in ,

Netflix Kurucusundan İş Hayatı Tavsiyesi: “Kitap Okumayın!”

Netflix kurucu ortağı ve eski CEO’su Marc Randolph, iş hayatı için beceri kazanmaya dair konuşurken “kitap okumamayı” tavsiye etti.

Marc Randolph netflix
- Reklam -
- Reklam -

Reed Hastings ile birlikte Netflix platformunu kuran Marc Randolph, yeni iş becerileri geliştirmek isteyenler için dikkat çeken tavsiyelerde bulundu: Dersleri ve kitapları atlayın.

Marc Randolph iş hayatında uygulanabilecek tavsiyelerde bulunurken “kitap okumayın” ve “çevrimiçi kurslara katılmayın” gibi açıklamaları ile dikkatleri çekmeyi başardı. Randolph, bunların yerine yapılabilecekleri, “Eğer gerçekten bu tür bir iş kurmak ya da benzeri şeylerle ilgilenmek istiyorsanız, kendinizin bunları aktif olarak kullanabileceği yolları bulun,” şeklinde tanımladı.

“Örneğin arkadaşınızdan ya da aile üyenizden bir iyilik istemeniz gerektiğinde, bunu onların yapmasını sağlayacak faktörler oluşturun. Bu bir işi zirveye çıkarmak için bilinmesi gereken en önemli özelliklerden birisi.”

- Reklam -

“Önceden bunu düşünmek zorundasın. Satış pazarlama noktalarım nelerdir? Daha önce bu konu hakkında ne gördüler? Nasıl tepki verecekler?” diyerek konunun öneminin altını çizdi.

Bir Firmanın Yükselişi: Netflix

Netflix

Marc Randolph ve Reed Hastings 1997 yılında bu iş için atılımda bulunduklarında video kiralama ya da film endüstrisi gibi şeyler hakkında herhangi bir bilgi sahibi değillerdi. İkisi de bunu çok istediklerini ve gerçekleşmesi için kendi fırsatlarını kendilerinin oluşturduğundan bahsediyorlar. Bu süreçte olabildiğince azimli ve istikrarlı bir çalışma sürecini takip etmişler.

“Aslında ben çok özel bir iş yapmıyorum. Benim yapabildiğim işi herkesin yapabileceğini bilmesini istiyorum,” diyerek insanların kendi fırsatlarını oluşturmaları için sesleniyor.

Randolph bu doğrultuda kendi kaleme aldığı That Will Never Work kitabında dahi hevesli girişimcilerin aradıklarını bulamayacaklarını söylüyor.

“Bu bir nevi, en iyi basketbol liginde oynamak isteyen birine kitap oku demek gibi bir şey. Hayır, durum kesinlikle bundan ibaret değil. Oraya çıkın ve atışınızı yapın. Kendi arka bahçenizde bile olabilir. Bu şekilde bu tür işlerde daha başarılı olabilirsiniz.”

- Reklam -

Mükemmel Plan ve Azim Nedir?

Netflix

Marc bu bilgilerin altını tekrar çizerek, girişimcilerin çoğunun birden fazla noktayı tek bir konu üzerinde birleştirip, mükemmeliyetçi davranışlarda bulunmalarını hatalı buluyor.

“Fikrinizin iyi ya da kötü olmasının hiçbir önemi yok. Mesele sadece başlamakla ilgili. Başladıktan sonra neyin kötü ya da iyi olduğuna zaten karar verirsiniz. Yaptığınız iş sizi bilgilendirecektir.”

1999 yılında Netflix’in CEO’su olarak devam etme kararı alan Marc Randolph, 2003 yılına kadar platformun baş yapımcılığından da sorumlu oldu. Aynı zamanda 2004 yılına kadar da şirketin yönetim kurulunda görev yaptı.

Netflix’in piyasa değeri şu anda yaklaşık olarak 217 milyar dolar. Randolph’un verdiği bilgilere bakılacak olursa, tek yapılması gereken şey tutku ile gerçekleştirilmek istenilen şeye tutunmak. Gerisi size yolu gösterecektir.

