in

Okumak Dizisinin Üçüncüsü “Okuma Üzerine Yakın Okumalar” Raflarda

Delidolu, “Okumak” dizisinin üçüncü üyesi “Okuma Üzerine Yakın Okumalar” ile okumayı mercek altına almaya devam ediyor.

okuma uzerine yakin okumalar ust
- Reklam -
- Reklam -

Okuma eylemi, asla kendiliğinden mucizeler yaratmaz. Özen gerektiren bu eylemimiz o kadar otomatikleşerek hayatımıza girmiştir ki, işlevselliğini kazandıran unsurlardan yoksunca fiiliyata dökülür. Okurun, en az okuduğu metin kadar dikkate alması gereken bir eylem, bir iştir okumak. Anlatılanı anlamak için özen ve dikkatle uygulanması şarttır. Öbür türlü, metne ayrılan zaman, kayıptan başka bir şey olmaz. İdeal okuma, amacı itibarıyla anlama çabasıdır; okunan ne olursa olsun.

Kabul etmeliyiz ki biz okurların okumanın doğası ve yöntemi hakkında eksik veya yanlışları var. Metinde sunulmayan vadedileni karşılamamış gibi algılamak, metni kişisel ön yargıların kalıplarına göre değerlendirmeye tabi tutmak ve bunlar gibi alakasız karşılaştırmalar veya beklentilerle okuma eylemini ve dolayısıyla okunan metni kendi iç dünyamızda sakatladığımız oluyor.

Bunun çaresiyse yine okumadan geçiyor. Okumayı keşfetmek diye tanımlanabilecek bu yolculuktaysa okumanın doğasını konu edinen çalışmalar en büyük yardımcımız. Bu alanda faydasını görebileceğimiz başvuru kaynakları mevcut ve sayıları da artmaya devam ediyor. Delidolu da kurgu dışı serisi “Okumak”la bu katkısını sürdürüyor.

- Reklam -

Serinin ilk kitabı, Ricardo Piglia’dan Son Okur, ikinci kitabı Ferda İzbudak Akıncı’dan Yazma Dersleri’ydi. Seriye eklenen son kitapsa, 11 yazarın okumak üzerine kaleme aldığı 10 makaleden derlenen “Okumak Üzerine Yakın Okumalar“.

Derlemeye katkıda bulunan yazarlar arasında, İngiltere doğumlu Avustralyalı yayıncı, yazar ve eleştirmen Carmen Callil; ülkemizde İnternet Bizi Aptal mı Yapıyor? (Ufuk Kitapları) kitabıyla bilinen teknoloji, iş ve kültür üzerine kitap ve makale yayınlamış Amerikalı yazar Nicholas Carr; Daily Mail First Novel Award sahibi romancı Jane Davis; ülkemizde Süper İyi Günler ve Küçük Bir Sıkıntı (İş Bankası Kültür Yayınları) romanlarıyla tanınan yazar, çizer ve senarist Mark Haddon; Ben Buradan Okuyorum: Kitapların Değişen Dünyası (Metis, Eleştiri Dizisi) incelemesi, Sevgili Mimi, Mimi’nin Hayaleti (Kanat Kitap), Europa, Ölümü Resmetmek ve Kader (Alef Yayınları) romanlarıyla tanıdığımız Tim Parks; Londra Üniversitesi Goldsmiths Koleji’nde Creative and Life Writing profesörü ve yazar Blake Morrison; çocuk edebiyatının önemli isimlerinden yazar Michael Rosen; İnci Gibi Dişler, İmza Toplayan Adam, Güzelliğe Dair, Kamboçya Elçiliği, NW, London, Dans Zamanı romanları ve edebiyat incelemesi Bugün Farklı Düşünüyorum: Zaman Zaman Yazdıklarım (hepsi Everest Yayınları’nca yayımlanmıştır) ile tanıdığımız Zadie Smith; Tek Meyve Portakal Değildir, Bedende Yazılı, Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın, Sanat Başkaldırır, Tutku, Vişnenin Cinsiyeti ve Atlas’ın Yükü (Sel Kitap), Zaman Boşluğu (Doğan Kitap), Dizüstü (İletişim Yayınları), Fener Bekçisi (Turkuvaz Kitap)  kitaplarıyla tanıdığımız yazar Jeanette Winterson; nörobilim alanında tahsis yapmış, gelişim psikoloji ve dilbilim alanında çalışmalar yürütmüş Tufts Üniversitesi Çocuk Çalışmaları ve İnsan Gelişimi Bölümü profesörü Maryanne Wolf, farklı medya biçimleri aracılığıyla okumayı geliştirme, iyileştirme ve “derin okuma” alanında araştırma ve projelerde görev almış Dr. Mirit Barzillai bulunuyor.

