in

Nurdan Gürbilek Yeni Çalışması “İkinci Hayat” ile Geliyor

Türkiye’de edebiyat eleştirisi denince akla ilk gelen isimlerden birisi olan Nurdan Gürbilek, yeni kitabı “İkinci Hayat” ile okurla buluşuyor.

Nurdan Gürbilek - İkinci Hayat
- Reklam -
- Reklam -

Edebiyatımızın eleştiri adına en önde gelen isimlerinden Nurdan Gürbilek, 5 yıllık aradan sonra yeni eseri “İkinci Hayat: Kaçmak, Kovulmak, Dönmek Üzerine Denemeler” ile okurun karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Gürbilek’in yeni çalışması, önceki birçok kitabında olduğu gibi yine Metis Yayınları etiketi taşıyor.

1956 yılında dünyaya gelen eleştirmen, editör ve yazar Nurdan Gürbilek; Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı.

Akıntıya Karşı, Zemin, Defter ve Virgül gibi dergilerde yazdı. İlk eseri Vitrinde Yaşamak (1992) ile 80’li yılların Türkiye’sindeki kültürel değişimi inceledi. Eserlerinde yer verdiği konular arasında Türkiye’nin yakın tarihinde öne çıkmış kültürel imgeleri, Türkçe edebiyata yön veren endişeleri, edebiyatın mağdurluk, incinmişlik ve dışlanmışlık hissiyle ilişkisini, ve yazarın özgünlük kaygısı gibi başlıklar yer aldı.

- Reklam -

2010 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü, 2011’de Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Yer Değiştiren Gölge, Ev Ödevi, Kötü Çocuk Türk, Kör Ayna, Kayıp Şark, Mağdurun Dili, Benden Önce Bir Başkası ve Sessizin Payı adlı çalışmaları yayımlandı.

İkinci Hayat – Nurdan Gürbilek | Arka Kapak

Nurdan Gürbilek - İkinci Hayat

“Her yazarın içinde az ya da çok bir yer yaratma, bütün yerleri geride bırakıp yazıya yerleşme isteği vardır. Bir yazınsal vatan: Bu taşlı toprağı ben yarattım, bu geniş bozkırı, bu yeşil tepeleri, bu zirveleri karla kaplı dağı ben yarattım. Dağda yanan ateş, ateşin başında toplanmış insanlar, insanların dinlediği hikâyeler benim eserim. Ama sadece bir yazı olanağından değil, bir yaşam olanağından da söz eden bir yazarın yazınsal yurda rahatça yerleşmesini beklemek safdillik olurdu.”

- Reklam -

İkinci Hayat’ta “yer duygusu” üzerine düşünüyor Nurdan Gürbilek. Bir yandan “yer”e, “yurt”a, “ev”e edebiyatın, bazen sinemanın açtığı kapılardan giriyor; kökenlere ve başlangıçlara, kaçanlara ve dönenlere, eve ve sırlarına yakından bakıyor. Diğer yandan anlatı, üslup ve dili bu ana eksen etrafında değerlendiriyor; “dilsel vatan” ve sınırları üzerine düşünüyor.

Bazı sorular eşliğinde: Kapısını başkalarına sımsıkı kapatmış bir kompartmana, bir özel sığınağa, bir kişisel hücreye mi dönüşecek ev, yoksa o koruyucu hücreyi geniş bir ortaklık zemininde yeniden tanımlayabilecek miyiz? Etrafına kalın duvarlar çekmiş bir “coğrafya kaderdir”e mi sürükleniyoruz, yoksa daha geniş bir yurt tanımına ulaşabilecek miyiz?

Bugün evin hayatımızın merkezine oturduğu bir dünyada bizi evin gerçek ve mecazi, olumlu ve olumsuz anlamları üzerine düşünmeye çağıran deneme ve fragmanlardan oluşuyor İkinci Hayat.
Müge Gürsoy Sökmen’in yayıma hazırladığı kitap 24 Nisan 2020 itibarı ile raflardaki yerini alacak. 208 sayfalık deneme türündeki kitabın kapak tasarımı ise Emine Bora’ya ait.

Siz daha önce Nurdan Gürbilek ile tanışmış mıydınız? Yazara ve yeni kitabına dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Kadın Argosu Sözlüğü Tek Ciltte Buluştu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dracula liste

Dracula Hakkında Az Bilinen 8 Gerçek

Doctor Strange 2 Sam Raimi

Sam Raimi, Doctor Strange 2 Yönetmeni Oldu