İngiltereli yazar ve akademisyen Rob Hopkins’in Olandan Olasıya adlı kitabı Türkçeye kazandırıldı. Timaş Yayınları Popüler Bilim dizisi kapsamında Hopkins’i dilimizle buluşturuyor.
Tam adı Olandan Olasıya: Düşlediğimiz Gelecek için Hayal Gücünü Serbest Bırakmak olan eser orijinal dilinde ilk olarak 2019 yılında “From What Is to What If: Unleashing the Power of Imagination to Create the Future We Want” adı ile yayımlanmıştı.
Hayal gücünün insan yaşamındaki kullanım alanlarının altını çizen bu kurgu dışı eserde, Hopkins hayal gücünün azalma sebeplerine, onu yeniden canlandırmak için yapılması gerekenlere dair titiz bir çalışma yürütüyor.
Olandan Olasıya kitabında hayal gücünün imkânlarını kullanabilen bireylerin ve toplumların hikâyeleri konu alınıyor. Okura, kolektif hayal gücünü canlandırmak ve onu serbest bırakmak hakkında ipuçları veriyor.
1968 yılında Londra’da doğan Rob Hopkins, Transition Town Totnes (Dönüşüm Kenti Totnes) ve Transition Network’ün (Dönüşüm Ağı) kurucularından. Hopkins ayrıca The Power of Just Doing Stuff, The Transition Handbook ve The Transition Companion gibi eserlerinde yazarı. TEDGlobal ve TEDx etkinliklerine de katılan yazar, sosyal girişimcilerden oluşan Ashoka Fellowship programının da bir üyesi.
Olandan Olasıya kitabından tadımlık bir ÖN OKUMA bölümü için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Olandan Olasıya – Rob Hopkins | Arka Kapak Tanıtımı
Bugün dünyanın odağında geleceğe dair endişe var. Yalnızlık, anksiyete ve depresyon ciddi bir ruh sağlığı krizinin habercisi. Felaketler, iklim değişikliği, biyo-çeşitlilik kaybı, gıda sorunu her geçen gün daha kronik bir hal alıyor. Ekosistemlerin ve toplumların yaralarının sarılması, iletişim kurulması ve çözüm üretilmesi gerekiyor. Değişim gücüne sahibiz, ancak başarısız oluyoruz çünkü en kritik aracımızın kaybolmasına izin verdik: Hayal gücü.
Rob Hopkins’e göre, şeylerin hayal gücüyle dönüşebileceğine ve kültürlerin hızlı, dramatik ve beklenmedik bir şekilde daha iyiye değişebileceğine dair çok sayıda kanıt var. Daha iyi bir yaşamı ve olumlu bir geleceği hayal etmek, sonrasında bunu gerçeğe dönüştürmenin anahtarı. Bu tutkulu keşifte Hopkins, hayal gücünün neden azaldığına, onu canlandırmak için ne yapmamız gerektiğine dair soruların cevaplarını arıyor. Çünkü bunu yaptıktan sonra, insanlık ve dünya adına başarabileceğimiz şeyin sonu yok.
Olandan Olasıya, şu anda bunu başaran bireylerin ve toplumların öykülerini anlatıyor. Bu kitap, daha iyisi için takip etmemiz gereken değişim sürecini besleyecek kolektif hayal gücümüzü canlandırmak ve serbest bırakmak için bir eylem çağrısı.
Olandan Olasıya Hakkında Ne Dediler?
