in ,

Çalınan El Yazması ‘Nostradamus Kehanetleri’ Yıllar Sonra Evine Geri Döndü

Nostradamus olarak bilinen Fransız astrolog Michel de Nostredame’in Roma’daki bir kütüphaneden çalınan el yazması kitabı 15 yıl sonra evine döndü.

Nostradamus Kehanetleri kitap
- Reklam -
- Reklam -

Nostradamus adıyla tanınan Fransız astrolog Michel de Nostredame’in el yazması 15 yıl önce Roma’daki bir kütüphanede çalınmıştı. Almanya’da bir müzayedede ortaya çıkan eser seneler sonra iade edildi.

1503 – 1566 yılları arasında yaşayan Fransız hekim, eczacı, kâhin ve astrolog Nostradamus, özellikle “dünyanın sonu” ile ilgili kehanetleri ile tanınıyordu. Kehanetlerinde gök cisimlerini esas alan Nostradamus, çalışmalarını on ciltlik kitaplarda topladı.

Bir dönem sarayda hekim olarak da görev alan Nostradamus, kehanetlerinde sembollerden, mitolojik referanslardan, anagramlardan, harf oyunlarından ve farklı dillerden yararlanmasıyla bilinirdi.

- Reklam -

Profetie di Michele Nostradamo adını taşıyan el yazması 15 yıldır kayıptı. Kitap, Roma’daki Barnabiti Tarih Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’nden çalınmıştı. 16. yüzyıldan kalma el yazması, Almanya’da bir müzayede evi tarafından satışa çıkarıldığı sırada tekrar keşfedildi.

Nostradamus Kehanetleri El Yazması Uzun Bir Yolculuğun Ardından Yuvasına Döndü

500 sayfadan oluşan el yazması, Paris’teki ve Almanya’nın Karlsruhe kentindeki bit pazarlarından geçtikten sonra Pforzheim’da bulunan bir müzayede evine ulaştı. Sanat eserleri alıp satan Baden-Württemberg, eseri 12 bin avrodan satışa çıkarmıştı.

Geçen yılın nisan ayında İtalya’nın kültürel mirası koruma ekibinde yer alan müfettişler, açık artırma evinin internet sitesinde ilgili kitaba rastladılar. Eserin sayfalarından birinde 1991 tarihli damga sayesinde, el yazmasının Roma’daki SS. Blasi Cairoli del Urbe Kütüphanesi’nden geldiğini tespit ettiler. Bu kütüphane daha sonra Barnabiti’deki kütüphaneye dahil edilmişti.

Nostradamus Kehanetleri el yazması

- Reklam -

Başlatılan soruşturmanın ardından eserin dünya olaylarını şifreli bir şekilde tahmin etmesiyle ünlü Nostradamus’un Roma’dan kaçırılan orijinal bir eseri olduğu belirlendi.

El yazması geçen çarşamba günü Barnabiti Tarih Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’ne iade edildi.

İtalyan kültürel mirası koruma ekibi 1969 senesinde kuruldu. Ekip, 53 yılda 3 milyondan fazla çalıntı eserin ülkeye geri dönmesinde rol oynadı. Son olarak Aralık 2021’de İtalya’dan kaçırılan antik bir Roma heykeli ve 200 antik yapıt ABD’den geri alındı.

Nostradamus’un kehanetleri hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? İtalya’dakine benzer bir kültürel miras koruma ekibini Türkiye’de de görmek ister miydiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Silah Adası - Amitav Ghosh

Hintli Yazar Amitav Ghosh’un Eko-Eleştiri Türündeki “Silah Adası” Romanı Çıktı

Crimes of the Future fragmanı David Cronenberg filmi

David Cronenberg’ün Yeni Korku Filmi “Crimes of the Future”dan Fragman Yayınlandı