in

Robert P. Waxler İmzalı Okumanın Riski Raflarda: “Edebiyat Kendimizi ve Dünyamızı Anlamamıza Nasıl Yardım Eder?”

Okumanın Riski Türkçe raflarındaki yerini aldı. Robert P. Waxler imzalı eser edebi okumanın insan yaşamı üzerindeki önemine odaklanıyor.

Okumanın Riski - Robert P. Waxler
- Reklam -
- Reklam -

Okumanın Riski Türkçede. Kafka Yayınevi etiketiyle çıkan Robert P. Waxler imzalı eser, önemli bir sorunun cevabını arıyor: Edebiyat kendimizi ve dünyamızı anlamamıza nasıl yardım eder?

Okumanın Riski, daha derin ve detaylı edebi okumanın kendimizi ve çevremizdeki dünyayı anlamamıza yardımcı olabileceği fikrinin savunması olarak ortaya çıkıyor. Eser, önemli kitapların derinlemesine okunması yoluyla modern yaşamın bazı anlam ve etkilerini araştırıyor. Massachusetts Dartmouth Üniversitesi’nde İngilizce Profesörlüğü de yapan Robert Waxler, sözde “gerçek yaşam”ımıza anlam kazandırmak için “kurguya” ihtiyacımız olduğunu ve anlatı kurgu okumanın insancıl ve demokratik bir toplum inşa etmek için çok önemli bir yol olduğunu savunuyor.

İlk defa 2014 yılında The Risk of Reading: How Literature Helps Us to Understand Ourselves and the World adıyla yayımlanan eserin Türkçe tanıtım metnine hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

- Reklam -

Okumanın Riski – Robert P. Waxler | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Okumanın Riski - Robert P. Waxler

Bir yaşam hikâyesi yaratma amacı güderek kendimizle ve ötekilerle, kendi hikâyelerimizle ve ötekilerin hikâyeleriyle diyaloğa dayalı bir ilişki içinde yaşarız. Alasdair MacIntyre şöyle demiştir: “‘Ne yapacağım?’ sorusuna cevap verebilmem için öncelikle şu soruya cevap vermem gerekir: ‘Kendimi hangi hikâyenin veya hikâyelerin bir parçası olarak görüyorum?’”

Okumanın Riski, edebiyatı derinden, yakından okumanın kendimizi ve çevremizdeki dünyayı anlamamıza yardımcı olabileceği fikrinin bir savunması… Nitelikli eserlerin derinlemesine okunması yoluyla modern yaşamın çoğu açıdan daha anlamlı kılınabileceğini öne süren Waxler, bu kitapla sözde “gerçek yaşam”ımıza anlam vermek için “kurguya” ihtiyacımız olduğunu, kurgu okumanın insancıl ve demokratik bir toplum inşa etmek için önemini vurguluyor.

- Reklam -

İnsanların “dilsel varlıklar” olduğunun altını çizen yazar, kutsal metinlerdeki Yaratılış kültünden Frankenstein’a, Dövüş Kulübü’nden Yaşlı Adam ve Deniz’e dek pek çok metni analiz ederken, ölümlülüğümüz üzerine düşünmemizi sağlayacak benzersiz bir kapı aralıyor.

Peren Demirel’in çevirisini üstlendiği eser 264 sayfadan oluşuyor. Okumanın Riski’nin editörlüğünü Selahattin Özpalabıyıklar, yayına hazırlığını ise Şebnem Soral Tamer yapıyor. Alper Zeki’nin kapak tasarımı, Ceyda Çakıcı Baş’ın ise sayfa tasarımını üstlendiği kitap Mayıs 2022 itibarıyla raflardaki ve dijital kitap satış sitelerindeki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren ÖN OKUMAsına ulaşmak adına buraya tıklayabilirsiniz.

Kitabın konusunu sizler nasıl buldunuz? Bu tarzdaki kurgu dışı eserler, okuma anlayışınıza yeni bakış açıları kazandırıyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

latif demirci ölüm haberi

Çizer ve Karikatürist Latif Demirci Hayatını Kaybetti

The Boys'un Yıldızı Karl Urban: "Wolverine için Çok Yaşlıyım"

The Boys’un Yıldızı Karl Urban: “Wolverine için Çok Yaşlıyım”