Siz Marc Randolph’un iş geliştirme tavsiyeleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Günümüzde bu teknikler hâlâ etkili olabilir mi? Fikirlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* The Guardian Açıkladı: Türkiye’de Geçen En İyi 10 Kitap

Kaynak: Cnbc

Oğuzhan Karacaoğlan

Edebiyatın her türü ile haşır neşir, konsept sanat ve karakter tasarımı delisi. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimine devam eden arada bir kendi diyarlarında kaybolan en tazesinden bir yazar adayı.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mbes Mbes dedi ki:

    Kitabı iş hayatında kariyer aracı olarak görmek, tartışılır

  2. Avatar for ali1234512 ali1234512 dedi ki:

    normal iyi bari tuvalete gitmeyin uyumayın da diyebilirdi.

  3. Avatar for Edward Edward dedi ki:

    Kitap okumayın ve online eğitimler almayın demiş ama bence bağlamından koparılmış sözleri. Misal yazılım öğrenmek için eğitim almak zorundasın eğitim almadan nasıl yazılım üzerine girişim yapabilirsin ki?

    Sanırım sözlerinin odak noktası “pazarlama” alanı. Teknik konularla karıştırmamak gerekiyor.

    Pazarlama ve reklamcılık alanında başarılı olanların çoğu bu alanda eğitim almayan kişiler onun için sözlerinde haklılık payı olduğunu söyleyebilirim. Mühendislik bitirip reklamcılık alanında çalışıp başarılı olan birden fazla tanıdığım var.

  4. Avatar for galeme galeme dedi ki:

    Doğru demiş. Kitap okuyarak hayat tecrübesi kazanılmaz.

  5. Avatar for Vector Vector dedi ki:

    Sadece hikaye ve roman yani kurgu alanında okunan kitabın insana az çok ne kattığı bellidir. Kurgu okumak bizleri birer “akıl küpü” haline getirmiyor ne yazık ki. Kendimizi daha iyi ifade etmemizi sağlıyor ve hayal gücümüze katkıda bulunuyor, olası hayatlara bakış açılarımızı oluşturuyor gibi gibi. Kendinizi geliştirmek için bundan fazlası gerekiyor elbette.

    Bu noktada kurgu dışı kitaplara parmak basalım: Kendinize yeni bilgiler kattınız, ufkunuzu genişlettiniz diyelim. Örneğin alanınızla ilgili bir kitap bitirdiniz. Her şey hoş. Fakat asıl mesele şu: Bu bilgiyi hayata geçirebiliyor musunuz yahut geçirme şansınız var mı? Bilgiyi kullanma çağında olduğumuzdan ötürü bunu sormamız gerekiyor. Marc Randolph da az çok bunu diyor gibi. Yöntemler ve tecrübeler okumak bir yerden sonra yersiz kalır, önemli olan sizin ne yaptığınızdır.

    Teorik bilgi birikiminin bol olduğu alanları dışarıda bırakmak gerek , @Edward’ın dediği gibi.

    Yeniyetme bir hukuk öğrencisi olarak kendi alanımdan örnek vermek istiyorum (burnu büyük bir eda ile bu cümle söylenmemiştir). Siz istediğiniz kadar aile hukuku üzerine teorik bilgi bilin, yahut herhangi bir alan olabilir, o alanın uygulaması farklıdır. Hiçbir hukuk fakültesi size bir icra dairesinin nasıl işlediğini öğretmeyecektir, dilekçe nasıl yazılır, dosya takibi nasıl yapılır öğretmeyecektir. Burada da işin içine tecrübe ve gözlem giriyor. Bilemiyorum, konuyla alakasız örnek vermiş de olabilirim ancak ben bunu anladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

Avatar: The Last Airbender Toph Beifong’s Metalbending Academy

Avatar: Last Airbender Karakteri Toph Kendi Çizgi Romanına Kavuşuyor

Constantine 2 Keanu Reeves

Constantine 2 Hz. İsa’yı İçerebilirdi: Olası Devam Filmi Ne Durumda?