in

Neil Gaiman, “Bir Noel Şarkısı”nın 175. Yılını Özel Bir Okuma Performansıyla Kutladı

Neil Gaiman, “Bir Noel Şarkısı” eserini New York Ulusal Kütüphanesi’nde okuyarak geleneği devam ettirdi. Ünlü yazar sahne performansıyla Charles Dickens’ı aratmadı.

neil gaiman bir noel şarkısı okuma charles dickens
- Reklam -
- Reklam -

Neil Gaiman, Charles Dickens’ın kült eseri A Christmas Carol (Bir Noel Şarkısı) kitabının 175. yılında özel bir etkinliğe dahil oldu. İngiliz yazar, New York Ulusal Kütüphanesi’nde ünlü Noel hikâyesinden bir bölümü okudu. Gaiman ayrıca makyaj, sakal ve kıyafetiyle Dickens’a benzemeyi başararak işin içine bir de görsel şov kattı.

Charles Dickens, 1850’li yıllarda topluluk önünde kitap okuma geleneğini ilk başlatan yazarlardan birisiydi. Dickens’ın okurlara kendi sesiyle kitaplarını okuması bir yazarın hayatının önemli bir parçasıydı. Dickens, hayatının son dönemleri olan 1870’lere dek her Noel döneminde kitaplarını okumayı sürdürdü. İngiltere, İrlanda, İskoçya hatta Amerika’da bile okurların karşısına çıkarak eserlerini onlarla paylaştı.

Dahası Amerika’da son sahnesini bir tiyatro salonunda gerçekleştirmiş ve aktarılanlara göre sadece kitabı okumakla kalmayıp karakterleri bizzat canlandırmıştı. Kendi adına “sufle örneği” adını verdiği ve sahnede canlandıracağı kitap için örnek olarak bulundurduğu bir kitabı bile vardı. Dönemin eleştirmenlerinin aktardığı kadarıyla Dickens eserlerini doğrudan okumuyor ezberinden okurlara aktarıyordu.

- Reklam -

Neil Gaiman, “Bir Noel Şarkısı” Kitabından Bir Parçayı Özel Bir Performans Eşliğinde Seslendirdi

New York Ulusal Kütüphanesi çeşitli Noel temalı kutlamaları, tiyatro ve performans sanatları için oldukça tercih edilen bir yer. Ayrıca Dickens’ın 1.200 adetten fazla eseri de bu kütüphanede bulunuyor. Bunlar arasında Dickens’ın Amerika’da sahne aldığı zaman kullandığı sufle örneği kitabı da yer alıyor. Bir Noel Şarkısı kitabının 175. yıldönümünü kutlamak ve Dickens’a saygı duruşunda bulunmak amacıyla bu orijinal eser Neil Gaiman’ın sesiyle hayata döndürüldü.

neil gaiman bir noel şarkısı okuma charles dickens

Neil Gaiman ayrıca Jeni Ahlfeld tarafından tasarlanan sakalı ve özel kıyafetleriyle birlikte Dickens’ın sahne performansını aynı ruh ile yansıtmayı başarmış gibi görünüyor. Böylece Dickens’ın sadece yazdıkları değil aynı zamanda insanlara aktarmayı düşündüğü duygular da yeniden canlandırılmış oldu.

Programı organize eden yazar Molly Oldfield, Charles Dickens’ın zamanında nasıl ilgiyle karşılandığını paylaştı:

- Reklam -

“Dickens (kendi kitabı olan) bu çok nadir Noel hediyesini 1867 yılında bu kütüphaneye verdi. İlk gösterisini Brooklyn’de yaptığında insanlar yağan karın altında bilet almak için sıraya girmişlerdi. Hatta bazısı o sırada dışarıda uyumak zorunda kalmıştı. Kapıların açılacağı zaman kuyruk kilometrelerce uzunluktaydı.”

Bir Noel Şarkısı kitabından bir bölümü Neil Gaiman’ın sesiyle ücretsiz bir şekilde dinlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Öte yandan Dickens için etkinliklerin ardı arkası kesilmiyor. Yazarın The Cricket on the Hearth kitabına ait çizimler de ilk defa gün yüzüne çıkartılarak sergileniyor.

Sizin Neil Gaiman’ın sahne performansı hakkında düşünceleriniz neler? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresi üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: New York Public Library

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Charles Dickens yapıtlarını çok severek okuduğum yazarların başlarında yer alıyor, bu yüzden onun anısına saygı için yapılan bu etkinlikleri çok beğendim :open_mouth: Neil Gaiman’da çok sevdiğim bir yazar, kıyafetine - görünümüne - kitabı okuyuş şekline hayran kaldım kendimce :slight_smile:
    Bu haberde anlatılan romanının animasyon uyarlaması olan “Yeni Yıl Şarkısı (2009)” filmini çok seviyorum ve bu yine bu romanın nasıl yazıldığına dair yapılan “The Man Who Invented Christmas (2017)” filmi de fena değildi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Northman Fragmanı

The Northman Fragmanı: Robert Eggers’ın Yıldızlarla Dolu Viking Filmine İlk Bakış

Euphoria 2 sezon fragmanı hbo

Euphoria 2. Sezon Fragmanı: HBO’nun Emmy Ödüllü Dizisi Geri Dönüyor