in

Frank Furedi’nin “Nereye Gitti Bu Entelektüeller?” Kitabı Yeniden Türkçede

Macar asıllı Kanadalı akademisyen Frank Furedi’nin “Nereye Gitti Bu Entelektüeller?” kitabı yeniden Türkçe raflarında. Eser, Ketebe Yayınları etiketiyle basılıyor.

Nereye Gitti Bu Entelektüeller? - Frank Furedi
- Reklam -
- Reklam -

Frank Furedi imzalı Nereye Gitti Bu Entelektüeller? bir kez daha Türkçede. Ketebe Yayınları’nın okurlarla buluşturduğu çalışmayı A. Erkan Koca tercüme ediyor.

1947 yılında Macaristan’da doğan Frank Furedi, 1956 ayaklanmasının ardından Kanada’ya göç etti Lisans eğitimini burada alan Furedi, Uluslararası İlişkiler okudu. Yüksek lisansında Afrika siyaseti çalışan akademisyen, doktora derecesini Kenya’daki Mau Mau Ayaklanması üzerine yazdığı tezle aldı. 2005 yılında yapılan bir araştırmada, Birleşik Krallık basınında en çok atıfta bulunan sosyolog olarak kayıtlara geçti.

Frank Furedi özellikle toplumsal panikler, ırk ve nüfus gibi güncel sorunlar ile kimlik ve aidiyet sosyolojisi gibi konular üzerinde çalışmalar yürütüyor. Kent Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olarak görev alan Furedi; Korku Kültürü, Emperyalizmin Yeni İdeolojisi ve Paranoyak Anne-Babalık gibi çalışmalara da imza attı.

- Reklam -

Orijinal adı Where Have All The Intellectuals Gone? Confronting 21st Century Philistinism olan Nereye Gitti Bu Entelektüeller? eseri, kendi dilinde ilk defa 2004 yılında yayımlandı. Çalışma Türkçede daha önce Birleşik Dağıtım Kitabevi ve Avangard Yayınları tarafından da basılmıştı.

Eserin içinde yer alan başlıklar şu şekilde sıralanıyor: Aklın Değer Kaybı, Önemsiz Görülen Arayışlar, İçeriğin Yok Olması, Toplum Mühendisliği, Pohpohlama Kültürü ve İnsanlara Çocuk Muamelesi Yapmak.

Nereye Gitti Bu Entelektüeller? – Frank Furedi | Arka Kapak Tanıtımı

Nereye Gitti Bu Entelektüeller? - Frank Furedi

- Reklam -

Entelektüellerin “düşüncelerle değil, düşünceler için” yaşadıkları dünyada bugün, eğitim içeriği boşaltılan üniversiteler ve kültür kurumları bayağılaşmayı normal hâle getirdiler. Sosyolog Frank Furedi; sıradan seslerin kutsanmasına, yüksek eğitim ve siyasi hakları yaygınlaştırma çabasına kendi bakış açısından eleştiriler getiriyor. Ekonomiye hizmet eden bu uygulamaların halkı çocuklaştırdığını düşünen Furedi, tasvir edilen sıradanlaşmanın dışlanmak yerine kutsandığını ifade ediyor. Nereye Gitti Bu Entelektüeller? entelektüelin toplumla, siyasetle, ekonomiyle ve düşüncenin kendisiyle kurduğu ilişkiye dair yeni bakış açıları teklif ederken halkın daha nitelikli bir kültürel ortamı hak ettiği savından hareketle, günümüzde etkili olan tekdüzeliğin tehlikeleri ve entelektüelliğin asli ilkelerini titizlikle inceliyor.

Düşüncelerin peşinden gitmek her zaman için entelektüellerin kutsalı sorgulamalarını ve konuşulamayanları konuşmalarını gerektirmiştir. Uygar bir entelektüel kurum, mensuplarına, kişiselleştirmeden eleştiri yapmayı ve kendisini rahatsız eden düşünceleri bir saldırı olarak algılamamayı ayrıca saldırıya maruz kaldığında da bununla nasıl baş edeceğini öğretir.

Toplamda 208 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini A. Erkan Koca üstleniyor. Kitabın yayıma hazırlığını Beyza Yıldız, düzeltisini Selman Çelik üstleniyor. Kapak tasarımı Harun Tan imzasını taşıyan eser, Murat k. Murat’ın hazırladığı Kültür Dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Frank Furedi’nin Nereye Gitti Bu Entelektüeller? kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Disney Hulu Satma Fikri

Disney CEO’su Hulu’yu Satma Fikrine Açık Olduklarını Söyledi

Vikings: Valhalla 3. Sezon Onayı Aldı

Netflix Dizisi “Vikings: Valhalla” 3. Sezon Onayını Aldı