in

Nnedi Okorafor’un Ünlü Romanı “Kim Korkar Ölümden” Sonunda Türkçe

Nnedi Okorafor’un Nebula ve World Fantasy ödüllerine layık görülen meşhur romanı “Kim Korkar Ölümden” (Who Fears Death) Misis Kitap aracılığıyla dilimize kazandırıldı.

Kim Korkar Ölümden - Nnedi Okorafor
- Reklam -
- Reklam -

Nijerya asıllı Amerikan yazar Nnedi Okorafor‘un 2010 yılında kaleme aldığı ve kendisine hem Nebula hem de World Fantasy Award ödülü kazandıran fantastik-bilimkurgu romanı “Kim Korkar Ölümden” (Who Fears Death) Misis Kitap tarafından dilimize kazandırıldı.

Kıyamet sonrası Afrika’da geçen romanda bir tecavüzün meyvesi olan Onyesonwu adlı genç bir kızın başından geçenlere konuk oluyoruz. Kızımızın adı kadim bir dilde “Kim korkar ölümden?” manasına geliyor. Ayrıca kendisi çok özel yeteneklere de sahip biri.

Okorafor’a dünya çapında bir ün kazandıran roman aynı zamanda World Fantasy Awards’ın 40 yıllık geleneğini de bozmuş ve ırkçılık tartışmalarının ardından ödül olarak verilen Lovecraft büstünün değiştirilmesine sebep olmuştu.

- Reklam -

Kim Korkar Ölümden – Nnedi Okorafor | Arka Kapak Tanıtımı

kim korkar olumden1Kıyamet sonrası Afrika’sında, köyünün yıkımı ve düşman ordu komutanının korkunç tecavüzü sonrasında hayatta kalan bir kadın, ölmeyi umarak çölde amaçsızca dolaşır. Ölümü yerine, saçları ve teni kum renginde bir kız çocuğu doğurur. Bebeğin farklı ve özel olduğuna kanaat getiren kadın, kızının adını kadim bir dilde “Kim Korkar Ölümden” anlamına gelen “Onyesonwu” koyar.

Onyesonwu bir Ewudur, yani tecavüzün meyvesi… Şiddet dolu bir yaşamı olması beklenen, toplum tarafından dışlanan, melez bir çocuk… Fakat Onye büyüdükçe, dikkate değer ve emsalsiz bir büyünün emarelerini açıkça gösterir. Ruhlar alemine yaptığı bir ziyarette ise dehşet verici bir gerçekle karşılaşır: Güçlü bir adam, onu öldürmeye çalışmaktadır.

- Reklam -

Muhtemel katilinden kurtulmaya ve varoluş nedenini öğrenmeye can atan Onye; doğayla, geleneklerle, tarihle, gerçek aşkla, kültürünün ruhsal gizemleriyle kucaklaştığı bir yolculuğa çıkar. En sonunda, ona neden bu ismin verildiğini öğrenir: “Kim Korkar Ölümden?”

Okorafor daha sonra 2015’te bu kitapta yaşananların öncesini anlatan “The Book of Phoenix” (Anka Kitabı) adında kısa bir roman daha yayınladı. Hatırlayacağınız gibi Misis Kitap‘la yaptığımız özel bir görüşme sayesinde yayınevinin bu ünlü yazarın eserlerini Türkçeye çevireceği müjdesini sizinle daha önce de paylaşmıştık. O nedenle hem The Book of Phoenix‘i hem de yazarın diğer eserlerini önümüzdeki aylarda dilimizde görmeyi umuyoruz.

Özgür Çelebi tarafından dilimize çevrilen 432 sayfalık roman 1 Şubat‘tan itibaren raflardaki yerini alacak. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

stan lee

Rıhtımdan Kalkan Gemi ve Stan Lee

hayao miyazaki ust

Hayao Miyazaki İki Yeni Studio Ghibli Filmi Üstünde Çalışıyor