“Önemli bir konu üzerine ciddi bir kitap. Hayal gücü olmadan ne yaparız?” – Sir Quentin Blake
“Olandan Olasıya, daha iyi bir dünya hayal etmeye güçlü bir çağrı niteliğinde. Bunu herkes okumalı ve takdir etmeli.” – Christiana Figures, Paris İklim Anlaşması baş müzakereci
“Rob Hopkins’in bu tutkulu kitabında gösterdiği gibi, hayatta kalmak ve gelişmek için çok daha yaratıcı olmalıyız. Olandan Olasıya, bizleri dünya çevresinde, umut dolu ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için bugünü yeniden kurgulayan insanlara ve toplumlara dair, ilham verici ve acil bir yolculuğa çıkarıyor.” – Sir Ken Robinson, eğitimci, yazar
“Geçen her gün iklim değişiyor ve biyolojik çeşitlilik yok oluyor. Artık uçurumun kenarına gelmişken acilen harekete geçmemiz gerektiğini anladık. […] Rob Hopkins gibi kişiler bizleri değişim sürecinde cesaretlendiriyor. Bu kitaptaki pek çok hikâye, çoğu kişi için böylesi bir geleceğin çoktan gerçekleşmiş olduğuna bir kanıt.” – Anne Hidalgo, Paris Belediye Başkanı
“Eğer hayal gücümüzü, bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için serbest bıraksaydık önemli bir adım atmış olurduk. Bu cesur ve güçlü kitap da hayatta kalmamızın buna bağlı olduğunu savunuyor. Satırlar arasındaki fikirleri izleyerek kaybedecek bir şeyimiz yok; aksine kazanacak çok şeyimiz var.” – Scott Barry Kaufman, psikolog
“Rob Hopkins hayal gücünü her şeyin merkezine alıyor ve bizlere daha büyük düşlere, onları gerçekleştirmeye doğru karşı konulmaz bir çağrıda bulunuyor.” – Kate Raworth, yazar
Ya Her Şey Yoluna Girerse? adlı giriş bölümüyle açılan kitap Ya Oyunu Ciddiye Alırsak?, Ya Hayal Gücü Sağlığımız İçin Hayati Önem Taşıyorsa?, Ya Doğanın Çağrısına Uyarsak?, Ya Dikkatimizi Geri Kazanmak İçin Savaşırsak?, Ya Okullar Genç Hayal Güçlerini Beslerse?, Ya Daha İyi Birer Hikâye Anlatıcısı Olursak?, Ya Daha İyi Sorular Sormaya Başlarsak?, Ya Liderlerimiz Hayal Gücünün Gelişimine Öncelik Verirse? ve Ya Bunların Hepsi Bir Gün Geçerse? adlı bölümlerden oluşuyor.
Olandan Olasıya Kitabından Tadımlık Alıntılar:
“Hayal gücü direnir. Eğer onu bastıran unsurları bir tarafa koyabilirsek bize göz kırparak yeniden ortaya çıkar; zira bu, bizim doğal halimizdir. İnsan olmanın temel bir parçasıdır. Uygun koşullar mevcut olduğunda hayal gücü filizlenir.”
“Hayal gücü, hafızalarımızda taşıdığımız seçenekler ve olasılıkların paletinden yansır tuvale. Yeniden bir araya getirir, keser, yapıştırır; daha önce karşılaştığımız deneyim ve fikirlerin özgün birleşimini inşa eder. Etrafımızdaki doğal dünyadaki çeşitlilik ne kadar artarsa bunun farkına bir o kadar daha çok varır, dünyada nasıl yaşayacağımıza dair daha çok ilham bulabiliriz.”
“Hikâyeler, hayatımızın ve toplumun kader çizgisinde ilerleyeceği yolun nasıl şekil alacağını etkiler. Nitekim hikâyelerin gücü, aslında tehlikeli boyutlarda küçümsediğimiz bir şey.”
“İnsanların yeni gerçeklere ihtiyacı yok –ihtiyaç duyduğumuz şey, yeni hikâyeler… hikâyeleri değiştirin, davranışların da değiştiğini göreceksiniz.”
Aynı zamanda site yazarlarımızdan olan Rabia Elif Özcan’ın Türkçeye kazandırdığı kitabın editörlüğünü Ayşe Tuba Ayman, kapak tasarımını ise Barış Şehri gerçekleştiriyor. 280 sayfadan oluşan eser Ağustos 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.
Peki sizin bu kitaba dair düşünceleriniz ne? Hayal gücü üzerine yeni çalışmalar okumak ilginizi çekiyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!