Reklam -
- Reklam -

Ödüllü İngiliz yazar ve akademisyen Katherine Rundell, Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız adlı eseri ile Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Orijinal adı “Why You Should Read Children’s Books, Even Though You Are So Old and Wise” olan eser kendi dilinde ilk olarak 2019 yılında Bloomsbury Publishing etiketi ile yayımlanmıştı.

Katherine Rundell ismini Türkçede daha önce Kaşif, Feo ve Kurt ve Gökyüzü Çocukları ile tanımıştık. Bu üç eser de Domingo Yayınevi tarafından ciltli olarak okurla buluşturulmuştu.

- Reklam -

Yazarın yeni eserlerinden Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız: Ne Kadar Büyük ve Bilge Olursak Olalım da ciltli bir edisyonla aynı yayıneviyle raflara çıkıyor.

Deneme türündeki eser çocuk edebiyatı olarak anılan türün, yetişkinler için de ne kadar “ateşleyici” olabileceğini gözler önüne seriyor.

Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız – Katherine Rundell | Arka Kapak Tanıtımı

“Çoğu yetişkin, okuma sürecinin tek yönlü işlemesi gerektiğini düşünür zira bunun aksi gerileme, olgunlukta geriye gitme olarak görülür. Önce Peter ve Jane denen çift başlı canavarı, ardından Narnia’yı aşıp Patrick Ness ile devam edersiniz… Derken yetişkin edebiyatına geçerek zafer kazanır, sonra da hep orada kalır, bir daha asla geriye dönüp bakmazsınız çünkü geriye bakmak mevki kaybetmek demektir.

- Reklam -

Ama insan yüreği tren gibi düz bir hatta ilerlemez. Okuma serüveni böyle bir şey değil, en azından benimkisi böyle değildi. Çocuk edebiyatını ıskartaya çıkarırsak, yetişkin gözüyle okuduğumuzda farklı bir simya yakalayacağımız zenginliklerle dolu bir mücevher kutusunu ıskartaya çıkarmış oluruz.”

Son dönemin en önemli yazarlarından Katherine Rundell, çocuk kitaplarının hayal gücünün fitilini nasıl ateşlediğini, dahası nasıl yeniden ateşleyebileceğini; çocuk edebiyatının cüretkâr ve oyunbaz tavrıyla, nasıl olup da içimizdeki eski açlıkları uyandırıp dünyaya dair yeni bakış açıları oluşturmamızı sağlayabileceğini gösteriyor. Yetişkin okur için keyifli ve ikna edici bir deneme.
Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız - Katherine Rundell

105 sayfalık kitabın çevirmenliğini Şiirsel Taş üstleniyor. Esere Betül Güzhan katkıda bulunuyor. Kapak tasarımı için ise orijinal çalışma aynen korunmuş. Tasarım Greg Heinimann’a ait. Domingo Yayınevi’nden çıkan kitap raflardaki yerini almaya başladı.

Peki sizin çocuk edebiyatı hakkında düşünceleriniz neler? Katherine Rundell ile daha önce tanışmış mıydınız? Yazara ve yeni kitabına dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Amerikan Edebiyatının En Önemli 25 Klasik Eseri

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mesafenin Şiddeti - Yalçın Tosun

Mesafenin Şiddeti: Yalçın Tosun 5 Yıllık Aradan Sonra Yeni Öyküleri ile Geliyor

Bebekler Nereden Gelir Muzır ilan Edildi Anna Milbourne

Bebekler Nereden Gelir Kitabı Muzır Bulundu: TÜBİTAK’ın Çocuk Kitabı Artık +18 Damgalı