Derlemenin, tanıtım bültenindeki şu ifadelerle tanıtılmakta:
Çünkü okumak asla sadece okumak değildir!

okuma uzerine yakin okumalarOkuma Üzerine Yakın Okumalar; Zadie Smith’ten Tim Parks’a, on bir farklı yazar, yayıncı, akademisyen ve araştırmacının okuma üzerine kaleme aldıkları yazılardan oluşan çok katmanlı bir derleme.

Okumayı seven, okumanın insana neler kattığını anlatmakta kimi zaman zorlanan her yaştan kitapseverin ilgisini çekecek bu zihin açıcı kitap, okuru kendi okuma serüveni üzerine düşündürürken yönelttiği sorularla görüş alanını genişletiyor.

Delidolu’nun kurmaca dışı kitaplar koleksiyonunda yerini alan Okuma Üzerine Yakın Okumalar, dizinin “Okumak” başlıklı alt temasının da üçüncü halkası.

- Reklam -

“Metnin varlığı sessiz bir varlıktır, bir okur tarafından okunana kadar sessizliğini korur. Metin, ancak hünerli bir çift göz kâğıdın üzerindeki işaretlerle buluştuğunda hayat bulur. Yazılan her şey, okurun cömertliğine bağlıdır.”

İnsan hikâyelere ihtiyaç duyar. Kendi yaşam hikâyesini kurarken bireysel varoluşuna anlam kazandırmak, kendini tanımak, insan olarak sınırlarını, zihnin derinliklerini keşfetmek ister. Öteki yaşam deneyimlerini, başka zihinlerin kuytularında saklananları, bütünüyle yalnız olup olmadığını merak eder. İyi kitaplar, bu çetrefilli yolda kişiye yoldaş olduğu gibi incelmiş bir zevkin, hayal gücünün, maceranın, güzelliğin, düşünsel özgürlük ve derinliğin de kapılarını açarlar.

Okuma Üzerine Yakın Okumalar’da; okumanın ve edebiyatın hayat kurtarıcı ve ilham verici yönleri, entelektüel gelişime ve ruhsal duruma etkileri, bilişsel olarak zihinlerimizi nasıl dönüştürdüğü, okuma esnasında beynimizde neler olduğu, dijital çağda değişen okuma biçimleri gibi esaslı meseleler; kişisel deneyimler ve bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak irdeleniyor.

“Bir kitap, her okurun zihninde yeniden yazılır ve her okurun zihnini kendi eşsiz yoluyla yeniden yazar.”

“Okumak için yeterli zamanın olmayışı alışıldık bir şikâyettir. Ancak farklı kitapseverler tarafından kaleme alınan bu yazılar toplamı, okumanın neden dişlerinizi fırçalamak kadar düzenli bir eylem olması gerektiğini gösteriyor.” – Emma Hagestadt, Independent

“Coşkun… İncelikli… İlham verici ve derinlikli… Okuma üzerine etkileyici ve zekice bir savunu.” – James Urquhart, Financial Times
Çevirisi Olcay Mağden Ünal’a yapılan bu 152 sayfalık dolu mu dolu kitap ve ait olduğu “Okumak” dizisi tam da okumanın doğasına merak salanlar ve fikir edinmek isteyenlere göre. Meraklılarına şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Kitap okumadığım günü boşa geçmiş sayıyorum artık. Televizyon izlemek ve internet insanın beynini eritiyor resmen. Eskiden bunları çok yapardım. Şimdilerde televizyonu neredeyse günde 30-45 dakika arasına çektim. O da kaliteli belgesel varsa (cosmos gibi). interneti ise ara ara olmak kaydıyla 1 saatin altına çektim. Kalan zamanımın tamamını kitap okumaya ayırdım. Zaten bir süre sonra bünye talep ediyor kitap okumayı. Şu sayfa da bitsin diye diye günde 150-200 sayfa okuduğumu bilirim. Şu anda kütüphanemde okunmayı bekleyen 7 kitabım var. Acele etmeden sindire sindire okumayı planlıyorum. Ayda bir üzerine çizgi roman ve 1-2 kitap ekleniyor ama olsun. :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

stan lee ust

Stan Lee Vefat Etti

sessiz sarkilar ust

Yerli Fantastik Seri “Felanties” İlk Romanı “Sessiz Şarkılar” ile Bizlerle